Karabıyık: Erken seçim kaçınılmazdır

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, özellikle son zamanlarda ekonomik tablonun kötü bir hal aldığını belirterek, "Dolar, euro almış başını gidiyor. Bu ülke ekonomisinin daha fazla ayakta durabileceğini sanmıyoruz. Her ne kadar 2023'te seçim olacak diyorlarsa da, ülke ekonomisi bunu kaldırmıyor. Vatandaş isyan ediyor. Esnafı, işçisi, çiftçisi isyan ediyor. İşsizi intihar ediyor. Dolayısıyla bir erken seçim kaçınılmazdır" dedi.

Karabıyık: Erken seçim kaçınılmazdır

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, sınır ticaretinden, göçmen konusuna, ekonomik sıkıntılardan, Van'ın sorunlarına birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

"BİR DÖNEMLER VAN'A SINIR TİCARETİ'NDEN SICAK PARA GİRİYORDU"

Sınır ticaretinin Van için önemine vurgu yapan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, "Van şimdi sınır bir il olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları belli olduğu günden bu yana Van, bir sınır ilidir. En önemlisi de İran ile sınır ticareti olan bir kenttir. Dolayısıyla yıllar önce, yani 2006 yılına kadar sınır ticareti bu bölgede yapılıyordu. Gerçekten o dönemlere geri dönecek olursak, hem işsizimiz, hem esnafımız, hem nakliyecimiz, hem çiftçimiz, her alanda sınır yapılan sınır ticaretiyle alakalı ciddi anlamda bir kazanç elde ediyordu. O dönem esnaflarda sıcak para döngüsü vardı. Dolayısıyla sıcak para girdisinin olduğu bir dönemde, herkes kazanıyordu ve cebine sıcak para giriyordu. 2006 yılından sonra maalesef bu sınır ticareti tamamen kapatıldı. Hükümet bu bölgeye özellikle reva gördüğü bu sınır ticaretini kapattı. Dolayısıyla gelinen noktada da memleketin ne halde olduğunu görüyoruz. Bir il, bir ülke ile sınırdaş ise, orada sınır ticareti kaçınılmazdır. Olması gerekende budur. Biz kaçakçılığa da karşıyız. Ama sınırın bir tarafında bir ürün 3 lirası ise, sınırın bu tarafında 13 lirası ise, kaçakçılık kaçınılmaz olur. Bundan dolayı sınır ticaret kapılarının açık tutulması gerekiyor. Ama bunu millileştirmek gerekiyor. Kaçak akaryakıt içinde bu rahatlıkla uygulanmalıdır. Diğer her ürün için bunun geçerli olması lazım. Sınır kapılarının tamamen kapatılması yanlıştır. Bu uygulama halkımızı mağdur etmiştir. 15 yıl önce kapatılan sınır kapılarından sonra, hem Van'ın, hem çevre iller ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkilenmişlerdir" dedi.

"BİR AN EVVEL GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM MODELİNİN GELMESİ LAZIM"

AK Parti'nin 2002'den, 2016 yılına kadar olan bütün kazanımlarının son 5 yılda yerle bir edildiğini belirten Karabıyık, "Ülkemizdeki ekonomi, beceriksiz hükümetten dolayı 2016 yılından bu yana inişe geçmiştir. AK Parti'nin 2002'den, 2016 yılına kadar olan bütün kazanımları, 2016'dan, 2021'ke kadar kötü yönetimden dolayı, kötü yöneticilerinden dolayı, ehliyetsiz, liyakatsiz, bilgisiz, birikimsiz idarecilerden dolayı ülke ekonomisinin geldiği nokta bellidir. Bunun tamamen ehliyetsiz kadrolardan dolayı bu hale geldiğini söyleyebilirim. Bunu sadece ben değil, ülkedeki bütün siyasi partilerin liderleri de söylüyor. Halk da bunu söylüyor, seçmen de bunu söylüyor. 2016 yılına kadar özellik dönemin Başbakanı, şuan ki Gelecek Partisi Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu döneminde, dolar 2,8'di. Kişi başı milli gelir de 13 bin dolar civarındaydı. Gelinen noktada şuan dolar 14 lira, kişi başı milli gelir ise 8 bin doların çok altına düşmüştür. Baktığınızda burada ehil kadroların, sistematik bir şekilde devre dışı bırakıldığını, ondan sonra kendi saraylarında, kendi almış oldukları kararla bir mutlu azınlığı sadece mutlu edebiliyorlar. En önemlisi ehil kadrolar olmadığı için, daha da önemlisi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin son derece yanlış olduğu ve 100 yıllık ülkemizin kaynaklarının tamamen, 2016 yılından bu yana yerle bir edildiği, talan edildiği, peşkeş edildiği ve hesapsız bir şekilde kullanıldığının göstergesidir. 128 milyar dolar nerede diye sorduğumuzda, hükümet kanadından 3 ayrı ses çıkıyor. Birisi 'hiçbir zaman 128 milyar dolarımız olmadı ki' diyor. Diğer taraftan yine hükümet kanadından farklı bir ses çıkıyor. '128 milyar dolar yerinde' diyorlar. Diğer taraftan yine aynı hükümetin içerisinde yine önemli bir ses geliyor; '128 milyar doları pandemi döneminde vatandaşlara dağıttık' diyorlar. Baktığınız zaman burada ciddi bir tutarsızlık var. Biran evvel bu ülkenin güven verici bir hükümete ihtiyacı var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin yerinde biran evvel güçlendirilmiş parlamenter sistem modelinin gelmesi lazım ki, piyasalara, halka bir güven gelsin. Aksi takdirde ülkemizdeki vatandaşlarımızın durumu gittikçe vahim durumlara geleceğini düşünmek bile istemiyoruz. Ama maalesef durum budur" diye konuştu.

"FATURAYI SADECE FIRINCI ESNAFLARINA KESMEK DOĞRU DEĞİL"

Son günlerde kentin gündemini meşgul eden ekmek zammına da değinen Başkan Karabıyık, "Elbette ki biz zamlara karşıyız. Ancak bu faturayı sadece fırıncı esnaflarına da kesmek doğru değil. Madem ilin valisi ve ilgili kurumlar veya hükümeti idare eden idareciler böyle bir tasarrufa gidiyorsa, akaryakıta zam yapmasınlar. Doğalgaza, elektriğe zam yapmasınlar. Tüm gıda maddelerine zam yapmasınlar ki, fırıncılarda ekmeğe zam yapmasın. Ama her şeyi başı boy bırakacaksınız, 3 ay öncesine 18 litrelik sıvı yağ 270 TL iken şuan 500 lirayı buldu. Buna müdahale etmeyeceksiniz, diğer taraftan şuanda 50 kilogramlık bir torba un 350 TL'ye çıkmıştır. Dolayısıyla bu konuda fırıncı esnaflarımızla da görüştük. 50 kilogramlık bir torba undan 240 veya 250 ekmek elde ediliyor. Bir ekmeğin maliyeti fırıncılara 1 lira 650 kuruştur. Bunun içinde nakliyesi, şoförü, kiracı, elektriği, doğalgazı, odunu yok. Bir taraftan fırıncıları tehdit edeceğinize, fırıncılara baskı yapacağınıza, tüm gıda maddelerine, petrole, doğalgaza, elektriğe de o baskıyı yapsanıza. Burada niye sadece fırıncılar günah keçisi seçiliyor onu da anlamış değilim. Devletin kendi imkânlarıyla bu fırıncılara o zaman destek vermesi gerekiyor. Un fiyatlarında valiliğin önerisi var. Bu konuda birçok fırıncı esnafıyla görüştüm. Valiliğin belirlediği kotada verilecek un miktarı bir fırına 3 gün ancak yetebiliyor. O fırın dördüncü gün unsuz kalacak. Bu çözüm müdür, değildir. Valilik olarak madem bu sorunun çözümüne el attıysanız, o zaman un konusunda, yeterli un desteğini düşük maliyetlerle fırıncılara vereceksiniz ki, onlar da düşük maliyetle vatandaşa ucuz ekmeği versin. Ama fırıncıları, fabrikaları mağdur edeceksiniz, diğer taraftan ekmek fiyatları artmayacak diyorsunuz. Bence burada çifte standart var" ifadelerini kullandı.

"NÜFUSU ÇOK OLAN AİLELER EKMEK ALMAKTA GERÇEKTEN ÇOK ZORLANIYOR"

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve Van'da ailelerin çok kalabalık olduğuna dikkat çeken Başkan Karabıyık, "Özellikle nüfusu çok olan aileler ekmek almakta gerçekten çok zorlanıyor. İlimizde en küçük nüfusu sahip olan bir ev en az 6 nüfusludur. Bunun 16'sıda var, 26'sı da var. Çünkü bizim nüfus oranımız diğer batı illerine göre, farklı illere göre daima daha kalabalık bir nüfus sahiptir. Bir aile ortalama 10 nüfus olursa, günde 30 tane ekmek ediyor. Sadece kuru ekmek 60 lira yapıyor. Ayda bin 800 liraya yakın para yapıyor. Siz bu ailenin yumurtayı 36 liradan aldığını hesaplayın. Peynirini, zeytinini, elektriğini, su faturasını, doğalgazını, çocuğun kıyafetini, kasap, manav hesabını yaparsanız, gerçek anlamda insanlarda artık bir akıl tutulması olmuştur. Bugün birçok isyana şahit olduk. Birçok vatandaş bugün akaryakıta yapılan zamdan dolayı, petrollerin kendilerine akaryakıt vermediğini söyledi. Bunun denetimini nerede? Bu istasyonları kimse denetlemiyor mu? Bu ne başıboşluktur. Bu ne vurdumduymazlıktır. Bu ülke sahipsiz, bu il sahipsiz kalmıştır. Denetleyicisi, sahibi yok. Vatandaşlar açlıkla karşı karşıya kalmış. İşsizlik had safhada, yolsuz almış başını gidiyor. Adamın var ise bir yerde bir şey yapabiliyorsun, yoksa kaderinle baş başasın. Dolayısıyla vatandaşta ciddi anlamda bir karamsarlık vardır" dedi.

"ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZDIR"

Erken seçimle ilgili fikirlerini de paylaşan Başkan Karabıyık, "Görünen köy kılavuz istemez. Bu şartlarda ülke ekonomisi daha fazla ilerleyebiliyorlarsa, bu ülkeyi bu ekonomi ile idare edebiliyorlarsa buyursunlar seçime gitmesinler. Dolar, euro almış başını gidiyor. Durdurulabilecek gibi değil. Böyle kötü bir yönetimle, böyle ehil olmayan kadrolarla, bu ülke ekonomisinin daha fazla ayakta durabileceğini sanmıyoruz. Her ne kadar 2023'te seçim olacak diyorlarsa da, ülke ekonomisi bunu kaldırmıyor. Vatandaş isyan ediyor. Esnafı, işçisi, çiftçisi isyan ediyor. İşsizi intihar ediyor. Dolayısıyla bir erken seçim kaçınılmazdır diye düşünüyorum. Gelecek Partisi olarak elbette ki seçime hazır bir partiyiz. Nitekim Türkiye'nin tüm illerinde teşkilatlarını oluşturmuş, kongrelerini yapmış ve seçime hazır bir partiyiz. Van özelinle ise 11 ilçemizi atamışız. Saray ve Bahçesaray'ın dışında tüm ilçelerimizi atadık ve kongrelerini büyük ölçüde tamamladık. Mahalle başkanları, sandık başkanlarımızı atamışız. Üye sayılarımız gün geçtikçe çoğalıyor. Partimize katılımlar her geçen gün artıyor ve destekler büyüyor. Bu manada seçime hazır olduğumuz ifade edebilirim. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Yapılacak olan ilk seçimde bu beceriksiz yönetim, bu beceriksiz iktidar, bu ehil olmayan kadrolar gidecek. Ehil olan, gerçekten bu işi yapabilecek kadroların olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. Hiçbir siyasi partide olmayan özellik, Gelecek Partisi'nde var. Şuanda bile 24 tane gölge bakanlığımız var. Politika izleme kurulumuz var. Sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, insan hak ve özgürlüklerinde, aklınıza gelebilecek her bakanlıkta bizim gölge bakanlığımız var. Bunlar ülkenin her alanında nabızları alıyorlar, çözümü noktasında çözümler üretiyorlar. Yarın bile bu hükümet el çektiğinde, inşallah ehil olan kadrolarımızla, gölge bakanlığımız hemen iş başına gelir, teşkilatlarımızla inşallah bu ülkeyi yönetmeye hem talibiz, hem de o irade bizde var. Vatandaşlarımız karamsar olmasın. Bunlar gidecek, ehil kadrolar gelecek" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2021, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER