Kandaşoğlu: Van esnafı çerçilik yapıyor

Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine sayılı günler kalırken, Beyaz Liste ile seçime girecek olan Zahir Kandaşoğlu ve ekibi, Van'ın Özalp ilçesi ve Kapıköy Sınır Kapısı'nı ziyaret etti. Kapıköy Sınır Kapısı'nın önünde açıklamalarda bulunan Başkan Adayı Kandaşoğlu, el ele vererek Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki sorunlarla ilgileneceklerini belirterek, esnaf ve tüccarın Kapıköy Sınır Kapısı'nda ihracat veya ithalat yerine çerçilik yaptığını söyledi.

Kandaşoğlu: Van esnafı çerçilik yapıyor

Beyaz Liste'de yarışacak olan adaylarla birlikte ilk olarak Özalp ilçesini ziyaret eden ve burada esnaflarla bir araya gelen Zahir Kandaşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Bölgede yaşanan sorunları çok iyi bildiklerini söyleyen Kandaşoğlu, bu sorunları göreve gelir gelmez çözüme kavuşturacaklarını ifade etti.

Burada yoğun bir kabalak tarafından karşılanan Kandaşoğlu, daha sonra ekibiyle birlikte Kapıköy Sınır Kapısı'na geçiş yaptı. Kapıköy Sınır Kapısı'nda esnaf ve tüccarlarla bir araya gelen Kandaşoğlu, Kapıköy'ün önemine vurgu yaptı.

Kapıköy Sınır Kapısı'nın ihracat ve ithalata tamamen hizmet etmesi, tır, kamyon gibi büyük araçların giriş çıkış yapması ve 24 saat esaslı olmasıyla Van'ın ve ülkenin ekonomisine çok ciddi katkılar sunacağını belirten Kandaşoğlu, esnaf ve tüccarın Kapıköy Sınır Kapısı'nda ihracat veya ithalat yerine çerçilik yaptığını söyledi.

"KAPIKÖY'ÜN TÜM SORUNLARI MUHAKKAK ÇÖZÜLMELİ"

Van'ın ticareti, turizmi, geleceği, gelişmesi için ekibimizle birlikte Kapıköy Sınır Kapısı'nı ziyaret ettiklerini söyleyen Kandaşoğlu, "Bundan sonra hepimiz el ele vererek Kapıköy Sınır Kapısı'yla ilgileneceğiz. Kapıköy'ün tüm sorunları muhakkak çözülmeli. Kapıköy Sınır Kapısı bölge için çok büyük önem arz ediyor. Sadece Van'ı ve ilçelerini kapsamıyor. Kapıköy Sınır Kapısı ihracat ve ithalata tamamen hizmet edebilse, tır, kamyon gibi büyük araçlarımız giriş çıkış yaparsa, 24 saat esaslı açık olursa transit geçişlere izin verilirse hem ülkemizin, hem bölgemizin hem de ilimizin ekonomisine çok ciddi katkılar sunar. Özellikle Van'ın ekonomisini şaha kaldıracak. Yeter ki önümüzdeki engeller kaldırılsın" dedi.

"ŞUAN KAPIKÖY SINIR KAPISI'NDA ÇERÇİLİK YAPIYORUZ"

Van'da sınır kent birliğinin mutlaka kurulması gerektiğini söyleyen Kandaşoğlu, "Sınır kenti olan tüm illeri Van'da toplayarak sınırdaki sorunlarla ilgili çözüm arayacağız. Şuan Kapıköy Sınır Kapısı'nda ihracat veya ithalat gibi bir şey yok çerçilik yapıyoruz. Çay, hediyelik eşya, şeker, sigara satan birine tüccar, tacir diyemeyiz. Ancak bunlara çerçilik diyebiliriz. İnşallah bundan sonra Kapıköy daha elverişli halde hizmet verir. İki ülkenin insanları da gururlu bir şekilde birbiriyle alışveriş yapar. Kapıköy'ün önündeki bütün engelleri kurulacak kent birliğiyle birlikte kaldıracağız" diye konuştu.

"GELİNCİK SINIR KAPISI VE ÇALDIRAN ÇİLLİ SINIR KAPISI HİZMETE AÇILACAK"

Yeni sınır kapılarının da açılması gerektiğini vurgulayan Kandaşoğlu, "Başkale ilçesinde bulunan Gelincik Sınır Kapısı ve Çaldıran'da bulunan Çilli Sınır Kapısı'nın kesinlikle açılmasını talep ediyoruz. Bu kapının açılması elzemdir. Bu kapıların açılması kırsal kesimde yaşayıp herhangi bir geliri olmayan vatandaşlarımıza umut olur. Oradaki insanlar İran'dan aldıkları ürünü buraya getirerek çok rahatlıkla satabilir. Şuan hükümetin bu kapıların açılmasına yönelik ciddi çalışmaları var. Allah'ın izniyle Gelincik Sınır Kapısı ve Çaldıran Çilli Sınır Kapısı hizmete açılacak. Sınır ticaretinin geliştirilmesi, sorunların kaldırılması için yetkililerimizin İran'daki yetkililerle görüşmesi gerekmektedir. İki ülkenin halkı Müslüman halktır. Birbirlerine kız alıp kız vermişler. Esnaf ve tüccarların önündeki engeller kaldırılmalı. İran samimi tavrını ortaya koymalı" ifadelerini kullandı.

"VAN'IMIZIN VE SINIR TİCARETİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ"

Sorunların çözülmesi için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini ifade eden Kandaşoğlu, "Burada ayrıca lojistik köy merkezine ihtiyaç var. Hayata geçirilmesi için bütün imkanları zorlayacağız. Hep birlikte çalışarak Van'ımızın ve sınır ticaretimizin sorunlarını çözeceğiz. Serbest bölge kurulması gerekiyor. Serbest bölge kurulduğu zaman herkes malını rahat bir şekilde getirip istediği zaman satabilecek. Serbest bölgeyi de Van'a kazandıracağız. Serbest bölge ve ihtisas gümrüğü olmazsa olmazımızdır. Bunları tek tek takip edeceğim. Yönetime geldikten sonra bütün bu sorunları Ankara'ya taşıyacağım. Sayın Cumhurbaşkanımız ve milletvekillerimizle paylaşacağım. Sorunlarımızı raporlaştıracağım. Sorunlarımızı samimi bir şekilde takip ederek çözeceğim. Buradan herkese söz veriyorum" dedi.

"TRANSİT GEÇİŞLERİ SAĞLAYACAĞIZ"

Van'da yapılan ihracat rakamlarının kente yakışmadığını söyleyen Kadaşoğlu, "6 aydır sahadayım, inanın Van'ın her tarafında işyerleri açılmış, milyonlarca tüccar ve esnaf var ama bu kadar tüccar ve esnafa rağmen ihracat ve ithalata son sıralarda olmamıza çok üzülüyorum. Bu kara bir tablodur. İnşallah bu söylediklerim sorunları çözerek ithalat ve ihracatta hak ettiğimiz yere geleceğiz. İthalat ve ihracattaki sorunları gideceğiz. Bütün derdimiz sınır ticaretindeki sorunları gidermektir. Yıllardır sorunlarımızı dillendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza Van Ticaret ve Sanayi Odası eski başkanı olarak sonsuz teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımızla birlikte Rusya'ya gittik. Orada Kapıköy Sınır Kapımızla ilgili sorunumuzu dile getirdik. Cumhurbaşkanımız ülkeye döner dönmez sorunumuzu giderdi. Kapıköy Sınır Kapısı Resmi Gazetede transit kapı olarak geçiyor ama maalesef İran'daki çalışmalar bitmediği için transit kapı hayata geçmedi. Biz gelir gelmez iki devletin yetkilileriyle görüşerek transit geçişleri sağlayacağız" diye konuştu.

Açıklamaların ardından esnafların sorunlarını yerinde inceleyen Kandaşoğlu, daha sonra beraberindeki heyetle Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki Gümrük Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER