Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 'serviks (rahim ağzı) kanseri farkındalık ayı' olarak belirlenen Ocak ayı için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüyor.
Bu kapsamda ilçede düzenlenen seminer ve eğitimlerle kadınlar serviks kanseri hakkında bilgilendiriliyor. Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi ilçede çalışmalar kapsamında bir yardan vatandaşları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla çeşitli broşürler dağıtırken, bir yandan da düzenlediği seminerlerle kadınları detaylı bir şekilde bilgilendirmeye devam ediyor.
Düzenlenen seminerlerde, rahim ağzı kanserinin tedavisinin başarıya ulaşmasında erken tanı konulmasının çok katkısı olduğunu dile getiren uzmanlar, dünyada her iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Rahim ağzı kanserinde her yıl dünyada 493 bin yeni vaka oluştuğunu ve 274 bin kadının hayatını kaybettiğini belirten uzmanlar, erken tanının önemine işaret etti.
Türkiye ve dünyadaki kadınlarda rahim ağzı kanserinde kanser öncüsü lezyonların ortaya çıkmasından kanser oluşumuna kadar geçen süre 5-10 yıl arasında olduğunu vurgulayan uzmanlar, kanser öncüsü lezyon aşamasında veya çok erken evre kanser aşamasında yakalandığında şifa ile sonuçlanması oldukça yüksek bir hastalık olduğu belirtildi.
"YANLIŞ BESLENME, SİGARA KULLANIMI VE KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARINA UYULMAMASI RAHİM AĞZI KANSERİNE YOL AÇIYOR"
Rahim ağzı kanserinin belirtilerine de değinen Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Uzmanları, "Bazı belirtileri kadınlar fark edebilir düzeyde. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz: Adet dışı kanama, bel ve kasık ağrıları, kötü kokulu akıntı, cinsel birleşme sırasında ağrı-kanama ve kilo kaybı gibi durumlarla karşılaşan kadınlarımızın rahim ağzı kanserinden şüphelenmesinde ve gidip test yaptırmasında fayda vardır. Öncelikle ağrısız ve 15 - 30 saniye gibi kısa bir sürede yapılabiliyor. Pap smear ya da kısaca smear testi, serviks (rahim ağzı) kanseri taramasında kullanılan, henüz oluşum aşamasındaki kanseröz lezyonların teşhisini sağlayabildiği için, tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına büyük katkı sağlamaktadır. Düzenli olarak gidip yaptırmanız size büyük oranda korur. Bize de erken müdahale şansı verir. Cinsel yaşantının başladığı ve 18 yaş üstü tüm evli kadınlar taramadan geçmelidir. Sinsi bir kanser türünden bahsediyoruz. Genellikle ciddiye alınmayan belirtiler gösteriyor. Bunu tetikleyen bazı durumlar var. Bunlara ek olarak dikkat etmemiz gereken ve kanseri tetikleyen ki sadece kanseri değil birçok hastalığa neden oluyor. Yanlış beslenme, sigara kullanımı ve kişisel temizlik kurallarına uyulmaması da rahim ağzı kanserine yol açıyor. Mutlaka bu hususlara dikkat etmeliyiz" ifadelerine yer verdiler.
"2 MİLYONDAN FAZLA KADINA HPV DNA TESTİ İLE TARAMA YAPILMIŞTIR"
Edremit İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi Uzmanları, serviks kanserinin genital kanserler içinde erken tanısı mümkün olan, erken dönemde teşhis edilmediği zaman mortalitesi yüksek olan, dünya genelinde kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser çeşidi olduğunu vurgulayarak, "Rahim ağzı kanseri (serviks), serviks rahmin vajene açılan bölümüdür. Rahim ağzı yani serviks kanseri bu bölgenin hücrelerinden gelişen kanserdir. Meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanserdir. Yılda yaklaşık 500.000 yeni rahim ağzı kanseri vakası görülmektedir. Serviks kanserinin neredeyse tamamına yakını HPV'nin (Human Papilloma Virüsü) bazı tipleri nedeniyle oluşmaktadır. Bu HPV enfeksiyonu geçiren herkesin rahim ağzı kanseri olacağı anlamına gelmez. Rahim ağzı kanseri çok yavaş ilerlediği için tarama testi (pap smear) çok önemli hale gelmektedir. 2014-2016 arası 2 milyondan fazla kadına HPV DNA testi ile tarama yapılmıştır. 30 Yaş üzeri 2 milyon kadında HPV pozitifliği %3.8 bulunmuştur. Bu sonuç Türkiye'de 500.000'den fazla HPV pozitif kadın olduğunu göstermektedir. Rahim ağzı kanseri taramaları 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yılda bir ücretsiz olarak, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaktadır" diye konuştu.
VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ
Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2024, 10:28