İşaret diliyle 40 kelime öğretimi yapıldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Sağlık Meslek Yüksekokulu tarafından ‘İşitme Engelliler Haftasında 40. Yıla İthafen İşaret Diliyle 40 Kelime Öğretimi’ programı düzenlendi.

İşaret diliyle 40 kelime öğretimi yapıldı

Programda, Öğretim Görevlisi Gültaç Erfidan ve Van-Tuşba Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler Ortaokulu öğretmenlerinden İşitme Engelliler Öğretmeni Mehmet Sakızcıoğlu, işitme engelliler ve işaret dili konulu sunum yapılarak işaret dili ile 40 kelime öğretimi gerçekleştirdiler.

Prof. Dr. Nihat Bayşu Konferans Salonunda düzenlenen programa katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla konuya dair konuşmasında, “İnsanlar eşit doğarlar ve topluma katılımda eşit haklara sahiptirler. Ancak gerçek yaşamda; sosyal durumları, bilişsel ve fiziksel farklılıkları açısından bireyler söz konusu haklara sahip olamamaktadırlar. Görme, işitme, zihinsel ve birçok çeşitli engeli bulunan bireyler de bu grubun bir parçasını oluşturmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın bizim gerçeğimiz, bir parçamız olduğunu kavramak ve buna göre tavır geliştirmek zorundayız. Hayat standartlarını iyileştirmek için bir birey, kurum ve vatandaş olarak bu iyileştirmeye katkı sunmak hem vicdani hem de insani yükümlülüğümüzdür. Unutmamalıyız ki asıl engel kalplerdeki, zihinlerdeki engeldir” dedi.

Program kapsamında konuşma yapan Van Sağlık MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Kul, “Dünyada engelliliğe yönelik uygulanan yasal düzenlemeleri açıklamak, engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı günler ve haftalar belirlenmiştir. Belirlenen haftalardan biri ise ‘Uluslararası İşitme Engelliler Haftası’dır. Bizler de bugün, burada işitme engelliler haftası kapsamında bu engel ile yaşayan bireylere dikkat çekmek ve onlarla temel iletişim kurmadaki yardımcı unsurları öğrenmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız. Asıl amacımız, engelli bireyler konusunda farkındalık oluşturmak. Bu etkinliğimizin isminde, her ne kadar engel ifadesi geçse de asıl engelin sevgisizlik olduğunu biliyoruz. Sevgisizliğin ortadan kaldırıldıktan sonra bütün engellerin ortadan kaldırılacağına yürekten inanıyorum. Size, sevgi dolu, huzurlu bir yaşam diliyorum” dedi.

İşitme Engelliler Öğretmeni Mehmet Sakızcıoğlu’na, sunumundan dolayı çiçek takdiminin ardından program son buldu.

Programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yayla, Van Sağlık MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Rıza Kul, Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler Ortaokulu İşitme Engelliler Öğretmeni Mehmet Sakızcıoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Van Bölge Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER