İpekyolu'nda Ahi Evran-i Veli Sergisi...

İpekyolu Belediyesi düzenlemiş olduğu kültür ve sanat etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Hafta sonu Ahi Evran-i Veli ve Kültür Yaşam Sergisi etkinliği gerçekleşti.

İpekyolu'nda Ahi Evran-i Veli Sergisi...

    Her hafta sonu İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi'nde düzenlenen etkinliklere bu hafta  Ahi Evran-i Veli ve Kültür Yaşam Sergisi etkinliği ile devam edildi.

   İpekyolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) ve Van Olgunlaşma Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen Ahi Evran-i Veli ve Kültür Yaşam sergisinin açılış törenine Van Valisi Sn. Mehmet Emin Bilmez, Eşi Meral Bilmez Hanımefendi, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Sn. İhsan Emre Aydın, Eşi Cansu Aydın Hanımefendi, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) başkanı İsa Berge, Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Neşe Evliyaoğlu, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Çetin Duman ile çok sayıda vatandaş katıldı.

   Sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızı etkileyen; Anadolu’nun yurtlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynayan, bu sebeple Türk-İslâm tarihinin önemli şahsiyetlerinden olan, Ahilik Teşkilatının da kurucusu Ahi Evran-i Veli'nin Van'da bu tarz bir etkinlikle anılması ilgiyle karşılandı.

   Serginin açılışında bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Mehmet Emin Bilmez: "Esnaf Odamızın, İpekyolu Belediyemizin ortak düzenlediği 2021ahilik yılı nedeniyle değişik meslek guruplarına ait  sanatkarlarımızın sembolik de olsa üretimini yaptığı eserleri sergilediği güzel bir sergi oldu. Bugünlerde her zamankinden daha çok ahilik kültürüne esnafımızın sarılması lazım. Esnafımız sadece bizim medeniyetimizde tüccar değildir. Aynı zamanda örnek şahsiyettir. Özel yaşantısıyla, tartısıyla, ibadeti ve sosyal yönüyle gençlere, çıraklara, vatandaşlara, müşterisine güvenilir rol model insanlardır. İnşallah tekrar o ruhu hep birlikte yakalarız. Ahilik kültürünü zedeleyen anlayışlardan uzak durmamız lazım. Hele son zamanlarda fiyatları günlük yükselten, stok yapmaya çalışan esnaflarımızı da Ahilik kültürüne uygun davranmaya davet ediyoruz. Diğer esnaflarımızın da böyle yanlış yapan esnaflarımızın üzerinde baskı oluşturması gerektiğine inanıyorum. Ahilik kültürü ile davranan esnafımızın Rabbim hem kazancını bereketli kılsın hem de sayılarını artırsın. " diye belirtti.

   İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan V. İhsan Emre Aydın ise Ahi Evran'ın Anadolu'da çok sevilen bir deri işletmecisi olduğunu vurgulayarak, "İlimizdeki esnaflarımızla birlik ve beraberlik içerisinde onlardan gelen talep ve önerilerle hareket etmenin çabası içerisindeyiz. Esnaflarımızla birlikte el ele vererek tıpkı Ahi Evran-i Veli gibi kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakârlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlâkın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı bir esnaf potansiyeli oluşması için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Esnaflarımız bunun için gereken özveriyi zaten ziyadesiyle göstermektedirler. Bizler de onların kalkınması için gereken önem ve hassasiyeti göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

   Sergi ney dinletisi ve ahilik şed kuşanma merasiminin ardından sona erdi.
Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi 

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2021, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29