İlhan: Van'daki işler yarım bırakılıyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'da birçok işin ya yarım bırakıldığını, ya da çürümeye terk edildiğini belirterek, "Van'da kent müzesi için milyonlarca lira harcandı. Proje iptal edildi. Yine eski Tekel binası kültür evi olarak dönüştürülmesine rağmen bir türlü hizmete girmedi" dedi.

İlhan: Van'daki işler yarım bırakılıyor

Van'daki sorun ve sıkıntıları haftalık olarak gündeme getiren Saadet Partisi'nin bu haftaki gündeminde, Van Kent Müzesi ve eski Tekel Binası vardı.

Van'da yapılan birçok işin ya yarım bırakıldığını ya da yapılıp çürümeye terk edildiğini söyleyen Başkan İlhan, tekel binasının aynı akıbeti yaşamaması için bir an evvel Van Kent Müzesi ve Kültür Evi olarak faaliyete geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Van'ın her anlamda ve her alanda iflas ettiğini belirten Başkan İlhan, Van'ın artık göç veren bir kent haline dönüştüğünü söyledi.

Van'ın daha önce de göç verdiğini ve verdiği göçün fazlasını aldığını belirten Başkan İlhan, kentte yapılan işlerin başarısız olması, işsizliğin zirvede olması, vatandaşın geçim sıkıntısı yaşaması ve kentte doğru işler yapılmaması nedeniyle göçün hızla arttığına neden olduğunu ifade etti.

"VAN KENT MÜZESİ YAPILACAK DİYE MİLYONLARCA PARA HARCANDI"

Parti binasında gazetecilerle bir araya gelen Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, "2018 yılı Ekim ayında dönemin Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilinin talimatlarıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle eski Endüstri Meslek Lisesi tarihi binasının Van Kent Müzesi yapılması için dönüşüm ve restorasyon projesi çalışmalarına başlandı. Kentin kültürel ve toplumsal hafızasını oluşturacak Van Kent Müzesi dönemin Valisi başkanlığında, ilgili kurum müdürleri, akademisyenler ve teknik elemanların da katılımıyla Büyükşehir Belediyesi ve Valilikte 2 ayrı değerlendirme toplantısı yaptı. Daha sonrada ilgili kurum müdürleri, akademisyenler, meslek odaları temsilcileri, STK temsilcileri, okul mezunları, kültür ve sanat çevreleriyle, teknik elemanların katılımıyla farklı tarihlerde 'Van Kent Müzesi Çalıştayı' gerçekleştirildi. Sonuç olarak Eski Endüstri Meslek Lisenin yerine Van Kent Müzesi yapılacak diye milyonlarca para harcandı ve sonraki yıllarda göreve gelen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili tarafından proje iptal edildi" dedi.

"VAN'DA YAPILAN BİRÇOK İŞ YA YARIM BIRAKILDI, YA DA YAPILIP ÇÜRÜMEYE TERKEDİLDİ"

Eski Tekel binasının Kültür Evi olarak dönüştürülmesine rağmen bir türlü hizmete girmediğini anlatan Başkan İlhan, "2020 yılında Tekel Binası için Kültür Evi olacak diye çalışmalara başlandı çok ciddi paralar harcanarak dönüşüm ve restorasyon projesi gerçekleştirildi, her ne hikmetse 1 yıldır restorasyonu tamamlanan Tekel Binası Kültür Evi olarak faaliyete geçemedi, içine hırsızlar bile dadandı. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hatırlatmakta yarar görüyoruz! Kentlerin kültürel ve toplumsal hafızalarını oluşturacak olan Kent Müzeleri ülkemizin birçok şehrinde mevcuttur. 11 yıldır Van'da yapılan birçok iş ya yarım bırakıldı, ya da yapılıp çürümeye terk edildi. Tekel Binasının aynı akıbeti yaşamaması adına; bir an evvel Valiliğe bağlı Van Kent Müzesi ve Kültür Evi  olarak faaliyete geçirilmeli harap olmaktan kurtarılmalıdır. Ayrıca ilçelerimizde de Kaymakamlıklar tarafından Kent Müzeleri açılması için çalışmalara başlanmasını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"YAPILAN HARCAMALARIN HESABI SORULMALIDIR"

Van'da birçok yapının çürümeye terk edildiğini belirten Başkan İlhan, "Eski Endüstri Meslek Lisesi şuanda kütüphane olarak faaliyet göstermektedir. Fakat ne yazık ki ilimizde deprem sonrası yapılan birçok iş, ya yarım bırakıldı, yâda yapılıp çürütüldü. Bunun örneklerini saymakla bitiremeyiz. En bariz örneği yine Çevre Yolu'muz yarım duruyor. Adliye lojmanları çürümeye terk edildi. Tekel Binası'nın da aynı akıbeti yaşamamasını istiyoruz. Yapılan harcamaların da mutlaka hesabı sorulmalıdır. Van bilindiği gibi 2011 yılında yaşanan depremden bu yana, yapılan işlerden hiçbir şekilde randıman alamadı. Adliye lojmanları yapıldı, bugün çürüyor. Bugün itibariyle o binaları yapmanın bedeli, 100 milyonun üzerindedir. Bunun yanında Çevre Yolu'nun 13 kilometresi yapıldı, ama maalesef bir türlü bitirilemedi. Yine Van depreminde ağır hasar alan ve yıkılmayan birçok bina mevcuttur. Hatta çarşının göbeğinde, belediyeye ait bir bina yıkımı tamamlanmamış, yarım yamalak etrafına tehdit saçıyor. Yine kentin kalbinde yer alan Van Park AVM bir kayıp proje olarak ortada durmaktadır. Daha önce çok katlı otopark olarak yapılan, daha sonra AVM'ye dönüştürülen, şimdi tekrar tadilata girilen çok katlı otopark binası aynı akıbeti yaşıyor. Bu dönemde yine Van'ın tarihi müzesi yıkıldı, o dönemde de o alana kent meydanı kazandıracağız dediler. Ama bu projelerin tamamı yapıldı. Bir tane hayırlı iş yapılmadı. Bunda yetkili makamların tamamının payı büyüktür. Hâlihazırda Van her anlamda ve her alanda iflas etmiştir. Van artık göç veren bir kent haline dönüşmüştür. Eskiden de Van göç veriyordu ama verdiği göçün fazlasını alıyordu. Son 1 yılda, nüfusumuz eksilmeye başladı. Kentte yapılan işlerin başarısız olması, işsizliğin zirvede olması, vatandaşın geçim sıkıntısı yaşaması ve kentte doğru işler yapılmaması, göçü hızlandıran nedenler arasındadır. İlçelerden, köylerden birçok insanımızın yavaş yavaş ilimizi terk ettiğini görmekteyiz" ifadelerini kullandı. 

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29