İlhan: Van çarpık yapılaşmanın kurbanı…

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı, bu haftaki gündem toplantısında Van’ın imar sorununu ele aldı. 2011 yılında Van’da yaşanan 2 büyük depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, kentteki imar sorununun bir türlü çözüme kavuşturulmadığını belirten Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van’ın çarpık kentleşmenin kurbanı olduğunu vurguladı.

İlhan: Van çarpık yapılaşmanın kurbanı…

  Parti binasında toplantı düzenleyen Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kentin imar sorununu ele aldı.

  Van’ın 1960’lı yıllarda açılmış İskele, Maraş ve Cumhuriyet Caddesi’nin dışında düz caddesi olmayan bir şehir konumunda olduğunu belirten İlhan, Van’ın şehircilik ve imar açısından vizyon olarak eskisinin çok gerisinde olduğunu ifade etti.

  Van’da imarın kişilere göre değiştiğini ve adamı olanın işini yürüttüğünü belirten Başkan İlhan, imarla ilgili şehirdeki tüm paydaşların bir araya gelerek, Van’ın 50-100 yıllık imar planının çıkarılması gerektiğini söyledi.

  18. Madde uygulamasına son verilmesi gerektiğini belirten İlhan, Edremit’in yeşil mavi dokusunun korunması, bahçelere sahip çıkılması ve sahili kapatan yüksek yapılara izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

  “VAN’DA İMAR KİŞİYE GÖRE DEĞİŞMEKTEDİR”

  Van’ın imar sorununu masaya yatıran Başkan İlhan, “2011 yılında yaşadığımız depremlerin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen kentte bir türlü çözüme kavuşturulmamış bir imar sorunu mevcut. İlimiz maalesef çarpık yapılaşmanın kurbanı olmuş durumdadır. Van, 1960’lı yıllarda açılmış İskele ve Maraş, hadi bir de Cumhuriyet Caddesini ekleyelim bu caddelerin dışında düz caddesi olmayan bir şehir konumundadır. Van şehircilik ve imar açısından vizyon olarak eskisinin çok gerisindedir. Bugün yetki sahibi beyler bilmiyorlar belki ama rüşvetin belgesi artık devlet dairelerinde değil sokaklarda aranıyor. Bir binaya 3 kat izin verilirken yanı başında ki binaya 7 -8 kat ruhsat verilmişse bu rüşvetin apaçık belgesidir. Kısacası imar Van’da kişiye göre değişmektedir adamı olan işini yürütmektedir. Van bölgenin en çok göç olan ili konumundadır fakat bugün geldiğimiz noktada emlak fiyatları da, kira fiyatları da çok yüksek durumdadır. Özellikle son birkaç yıldır imar konusu da, Van’daki birçok konuda olduğu gibi tamamen çıkmazdadır. 18. Madde uygulamasıyla birçok sıkıntılar yaşanmaktadır. Van depreminde yıkılan binalardan bazılarının kaçak katlar ve eklentiler nedeniyle yıkıldığı bilinmektedir. Hali hazırda ilimizde yasak olmasına rağmen bazı binaların altında hamamlar çalışmakta izinsiz eklentiler yapılmaktadır. Prestij caddelerimizde yasak olmasına rağmen bazı işletmeler kaldırımları işgal etmektedir tüm bunlar karşısında belediyeler ne yapmaktadır?” ifadelerine yer verdi.

  “VAN’IN 50-100 YILLIK İMAR PLANI ÇIKARILMALIDIR”

  Edremit’in son dönemlerde beton yığınına dönüşmeye başladığını ve sahili kapatan binaların yükseldiğini belirten Başkan İlhan, “Sadece Van’ın değil Ülkemizin en önemli turizm beldelerinden biri olmaya aday Edremit ilçemize özellikle dikkat çekmek istiyorum. Bugün yeşiliyle, mavisiyle bir cennet konumunda olan halkımızın nefes alabileceği nadide bir yer olan Edremit ilçemiz son dönemlerde beton yığınına dönüşmeye başlamış, sahilimizi kapatan binalar yükselmektedir. Edremit 10 yıl önceki yeşil dokusundan bugün uzaktadır, korkarım ki 10 yıl sonra bugünkü yeşil dokuyu arar hale geleceğiz, bu durum Van’da ki herkesi tedirgin etmekte ve üzmektedir. Edremit’teki yeşil dokuyu tahrip eden çok katlı binalara kimler tarafından ne zaman ve nasıl ruhsat verildiği mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak; buradan Çevre Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere Van Büyükşehir Belediyesine, İlçe Belediyelerine sesleniyorum. İmarla ilgili şehirdeki tüm paydaşlar bir araya getirilerek Van’ın derhal 50-100 yıllık imar planı çıkarılmalıdır. Van’da ki ruhsat sorunları çözülmeli, çarpık kentleşmenin bir an evvel önüne geçilmelidir. İmar konusunda herkese eşit yaklaşılmalı, işler kolaylaştırılmalı, kişiye özel davranılmamalıdır, 18. Madde uygulamasına son verilmelidir. İmar planı yapılırken mutlaka şehrin yeşillendirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Edremit ilçemizin yeşil mavi dokusu korunmalı, bahçelere sahip çıkılmalı, sahili kapatan yüksek yapılara izin verilmemelidir” diye konuştu.

  Açıklamaların ardından Başkan İlhan, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak, Van Gölü fotoğrafına destek çağrısında bulundu.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29