İlhan: Okul masrafları ailelerin belini büküyor

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Pazartesi günü başlayacak olan 2023-2024 eğitim öğretim yılı öncesi açıklamalarda bulundu. Birçok velinin kırtasiye başta olmak üzere okul masraflarının çok yüksek olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Başkan İlhan, okul masraflarının ailelerin belini büktüğünü vurguladı. İlhan, ülke genelinde uyuşturucu kullanım yaşının giderek düştüğünü ve okul önlerinde dahi uyuşturucuların satıldığını ifade etti.

İlhan: Okul masrafları ailelerin belini büküyor

Van'daki sorun ve sıkıntıları gündeme getiren Saadet Partisi Van İl Başkanlığı'nın bu hafta gündeminde eğitim-öğretim masrafları vardı. Okul tarafından öğrencilere gönderilen ihtiyaç listelerinin aileleri zor durumda bıraktığını söyleyen Başkan İlhan, ailelerin kırtasiye, kılık kıyafet, servis ücretleri, beslenme başta olmak üzere birçok konuda çocuklarının masraflarını karşılayamadığını ifade etti.

Her geçen gün iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Başkan İlhan,  ayrıca ülke genelinde kaldırılan sadece İstanbul, Şanlıurfa ve Van'da devam eden sabahçı öğlenci uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde uyuşturucu kullanım yaşının giderek düştüğünü ve okul önlerinde dahi uyuşturucuların satıldığını belirten Başkan İlhan, gelinen noktada okul çevresindeki dükkânlarda uyuşturucular satılmaya başladığını ileri sürdü.

"AİLELERE HER DÖNEM BAŞINDA 10 İLE 20 BİN TL ARASINDA EĞİTİM DESTEĞİ VERİLMELİDİR"

Bu hafta eğitim masraflarını gündeme taşıyan Başkan İlhan, "Bu hafta okullar açılıyor ve okul masrafları ailelerin belini büküyor. Çocukları ilköğretimde okuyan aileler kırtasiye, kılık kıyafet, servis ücretleri, beslenme başta olmak üzere birçok konuda çocuklarının masraflarını nasıl karşılayacağının derdine düşmüş durumda. Fakat üniversite öğrencilerinin durumu ise çok daha vahimdir. Özellikle Van'dan başka bir şehre gitmeye kalkan öğrenci ilk anda uçak ya da otobüs biletlerinin yüksekliğiyle karşılaşıyor. Ev kiraları, yurt ücretleri yeme içme kılık kıyafet ders kitapları kırtasiye araç gereçleri bir de okul harçları bir öğrencinin masrafının aylık en az asgari ücretten fazla olduğu bir ülke haline aldık. Bu yıl başka şehirlerde ki üniversiteleri kazanan birçok aile evlatlarını okula gönderme konusunda ciddi tereddütler yaşamamaktadır. Her geçen gün iğneden ipliğe her şeye zam gelmektedir. Eskiden vatandaşlar dişinden tırnağından arttırıp evlatlarını iyi bir eğitim aldırma derdindeydi geldiğimiz noktada dişten tırnaktan bir şey artmamakta ve insanlarımız çaresizlikle karşı karşıya kalmış durumdadır. Ayrıca ülke genelinde kaldırılan sadece İstanbul, Şanlıurfa ve Van'da devam eden sabahçı öğlenci uygulamasıyla sabahçı çocuklar karanlıkta okula gitmekte, öğlenci çocuklar akşam karanlıkta okuldan gelmektedir. Van'da alt yapı eksikliklerinin giderilip ivedi olarak tam zamanlı eğitime geçilmelidir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak buradan iktidara çağrıda bulunuyoruz. İlköğretimde çocukları bulunan ailelere dönem başlarında 10 bin, yükseköğretimde çocukları olan ailelere her dönem başında 20 bin TL destek verilmelidir" dedi.

"BİR ÖĞRETMENİN ÖĞRENCİYLE BİRLİKTE İLK 4 YILINI TAMAMLAMASI ELZEMDİR"

İlkokullarda sürekli öğretmen değişikliğinin doğru olmadığını belirten Başkan İlhan, "Mutlak suretle okullarla bir öğretmenin öğrenciyle birlikte ilk 4 yılını tamamlaması elzemdir. Zaruri durumlar olabilir. Fakat bunun dışında mutlaka bir öğretmen birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar çocukların eğitiminde başta olmalıdır. Diğer bir yandan ilimizde İl Milli Eğitim Müdürü değişti. Tebdili mekânda ferahlık olduğu gibi, tebdili bireyde de hayır vardır. İnşallah yeni il milli eğitim müdürü Van'daki özellikle sabah saatlerinde, hele kış aylarında o soğukta, karanlık öğrencilerin okula gitmesini önleyecek tedbirleri alır ve gerekli altyapının tamamlanması konusunda gayret gösterir. İnşallah 1-2 yıl içerisinde Van'da da tam gün eğitime geçilir diye umut ediyoruz. Konuyla alakalı en kısa sürede İl Milli Eğitim Müdürü'nü ziyaret edeceğiz. Bu durumu kendilerine ileteceğiz" dedi.

"OKULLARA KALICI PERSONELLER ALINMALI"

Okullarda çalışan temizlik ve güvenlik personellerinin İŞKUR üzerinden karşılanması yerine sürekli hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan İlhan, "Okullardaki personel ihtiyacının giderilmesi için İŞKUR üzerinden geçici olarak 9 aylığına personellerin alınmasını başından beri doğru bulmuyoruz. Mutlak suretle daimi olarak çalışan hizmetliler ve personeller alınmalıdır. Mevcutların da bu konuda daimi kadroya geçirilmesi de şarttır. İnsanlar çalıştığı kurumlarda bilmelidir ki emekli olana bu kadar burada çalışacaktır. Bu âdete insanlara verilen bir korkudur. İŞKUR üzerinden kendilerine oy veren çevresinden olmayan kişileri bir havuzda tutarak, bunları işe alıyorlar" diye konuştu.

"UYUŞTURUCUNUN KOLAY BULUNABİLİR OLMASI BİR GÜVENLİK TEHDİDİDİR"

Ülke genelinde uyuşturucu kullanım yaşının giderek düştüğünü ve okul önlerinde dahi uyuşturucuların satıldığını belirten Başkan İlhan, "Bu vahim bir tablodur. Ne yazık ki geçmişlerde okul çevresindeki dükkânlarda açık sigara satılırdı. Bugün geldiğimiz noktada uyuşturucular satılmaya başladığını görüyoruz. Uyuşturucu kullanma yaşının çocuk yaşlara inmesi ve uyuşturucunun kolay bulunabilir olması bir güvenlik tehdididir. Nesille yapılan bir tehdittir. Bugün bizim en önemli görevimiz ekini ve nesli korumaktır. Her şeyden haberdar olduklarını söyleyen iktidar, Türkiye'nin her tarafından bunca kamera sistemi olmasına karşın, bu uyuşturucuların hangi kanallardan, nasıl okul önlerine geldiğini çok iyi bilmektedir. Bunun da tedbiri alıp, bu işi sonlandırmalıdır. Kimse şunu diyemez; biz müdahale ediyoruz ama geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarını bugün duvarlarla çevirmiştir. Birçok alanda zaten kameralar mevcuttur. En ağır cezalar verilmelidir. Geldiğimiz noktada 11-12 yaşındaki çocuğun uyuşturucu kullandığı duymak çok ciddi bir sıkıntıdır. Bütün ailelere buradan çağrı yapıyorum. Herkes bu anlamda çocuğuna sahip çıksın. Şüphe ettiği bir durum olduğunda da yetkili mercilere bu konuyu iletsin. Buradan devletimizin güvenlik birimlerine, Van Emniyeti'ne de çağrıda bulunuyorum. Eğer bir yerde bir sıkıntı var ise, bunun çözümü size düşmektedir. Bununla ilgili gereğini yapmanız gerekir. Uyuşturucu satanlara en ağır cezayı hukuk yoluyla verin" ifadelerini kullandı.

"MEMLEKETİN SEÇİLMİŞ İNSANLAR TARAFINDAN YÖNETİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Kayyum sistemine onay verenlere destek verilerek kayyumun eleştirilemeyeceğini belirten Başkan İlhan, "Kayyum sisteminin mülki idare amirleri üzerinden değil de, farklı kişiler üzerinden yapılsın demek de yine mevcut kayyum sistemine destek olmaktır. Biz memleketin seçilmiş insanlar tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Devletin birimleri, İçişleri Bakanlığı ve emniyet birimleri zaten her şeyden haberdardır. Eğer hangi siyasi partiden olursa olsun, bir yerde hırsızlık, yolsuzluk varsa, o yerin parası, o yere ait iş makineleri farklı amaçlarla kullanılıyorsa, bunun gereği mutlak süratle yapılmalıdır. Burada parti vs. gözetilmemelidir. Devletin görevi, vatandaşa hizmetin en doğru şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Bugün hangi belediye olursa olsun, hangi partiden olursa olsun, sağlıklı bir denetim olursa, hiçbir şekilde yolsuzluk olmaz, hiçbir şekilde farklı işler olmaz. Bugün eğer bir belediye iktidardan ise, her türlü yanlışı yapsa denetlenmeyecek, müdahale edilmeyecek, muhalefetten ise sudan sebepler aranacaksa bu da büyük bir sıkıntıdır. Zaten bir şehrin yönetilmesi bugün kayyum tarafından ise, demek ki o şehir yönetilmiyordur. Vali, Valilik mi yapacak, büyükşehir belediye başkanlığı mı yapacak? Kaymakam kaymakamlık mı yapacak, yoksa ilçe belediye başkanlığım mı yapacak? Bir koltukta iki karpuz olmaz. Bunu başından beri söylüyoruz. Bu söylerken de, Vali değil de iş insanlarından birisi belediye başkanı olsun düşüncesine de karşıyız" dedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2023, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER