İlhan: Kapıköy, sözde açık özde kapalı

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı, bu haftaki gündem toplantısında Kapıköy Sınır Kapısı'nın durumunu ele aldı. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 17 Mayıs itibariyle açılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın sözde açık, özde kapalı olduğunu söyledi.

İlhan: Kapıköy, sözde açık özde kapalı

Parti binasında yönetim kurulu üyeleriyle açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 14 aydan fazla zamandır kapalı olan, Kapıköy, Gürbulak ve Esendere sınır kapılarının tam olarak açılmasını, karşılıklı yolcu giriş çıkışı ve legal olan her türlü ticaretin yapılması için harekete geçilmesini istedi.

Türkiye genelinde halihazırda mevcut olan ekonomik sorunların üzerine, pandemiye bağlı olarak oluşan yasaklar ve Van'ı direk olarak etkileyen sınır kapılarının faaliyete geçmemesi nedeniyle bin civarında esnafın kepenk kapattığını belirten Başkan İlhan, Van'ın işsizlik oranında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alan illerin başında geldiğini vurguladı.

Van'da bulunan iktidar yetkililerinin boş, beleş işlerle uğraştığını ve asıl sorunları görmezden geldiklerini ileri süren Başkan İlhan, her gün Türkiye-İran arasında havayoluyla seferler yapılırken, karayoluyla her türlü giriş çıkışın durdurulmasının ayrı bir muamma olduğunu ifade etti.

"VAN, İŞSİZLİK ORANINDA TÜRKİYE GENELİNDE İLK SIRALARDA YER ALAN İLLERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR"

Bölge ve Van için en önemli ülkelerden biri olan İran'dan yeterince istifade edilemediğini belirten Başkan İlhan, "24 Mart 2020 tarihinde pandemi nedeniyle ülkemizde ki 39 adet sınır kapısının tamamı kapatıldı. Pandeminin seyrine göre 36 adet sınır kapısı tekrar hizmete açıldı. Fakat Türkiye İran arasında ki Kapıköy, Gürbulak ve Esendere Sınır Kapıları hizmete açılmadı. 17 Mayıs itibariyle Türkiye İran arasında ki kapılar açılacak diye en yetkili ağızlardan açıklama yapıldı. Hatta 17 Mayıs'ta Sınır Kapıları açıldı diye haberler yapıldı. Her ne hikmetse Türkiye-İran arasında ki kapılar bir türlü faaliyete geçmedi. Turizm ve ticaret açısından ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için en önemli ülkelerden biri olan İran'dan bugün ne yazık ki yeterince istifade edilememektedir. Türkiye genelinde halihazırda mevcut olan ekonomik sorunların üzerine pandemiye bağlı olarak oluşan yasaklar ve ilimizi direkt olarak etkileyen sınır kapılarının faaliyete geçmemesi nedeniyle bugün itibariyle bin civarında esnafımız kepenk kapattı. Binlerce esnafımız vergilerini, sgk primlerini, kredilerini, çeklerini, senetlerini ve ödemelerini yapamaz duruma geldi. Van işsizlik oranında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alan illerin başında gelmektedir. Yaşanan sıkıntılarla birlikte mevcut işsizler ordusuna yenileri eklendi. Sınır Kapıları konusunda en yetkili ağızlardan alaycı açıklamalar yapılmakta sözde haber kanallarında yalan haberler yaptırılmakta Van halkıyla dalga geçilmektedir. Her gün Türkiye-İran arasında havayoluyla seferler yapılırken karayoluyla her türlü giriş çıkışın durdurulması ayrı bir muammadır. Van'da birçok sektörde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanırken ilimizde bulunan iktidar yetkilileri boş beleş işlerle uğraşmakta asıl sorunlarımızı görmezden gelinmektedir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak 14 aydan fazla zamandır kapalı olan, Kapıköy, Gürbulak ve Esendere sınır kapılarının derhal açılmasını, karşılıklı yolcu giriş çıkışı ve legal olan her türlü ticaretin yapılması için harekete geçilmesini yetkililerden bekliyoruz" dedi.

"TÜRKİYE HAM MADDE ANLAMINDA DIŞARIYA BAĞLI BİR ÜLKE KONUMUNDADIR"

Ülkede esnafın zor günler geçirdiğini belirten Başkan İlhan, "Ülkemizde mevcut durumda, özellikle 2018 yılı Mayıs ayından bu yana, ciddi bir sıkıntı söz konusu. Dolar, Euro, vs. yüzde %50'ye yakın bir artış söz konusu. Türkiye ham madde anlamında dışarıya bağlı bir ülke konumundadır. Birçok ham maddeyi maalesef biz dışarıdan dolar, Euro karşılığında almaktayız. Bunlarla beraber ekonomi de çok ciddi sıkıntılar yaşandı. Özellikle 2018 yılı Ağustos ayında bir anda doların 7 lirayı görmesi ve bunların akabinde gelen sıkıntılar, ülkede araç fiyatlarının, demir fiyatlarının, ilaçtan temizlik malzemelerine, gıdadan giyime, birçok sektörde fiyatların katlandığını görmekteyiz. Bu katlanma bir anda esnafımızı ülke genelinde zora soktu. Fakat bunun üzerine gelen pandemi süreci bu işin tuzu, biberi oldu. Özellikle hizmet sektörü bu süreçten çok ciddi anlamda etkilendi. İlimizde de özellikle İran olan ticaret, tamamen durdu. Van bilindiği gibi kendi nüfusundan çok, İranlı'yı ağırlayan, özellikle nevruzda ve bayram zamanında adeta İranlıların, Van halkından daha çok sokakta olduğu bir kentti. Tüm bunların durması, ilimizde iş yapan birçok insanı, esnafı ve çalışanı mağdur etti. Bugün itibariyle binlerce insanımız ciddi manada ekonomik sıkıntı çekmeye başladı. Kapıköy, Gürbulak ve Esendere sınır kapılarının da uzun süre açılmaması bölgemizdeki illeri ciddi anlamda etkiledi. Bunun akabinde uçakla seferler başladı. İran'dan günlük 18-19 uçak, Ankara'ya, Antalya'ya, İstanbul'a, İzmir'e ve ülkemizin değişik illerine uçak seferleri yapılırken, ilimizde hemen yanı başımızda bulunan ve 100-150 kilometrelik mesafeden Türkiye'ye giriş yapacak insanların, girememesi birçok sektörde darbeye neden oldu. Birçok esnaf battı. Birçok esnafın icra dairelerinde çekinin yazdırıldığını, senedinin protesto edildiğini, vergi borçlarını, sigorta primlerini ödeyemediğini, çalışanlarının maaşlarını veremediğini görebilirsiniz. Mal varlıklarını satıp, ayakta durmaya çalışan bilinen esnaflar var. Sosyal yardıma muhtaç hale gelen esnaflar var. Oysaki devletler, vatandaşlarını sosyal yardıma muhtaç etmek veya sosyal yardımlaşma ile yaşatmak durumunda değil, tam tersi sosyal yardım almayacak bir sistemi kurmak mecburiyetindedir. Türkiye dünyanın en güzel coğrafyasında, en güzel yerlerinde birinde, dört mevsimin yaşandığı bir ülke konumundadır. Fakat insanlarının mutsuz olduğu, huzursuz olduğu bir ülke konumuna geldi. Bunların temelinde ise ekonomik sıkıntılar var. Bunun temelinde adalet sorunumuz var. Adaletin kişiye özel işlemesi var. Yapılan bir ankette Türkiye'deki kararların %62'sinin yanlış verildiği yönünde. Bu ciddi bir problem olarak durmaktadır" ifadelerini kullandı.

"VAN'DA ELLE TUTULUR BİR SANAYİ KURULUŞU YOK"

Van'ın ekonomisini tarım ve turizmin ayakta tuttuğunu belirten Başkan İlhan, "Van özelinde olaya baktığımızda, Van her gün göç alan, Siirt'ten, Batman'dan, Mardin'den, Şırnak'tan, Hakkâri'den, Ağrı'dan ve çevre illerin bir çekim merkezi konumunda olan bir ildir. Bugün Van Türkiye'nin 18'ci en büyük ili olmasına rağmen, elle tutulur bir sanayi kuruluşu yok. Van'ın ekonomisini ayakta tutacak 2 ana sektörümüz var. Bunlardan birisi tarım, birisi de turizmdir. Bunlarla ilgili 40-45 yıl önce yapılan hizmetler ise şuanda yapılmıyor. Van'da şuanda hayvancılık berbat durumdadır. Hayvancı, hayvanını üretiyor, hayvanını götürüp rahatlıkla kestirebileceği kurumlar yok edildi. Et Balık Kurumu yok edildi. Yıllar sonra Van Et ve Süt Kurumu kuruldu. Hala tam faaliyete geçmedi. Daha önce Van Et, bir markaydı. Şuanda yok olma noktasına geldi. 2021 yılındaki kuraklık ise özellikle tarımı ciddi anlamda etkiledi. Şuanda birçok anlamda sıkıntı yaşanıyor. Yemin torbası 160 liraya çıktı. Bunun yanında vatandaş sütünü satacak yer bulamıyor. Turizm zaten 1,5 yıldır bitme noktasına geldi. Turizm yönelik en önemli giriş noktalarından bir tanesi olan sınır kapıları kapandı. Farklı turistlere ev sahipliği yapamıyoruz. Geçmişte Almanya'dan ev Avrupa'nın farklı bölgelerinden çeşitli turistler gelirken, şuanda gelmez durumda. Çünkü bizim havaalanımız uluslararası havaalanı konumunda değil. Ciddi bir havalimanına dönüştürülmesi gerekiyor. Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biri olan Van, bu gidişle maalesef her gün gençlerini inşaata göndermek, inşaattan da her yıl 50 tane gencin cenazesini getiren bir şehir olarak devam edecek. Bu cenazelerin sayısı da inşallah artmaz. Birçok sorunu olan bir kentiz. Fakat ilimizin idarecileri, seçilmişleri ya kentte yabancı, yada kendilerine kurdukları bir dünya söz konusu. Bu dünyada kardeşine, eşine, dostuna, iş, ihale ve kendileri iyi bir hayat sürerken, toplumun diğer kesimlerini ise görmezden gelmektedir. Yada toplumun diğer kesimlerine sizlere ve ailenize 500-600 lira sosyal yardım yapıyoruz diyerek insanların ağızlarına bir kaşık bal çalarak, şehri idare etme derdinler. Bu şehir hakikaten kenara itilmiş, mağdur bir şehirdir. Bu denli güzel bir şehrin, bu denli güzel bir gölün olduğu bir kent, ülkemizin başka bir noktasında olmuş olsaydı, her anlamda farklı bir noktada olduğunu görebilirdik" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2021, 07:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29