İlhan: Büyükşehir'in borçlarını açıklayın

Saadet ve Gelecek Partileri'nin bir araya gelerek oluşturduğu Şehir İttifakı'nın Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özay İlhan, Van Büyükşehir Belediyesi önünde basın mensuplarıyla bir araya gelerek, belediyenin borçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Van Büyükşehir Belediyesi'nin 4 milyar civarında bir borcunun olduğunu, faizlerle beraber 10 milyara yükseldiğini, ayrıca belediyeye bağlı kuruluşlardan VASKİ'nin borcunun 1 milyar civarında olduğunun kamuoyuna yansıdığını belirten Başkan Adayı İlhan, gerçekler borçların net miktarının açıklanması gerektiğini vurguladı.

İlhan: Büyükşehir'in borçlarını açıklayın

Beraberindeki İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç, Tuşba Belediye Başkan Adayı Ali Katılmış, ilçe başkanları ve partililerle birlikte Van Büyükşehir Belediyesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şehir İttifakı'nın Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özay İlhan, son yıllarda kayyumlar tarafından yönetilen belediyelerde bilinçli bir borçlanma politikası uygulandığını ileri sürdü.

2016 yılında Van'ın en merkezi noktasında belediyenin borçlarını açıklayan kayyumların, bugün kendi borçlarını açıklamadığını belirten Başkan Adayı İlhan, Van Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını kapatmak için neredeyse tüm bankalardan kredi çektiğini ve bu kredilerin kısa, orta ve uzun vadede çekildiğini ifade etti.

Yerel seçimlerden sonra nasıl bir belediyeyi devralacaklarını merak ettiklerini söyleyen İlhan, Van'ın birçok probleminin çözülmediğini, şehrin geçmişini heba edenlerin, geleceğini de yok etme gayreti içerisinde olduğunu belirtti.

Başkan Adayı İlhan, borçların yanı sıra son bir yıl içerisinde Van Büyükşehir Belediyesi'ne çok ciddi sayıda işçi alındığını, bu alınan isimlerin de yandaş kişiler olduğunu belirterek, son bir yıllık dönemde alınan işçi sayısının kaç olduğu, bunların kaçının liyakatli olduğu, kaçının belediyede çalıştığı, kaçının çalışmadan bankamatik memuru olarak bankadan para aldığının açıklanmasını talep ettiklerini söyledi.

İLHAN: "MEVCUT BORÇLARIN 10 MİLYARIN ÜZERİNDE OLDUĞU KONUŞULMAKTADIR"

31 Mart yerel seçimlerine çok kısa bir süre kaldığını belirten İlhan, "Daha önce defalarca Van Büyükşehir Belediyesinin borçlarını açıklaması hususunda açıklamalarda bulunduk. Defalarca sormamıza rağmen Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bugüne kadar borçlarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Son yıllarda kayyumlar tarafından yönetilen belediyelerde bilinçli bir borçlanma politikası uygulandığı, herkesin malumudur. Van Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kayyum atandıktan sonra, 2016 yılında Van'ın en merkezi noktasında belediyenin borçlarını açıkladığını bütün kamuoyu bilmektedir. O gün 1 milyar 100 milyonluk borç, tüm detaylarıyla açıklanmıştı. Fakat o günden bu yana, son 7,5 yılın 7 yıllık bölümünde kayyumlar tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi, her ne hikmetse kendi borcunu açıklamamıştır. Gelinen noktada sadece Van Büyükşehir Belediyesi'nin 4 milyar civarında bir borcunun olduğu, ayrıca belediyeye bağlı kuruluşlardan sadece VASKİ'nin borcunun 1 milyar civarında olduğu kamuoyuna yansımıştır. Van Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını kapatmak için neredeyse tüm bankalardan kredi çektiği ve bu kredilerin kısa, orta ve uzun vadede olduğu bilinmektedir. Mevcut borçların faizleriyle birlikte 10 milyarın üzerinde olduğu tüm Van'da konuşulmaktadır. Fakat resmi kaynaklarca herhangi bir açıklama yapılmamaktır" dedi.

"KOZMETİKTEN ITRİYAT MALZEMESİNE ALINIP, PİYASAYA DAĞITILDIĞINA ŞAHİT OLMAKTAYIZ"

Yerel seçimlerden sonra nasıl bir belediyeyi devralacaklarını merak ettiklerini söyleyen İlhan, "Önümüzde bir yerel seçim söz konusudur. Bu seçimden sonra nasıl bir belediyeyi devralacağımızı gerçekten merak ediyoruz. Bugün belediyenin üzerine vazife olmadığı halde birçok basımevinden kitap aldığı ve kamuoyuna bu kitapları dağıttığını hepimiz bilmekteyiz. Bunun yanında yine son günlerde hediye adı altında kozmetikten ıtriyat malzemesine alınıp, piyasaya dağıtıldığına şahit olmaktayız. Van'ın birçok problemi, birçok sorunu çözülmemiş halde ortada dururken, bu şehrin geçmişini heba edenlerin, geleceğini de yok etme gayreti içerisinde olduğuna şahit olmaktayız. Saadet Partisi Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak, bir vatandaş olarak, sorumluluk taşıyarak bugün Van Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun kamuoyuna açıklanması adına belediye makamına bir dilekçe sunuyoruz. Ayrıca son bir yılda Van Büyükşehir Belediyesi'ne çok ciddi sayıda işçi alındığı, bu alınan kişilerin de yandaş kişiler olduğu herkesin malumudur. Son bir yıllık dönemde alınan işçi sayısının kaç olduğu, bunların kaçının liyakatli olduğu, kaçının belediyede çalıştığı, kaçının da çalışmadan bankamatik memuru olarak bankadan para aldığının açıklanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

"BORÇLARIN MİKTARI, 1 MİLYAR 954 MİLYON 585 BİN 550 TL OLDU"

Kayyumun, borçlarını kredi çekerek ödediğini ileri süren İlhan, "2017 ila 2023 yılları arasında milyonlarca lira kredi çeken kayyım, neredeyse her ay belediyenin hesaplarına bloke konulmaması amacıyla 'Kamu yararı' kararı alıyor. İkinci kayyımın atandığı Ağustos 2019'dan Eylül 2023'e kadar, neredeyse iki ayda bir atanmış belediye meclisi kararıyla bankalardan kredi çekildiği öğrenildi. Borcunu kredi çekerek ödeyen kayyımın yönetimindeki belediyenin toplam borcunun, 3 milyar 697 bin 382 TL olduğu ortaya çıktı. Kayyım yönetimindeki belediyenin, hazineye, diğer kamu kuruluşlarına (SGK ve vergi), İller Bankası, diğer yurtiçi bankalar, yurt dışından alınan krediler ve diğer borç stoku tutarları ortaya çıktı. 2023 yılının son ayına kadar kayyım yönetimindeki büyükşehir belediyesinin, SGK ve vergi borcu 120 milyon 38 bin 318 TL'ye, İller Bankası borcu 202 milyon 422 bin 636 TL'ye, diğer bankalara olan borçları ise 1 milyar 607 milyon 350 bin 676 TL'ye yükseldi. Diğer borçlar adına altında ise 1 milyon 771 bin 915 TL borç kaydedildi. Ortaya çıkan tabloya göre, kayyım yönetiminin sadece banka, SGK ve diğer olarak adlandırdığı borçların miktarı, 1 milyar 954 milyon 585 bin 550 TL oldu" ifadelerini kullandı.

"VASKİ'NİN BORCU 1 MİLYARA DAYANDI"

Belediyeye bağlı kurumlarında borç batağında olduğunu belirten İlhan, "Sadece belediyeyi borçlandırmakla kalmayan kayyım, belediyeye bağlı kuruluşların borçlarını da neredeyse üç katına çıkardı. Belediyeye bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (VASKİ) borcu 938 milyon 450 bin 372 TL, BELVAN şirketinin 32 milyon 82 bin, Mavikent şirketinin ise 33 milyon 57 bin 392 TL borcu olduğu ortaya çıktı. Belediyeye bağlı kuruluşların toplam borcu ise, 1 milyar 4 milyon 889 bin 787 TL olduğu açığa çıktı. Borcu kabaran kayyımın, elektrik ve diğer borçları da çektiği kredilerle ödediği öğrenilirken, belediyenin bu borçları kısa, orta ve uzun vadeye yaydığı belirtildi. Bunca arsa ve belediyeye ait yapıları satmasına rağmen borcu katlanan kayyım yönetimi, son atanmış meclis toplantısında ödenmeyen elektrik borçlarının finansmanında kullanılmak üzere İller Bankası ile diğer özel bankalardan kredi kullanılması kararı aldı. Kararın ardından belediyenin elektrik borçlarının ödenmesi için bankalara kredi başvurusunda bulunduğu öğrenildi" dedi.

KILIÇ: "AK PARTİ ROZETİYLE BELEDİYE BAŞKANI OLMADIM"

Son olarak AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray'ın bazı muhalefet adaylarını eleştirmesi ile ilgili kendisine yöneltilen soruya cevap veren İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç ise, "AK Parti İl Başkanı Emre Güray, İpekyolu seçim ofisinde bazı muhalefet adaylarının partilerini karalamak adına açıklamalarda bulunduğunu ve bu adayların AK Parti sayesinde ilçe başkanı, belediye başkanı olduğunu ifade etmiş. Emre Bey yaşı gereği herhalde hatırlamıyor. Ben AK Parti'den seçilmedim. AK Parti rozetiyle belediye başkanı olmadım. Ben AK Parti'den de hiçbir şey yemedim. Yemediğim için bugün buradayım. Yiyenler orada" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı Talha Abasigil, borçlarla ilgili ve personel alımıyla ilgili hazırlanan dilekçeyi belediye makamına sundu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2024, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER