Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, 2024 yılında uygulanacak yeni tarımsal destekleme modeli hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Müdür Görentaş, yeni modelin Vanlı üreticilere önemli katkılar sağlayacağını belirtti.
Yeni model ile 2024 yılında buğday ve arpa için 185 lira olan mazot ve gübre desteği, 2025 yılında planlı üretim desteği kapsamında 756 liraya çıkarılacağını belirten Müdür Görentaş, yem bitkilerinde ise aynı desteğin 165 liradan 780 liraya yükseltileceğini söyledi.
2025-2027 yıllarını kapsayan bitkisel üretime yönelik desteklemelere dair kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Müdür Görentaş, bu karar kapsamında, hayvancılık ve su ürünleri gibi bitkisel üretimde de üretim planlaması esas alınarak yeni bir destekleme modelinin uygulanacağını vurguladı.
Bu çerçevede destekleme kalemlerinin sadeleştirilerek daha etkin hale getirildiğini ve bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticilerin destekten faydalanacağını belirten Müdür Görentaş, ayrıca, stratejik ürünlere ve su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacağını, kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumlarla üretim yapanlar da ek desteklerden yararlanacağını söyledi.
"BELİRLİ HAVZALARDA PLANLANAN ÜRÜNLER İÇİN EK DESTEK SAĞLANACAK"
Yeni modelle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, yeni destekleme modeliyle tarımda ciddi bir artış beklediklerini belirterek, "Tarımsal üretim ve gıda arz güvencesinde sürdürülebilirliğin sağlanması, verim ve kalitenin artırılması, çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve politikaların etkinliğinin geliştirilmesi amacıyla bakanlığımız tarafından yeni bir destekleme programı oluşturulmuştur. Yeni model ile üreticilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacak. 2025 üretim yılı için destek katsayısı dekara 244 TL olarak belirlendi. Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50'si ve gübre maliyetinin %25'i karşılanacak. Örneğin, arpa ve buğday üreticileri dekara 317 TL, yem bitkileri üreticileri 317 TL, kuru fasulye üreticileri ise dekara 366 TL temel destek alacak. Planlı üretim desteği kapsamında, belirli havzalarda planlanan ürünler için ek destek sağlanacak. Bu kapsamda üreticilerin mazot maliyetinin %100'ü ve gübre maliyetinin %50'si karşılanacak. Ayrıca, verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği, organik tarım desteği, iyi tarım uygulamaları desteği gibi ek destekler de devam edecek" dedi.
"DESTEK KALEMLERİNDE SADELEŞTİRMEYE GİDİLDİ"
Yeni destekleme modeline ilişkin detayları paylaşan Müdür Görentaş, "Bakanlığımız tarafından ilk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız" diye konuştu.
"VERİM VE KALİTENİN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR"
Yeni modelle tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin artırılmasının amaçlandığını belirten Görentaş, "Bu kapsamda, ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin artırılması, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedefleniyor. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda geçmiş yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturuldu. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı, ilk defa 3 yıllık olarak hazırlandı, birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecek. Bitkisel üretimin desteklenmesi programıyla çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecek" ifadelerini kullandı.
"ÜRETİCİLERİN MAZOT MALİYETİNİN YÜZDE 100'Ü KARŞILANACAK"
Temel destekler hakkında bilgiler paylaşan Müdür Görentaş, "Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50'si ve gübre maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak. Arpa ve buğday üreten çiftçiler dekara 317 lira, kuru fasulye üreten çiftçiler dekara 366 lira, yem bitkisi üreten çiftçiler dekara 317 lira temel destek alacak. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünler listesine alındı. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilere temel desteğe ilave destek verilecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100'ü ve gübre maliyetinin yüzde 50'si karşılanacak" dedi.
"GÜBRE DESTEKLERİ VERİLMEYE DEVAM EDİLECEK"
Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50'si kadar ilave planlı üretim desteği verileceğini hatırlatan Görentaş, "Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100'ü karşılanacak. Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı-standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek. Karar kapsamındaki diğer destekler de belli oldu. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1305 liraya çıkarıldı. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75'i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 liraya yükseltildi. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı. 2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı'nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025'ten, bazıları da 1 Mayıs 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek" ifadelerini kullandı.
VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ
Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2024, 09:16