Erkılınç: Yerel gazetelerin yaşaması için gayret ediyoruz

Van'da düzenlenen ve bölge illerden gazetecilerin katıldığı eğitim seminerinde konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, Basın İlan Kurumu'nun gazetecilerle paydaş olduğunu söyleyerek, "İnanın yerel gazetelerin yaşaması için gayret gösteriyoruz. Sözleşmelere riayet edilmesi gerekiyorsa bunu yapın. Şartları yerine getirin. Sadece BİK şube müdürlerinin çabası ile ilanlar gazetelerde yayınlanmaz. Sizler de gazeteciler olarak kurumları zorlayın" ifadelerini kullandı.

Erkılınç: Yerel gazetelerin yaşaması için gayret ediyoruz

  Van'da düzenlenen ve dört ilden basın mensuplarının katıldığı 'Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler: Riskler ve Fırsatlar' ve 'Doğu Anadolu Bölgesi Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler' adlı seminer, ikinci gün yapılan oturumlarla devam etti.

  Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri'deki yerel basın temsilcileri katıldığı seminerin ikinci gün oturumlarında gazetecilere internet sitelerinin daha fazla okunması için yapılması gerekenler anlatıldı.

  İkinci gün gerçekleşen seminerin ilk oturumunda söz alan BİK Kurumsal Müdürü Türker Çeltik, yerel basın mensuplarının kendi internet sitelerinin news kaydını yapmasının önemine dikkat çekti.

  Çeltik, Google analitikten de okunma oranlarının ve trafiğin takip edilebileceğini söyledi.

  İLANLARIN HABERLEŞTİRİLMESİ İLE İLAN GOV.TR SİTESİ DAHA FAZLA OKUNMAYA BAŞLANDI

  BİK Kurumsal Müdürü Türker Çeltik'in kısa bir molasının ardından konuşan BİK İlan Hizmetleri Müdürü İdris Çam, ihale ilanlarının haberleştirilip, linklerin paylaşılması konusunda açıklamalarda bulunarak, günde üç ilanın haberleştirilmesinin zorunlu olmadığını, ama bunu yapanların ek gösterge aldığını, bu yolla ilan.gov.tr sitesinin de daha fazla okunduğunu belirtti.

  Basın mensuplarının, son yıllarda ekonomik sıkıntılardan dolayı birçok gazetenin kapandığını söylemesinin ardından açıklama yapan Çam, sadece resmi ilan gelirleri ile ayakta kalmanın zor olduğunu, reklamlar, abone ve internet sitesi gelirlerinin de şart olduğunu belirtti.

  Çam, 2016'dan beri gazetelerin PDF arşivlerinin kaydedilip saklandığını belirterek, devletin kendilerine vereceği kanunlar çerçevesinde bu arşivlerin belli kurumlara, verilebileceğini ifade etti.

  Gazete tirajlarının sadece bölge veya ülkede değil, dünya genelinde de düştüğünü belirten İdris Çam, "Fakat insanlar gelişen teknoloji sayesinde artık cep telefonundan haber okuyorlar. Sizlerin de internet sitelerine daha fazla önem vermesiyle bu sıkıntılar bir nebze olsun azalır. İnternet sitelerinin gelirlerinin artması için gayret gösterilmesi gerekir" diye konuştu.

  Oturumda soru-cevap bölümünde söz alan Van'daki bazı gazetecilerin özellikle askeri ilanların çoğunun gazetelerde yayınlanmadığını, bu sıkıntının çözülmesi gerektiğini belirtti.

  "GAZETELERİN YAŞAMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ"

  Daha sonra konuşan BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, Basın İlan Kurumu'nun gazetecilerle paydaş olduğunu söyleyerek, "İnanın yerel gazetelerin yaşaması için gayret gösteriyoruz. Sözleşmelere riayet edilmesi gerekiyorsa bunu yapın. Şartları yerine getirin. Sadece BİK şube müdürlerinin çabası ile ilanlar gazetelerde yayınlanmaz. Sizler de gazeteciler olarak kurumları zorlayın. Ümitsiz değiliz. İnşallah güzel şeyler olur. Güzel bir ülkemiz var. Bunu iyi yansıtalım. Buraya gelen öğretmenlerin aileleri ön yargılardan dolayı üzülüyor olabilirler, ama buraya geldiklerinde güzel bir şehir görüyorlar. O yüzden haberlerimizde de bu noktalara değinelim" ifadelerini kullandı.

  "YEREL GAZETELER YAŞARSA, BASIN İLAN KURUMU OLUR"

  Basın İlan Kurumu'nun kurumlara yaptırım gücünün olmadığını belirten Erkılınç, "Bu ülkeyi seven, ben bu ülkenin insanıyım, kardeşçe yaşayalım diyen çok büyük bir kitle var. Fakat maalesef bir türlü yol alamıyoruz. Basın İlan Kurumu, ilanlar eşit bir şekilde dağılsın diye kurulmuş bir kurumdur. Basın İlan Kurumu'nun yaptırım gücü yok. Basın İlan Kurumu'nun kurumlara ilanların verin deme yetkisi yok. Şube müdürlerimiz icra müdürleriyle, yalvar yakar, rica, minnetle ilan alıyorlar. İcra Müdürleri bile ilanları taşırabiliyorlar. TSK'nın kapısından daha düne kadar kimse giremezdi. Bu yıl durum daha iyi. Bunu unutmayın, yerel gazeteler yaşarsa, Basın İlan Kurumu olur. Birbirimize muhtacız. Burada birbirimizle paydaşız. Yerel basının da bu konuda bize destek çıkması gerekiyor. Hep beraber kurumları ziyaret ederek, ilanların gazetelerde çıkmasını ortak olarak sağlamamız gerekiyor" dedi.

  Gazetecilerin soruları üzerine yeniden konuşan BİK Kurumsal Müdürü Türker Çeltik, bine yakın internet sitesinin olduğunu, yerel gazetelerin reklam gelirlerinin artırılması için, söz konusu sitelerin alt yapıların geliştirilmesi, grafiklerin yükseltilmesi, özgün haberlerin kullanılması gerektiğini belirtti.

  Türkiye' de çok iyi internet sitesi kuran ve yöneten firmalar olduğunu söyleyen Çeltik, "Önümüzdeki süreçte bu firmalardan birkaçını sizlerle buluşturma yoluna gitmek için inşallah çalışmalarımız olacak" dedi.

  "DİJİTALLEŞMENİN,  YEREL GAZETELERE ÇOK FAYDASI OLACAĞINA İNANIYORUM"

  İkinci gün ikinci oturumda İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. İsmail Çağlar 'Dijital dönüşüm, fırsatlar, riskler, gazeteler buluşmasında dünyadaki riskler, Türkiye'deki durum ve durumun gitti yer hakkında açıklamalarda bulunarak, akademik tecrübesiyle sunum yaptı.

  Çağlar, aynı zamanda Takvim Gezetesi'nde de köşe yazarlığı yaptığını belirterek, "Ama kendime gazeteci demiyorum. Akademisyenim. Sizin gibi yerelde zor şartlarda çalışanların yanında gazeteciyim demek doğru değil. Basın İlan Kurumu'nda da görev almamdan dolayı bu dijitalleşme konusunda belli çalışmalar yapıyoruz. Ben hiç bu görevlerde bulunmamış ve yabancılık çeken biri olarak söylüyorum, biri bana bu dijitalleşmenin önemini anlatsaydı, ben yerel gazetelerin dijitalleşme konusunda daha istekli olduğunu zannederdim. Sanki bazı gazetecilerin kaygısı var. 'Zaten bir sürü sorunumuz var, bir de bu dijitalleşme çıktı' diye düşünenler olabilir. Ama bunların hepsini bir kenara bıraktığımızda dijitalleşmenin,  yerel gazetelere çok faydası olacağına inanıyorum. Düşünün, dijitalleşme ile baskı, kâğıt, dağıtım masraflarının bir anda ortadan kaybolduğunu hayal edelim. Bunlar hemen olacak, böyle bir çalışma var diye söylemiyorum. Ama sanki gidişat öyle gibi. Olmasa bile olası bir dönüşüme hazır olunmalı" dedi.

  "YOLUN SONU DİJİTALLEŞMEDE GÖRÜNÜYOR"

  Çağlar, yeni sürece adapte olunması gerektiğini belirterek, "Baskı, matbaa, gazete kağıdını okumak, bunlar hepsi kıymetli. Ama yolun sonu dijitalleşmede görünüyor. Elbette gazete tümüyle bitecek diye bir düşünce olmamalı. Radyo çıktığında gazeteler bitecek dendi, bitmedi. Yine televizyon çıktığında radyo tamamen bitmedi. Gelinen süreçte internet çıktı, ben kendi kuşağında internetle en erken tanışan biriyim. Bugün sosyal medya çıktı.  Vatandaş gazeteciliği ortaya çıktı. Birçok kişi gazetelerin tamamen biteceğini düşündü, yine olmadı. Çünkü sosyal medya veya bazı internet medyasında denetim yok, yalan haber çok. Gazetecilik ve televizyonculuk ölmüyor. Ama kesinlikle yeni sürece adapte olmak lazım. Gazetelerin ticari boyutu elbette vardır. Evinize ekmek götürmek zorundasınız. Reklam ve abone gelirleri ilan gelirleri var. Ama dijitalleşmenin getirdiği avantajlardan faydalanmak lazım. Ekonomik gelirin yanı sıra  yazılan haberin birçok şehirde, yurt dışında okunmasını istiyorsanız, dijitalleşme burada büyük avantaj. Zaten bazı ulusal gazeteler bile kağıt olarak yayınlarını durdurdu. Birleşmeler oldu. Akşam ve Star Gazetesi birleşti. Star Gazetesi, baskı olarak son buldu. Şimdi internet aracılığıyla neler yapılıyor, neler. Telefon veya bilgisayardan, bir stajyer aracılığıyla televizyon kanalına bağlanıp değerlendirme yapabiliyorum. O yüzden bu kolaylıklardan faydalanmak lazım" diye konuştu.

  TEKNOLOJİYE UYUM SÜRECİNE ALIŞILMALI

  Van'da yerel gazetelerin birleşmesi ile bir YouTube kanalı bile kurulacağını anlatan Çağlar, teknolojiye ayak uydurmanın, kâğıdı ortadan kaldırmak anlamına gelmediğini hatırlattı.

  Dijitalin faydalarını sıralayan Çağlar, "Ben Van'da yerel gazeteleri okudum, ama inanın o gazeteleri çantama koyup götüremiyorum, çünkü küçük bir valizle buraya geldim. Fakat sadece Van'ın değil, istediğim her şehrin yerel gazetesini dijitalden okuma imkanım var. Gelinen süreçte tüm bunları dikkate almalıyız" şeklinde konuştu.

  İkinci gün üçüncü oturumda Yerel Gazetelerde Dijital Reklamcılığın Geliştirilmesi konusunda açıklamalar yapıldı.

  İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

  Demirel, merdiven altı internet sitesi olarak adlandırılan sitelerin yerel gazete sitelerinden fazla okunması halinde, o ifadeyi taşıyıp taşımama noktasında tereddüt oluşturabileceğini belirterek, yerel gazetelere ait sitelerin okunma ve tıklanma sayılarını artırmak, reklam gelirlerini yükseltmek için çabalaması gerektiğini söyledi.

  Hiçbir yeni mecranın eski olay veya yaşanmış durumlardan bağımsız olmadığını söyleyen Demirel, reklamcılıkta da bunun kendisini gösterdiğini belirtti.

  Reklamcılıkta hassas konulara dikkat edilmesi, araştırmalardan ders çıkarılması gerektiğini anlatan Demirel, dünyanın en önemli üniversitelerinin bu tür konulara kafa yormasının boşa olmadığını ifade etti.

  Türkiye'de de son yıllarda reklamcılıkta yenilikler olduğunu söyleyen Cihat Zafer Demirel, belli firmaların mesafe aldığını belirtti.

  "BİTLİS'İN DE, HAKKÂRİ'NİN DE, VAN'IN DA KADERİ BİR"

  Seminerin sonunda kısa bir açıklama yapan BİK Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel, dijital noktada yerel basının kendini geliştirmesi adına gayret göstermesi gerektiğini hatırlatarak, emeği geçen DAKA başta olmak üzere herkese teşekkür etti.

  Uluçamlıbel, "İki günlük eğitim sürecini tamamladık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok güzel bir eğitim süreci oldu. Burada DAKA'nın önemli desteği oldu. Bitlis'in de, Hakkâri'nin de, Van'ın da kaderi bir. Biz burada hep beraber hareket edebilirsek, özellikle reklamcılık anlamında, sadece Basın İlan gelirleriyle değil, hem de dijital noktada kendimizi geliştirebilirsek, çok daha güzel yerlere gelebiliriz" dedi.

  Kapanış konuşmasını yapan BİK Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç ise, seminerin faydalı geçtiğini umduğunu ifade ederek, İstanbul'a gelen her gazeteciyi konuk etmekten mutlu olacaklarını dile getirdi.

  Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş - Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER