Emine Erdoğan yarın Van'a geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, düzenlenecek olan Van Gölü Sempozyumu'na katılmak üzere 1 Haziran'da (yarın) Van'a gelecek.

Emine Erdoğan yarın Van'a geliyor

Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Edremit Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen Van Gölü Sempozyumu yarın başlayacak.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan, düzenlenecek olan Van Gölü Sempozyumu'na katılmak üzere yarın Van'a gelecek.

Düzenlenecek olan Van Gölü Sempozyumu'nda, sadece Van ve Bitlis için değil Türkiye ve dünya için önemli bir ekolojik değer olan, etrafında kurulu havzanın toplum ve kent yaşamı için de çok önemli bir yer tutan Van Gölü hakkında bilimsel verilere dayanan bir bilgi alanı oluşturulması amaçlanıyor.

İki yılda bir gerçekleştirilmesi planlanan sempozyumlar ile ortaya çıkacak bilgi ve veriler üzerinden Van Gölü'ne ait bir master planına zemin hazırlamak, Van Gölü etrafındaki yatırımlara kaynaklık etmek, Van Gölü'ne sınırı olan il ve ilçelerdeki kamu kurumları ile sivil toplum örgütleri arasında iş birliğine dayalı çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Van Gölü Sempozyumu'nda, tarihsel süreçte Van Gölü, Van Gölü ve turizm (yaz ve kış turizmi), Van Gölü ve çevre, Van Gölü ve yerel yönetimler, Van Gölü ve ulaşım, Van Gölü ve sağlık, Van Gölü ve mekânsal yayılım, Van Gölü ve festivaller, Van Gölü ve kent yaşamı, Van Gölü'nde biyolojik yapı, Van Gölü ve balıkçılık, Van Gölü'nün fiziksel yapısı, Van Gölü ve depremsellik, Van Gölü ve mitoloji, Van Gölü ve master planı, Van Gölü ve yatırımlar, Van Gölü tanıtım ve pazarlama, Van Gölü ve spor, Van Gölü ve alan yönetimi konuları masaya yatırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Gevaş Belediyesi, Erciş Belediyesi, Tatvan Belediyesi, Ahlat Belediyesi, Adilcevaz Belediyesi, Muradiye Belediyesi, Deniz Ticaret Odası Başkanlığı, Van Gölü Feribot Müdürlüğü, Tatvan Liman Başkanlığı ve Van Gölü Aktivistleri ise sempozyumda paydaş kurum olarak yer alacak.

1 Haziran'da Van'da düzenlenecek olan sempozyuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Cumhurbaşkanı Baş Danışması Gülşen Orhan, Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Doğu Anadolu Kalkanım Ajansı Genel Sekteri Halil İbrahim Güray ve çok sayıda temsilci katılım sağlayacak.

Prof. Dr. A. Menaf Turan, Prof. Dr. Elvan Ocak, Prof. Dr. Fazıl Şen, Prof. Dr. Fevzi Özgökçe, Prof. Dr. Ferit İzci, Prof. Dr. Mucip Tapan, Prof. Dr. M. Zeydin Yıldız, Prof. Dr. Orhan Deniz, Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Prof. Dr. Serap Güneş Bilgili, Prof. Dr. Suvat Parin, Prof. Dr. Şevket Alp, Prof. Dr. Zafer Kanberoğlu, Doç. Dr. Ali Özvan, Doç. Dr. Ertuğrul Kankaya, Doç. Dr. Mehmet Şeremet, Doç. Dr. Rahmi Tekin, Doç. Dr. Serkan Kemeç, Doç. Dr. Vural Oyan, Dr. Öğr. Üyesi Çetin Yeşilova, Dr. Öğr. Üyesi Dilara Öztürk, Dr. Öğr. Üyesi Emine Cihangir, Dr. Öğr. Üyesi Erkan Dişli, Dr. Öğr. Üyesi Funda Coşkun, Dr. Öğr. Üyesi Numan Ertaş, Dr. Öğr. Üyesi Sait Ebinç ve Öğr. Gör. Ülker Cem Kaplan ise Bilim ve Danışma Kurulu'nda yer alıyor.

TURMEPA'DAN ÇALIŞTAYA KATKI

Yaklaşık bir yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda ilgili tüm bakanlıklar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan Van Gölü Koruma Eylem Planı ile Van Gölü derin bir nefes alacak. TURMEPA da Sıfır Atık Mavi eğitimleri ve farkındalık çalışmalarıyla eylem planına katkı sunacak. Plan çerçevesinde TURMEPA tarafından bölgedeki ortaokul öğrenci ve öğretmenlerine Sıfır Atık Mavi eğitimleri verilerek denizlerin ve su kaynaklarının önemi aktarılacak. Van Gölü'nün korunması için bireylerin üzerine düşen sorumlulukların toplumsal olarak benimsenmesi sağlanacak.

VAN GÖLÜ'NÜN ÇEVRE SORUNLARI TARİHE KARIŞACAK

Van Gölü Koruma Eylem Planı'nda yer alan uygulamalar tamamlandığında Van Gölü'nün uzun yıllardan bu yana devam eden çevre sorunları tarihe karışacak. Katı atıklar sebebiyle gölde meydana gelen kirliliğin önüne geçilecek, kanalizasyon kaynaklı kirlilik atıksu arıtma tesisleriyle önlenecek, tarım ve hayvancılık faaliyetleri daha modern şartlarda gerçekleştirilecek. Sıfır Atık ve Sıfır Atık Mavi seferberlikleriyle atıkların ekonomiye geri kazandırılması sağlanacak, atıksu ve hayalet ağların göle karışmasının önüne geçilecek. Bölge halkının farkındalığını artıracak eğitim ve etkinlikler düzenlenecek.

VAN GÖLÜ

Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık Van Balığı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir. Yöre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de, söylentileri araştırmak amacıyla bölgede pek çok bilimsel araştırma ekibi çalışmalar yapmıştır. İstanbul-Tahran demiryolu hatlarını da bağlamaktadır. Türkiye ve İran'a bağlanan demir yolu 1970'lerde yapılmıştır.

Sempozyumun Hilton Otel'inde düzenleneceği belirtildi.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 16:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER