Edremit’teki koru parkı hizmete açıldı

Edremit Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ilk etabı yapılan, bu yılda ikinci etabı tamamlanan Miyazaki Koru Parkı, depremin 10'uncu yıldönümü düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Edremit’teki koru parkı hizmete açıldı

Edremit ilçesinde Türk-Japon dostluğunun nişanesi olarak inşa edilen Dr. Miyazaki Koru Parkı, düzenlenen törenle hizmete alındı. 18 bin metrekare alana sahip olan Miyazaki Koru Parkı'nın içerisinde fitnes, çocuk oyun grubu, şifa parkuru, orman evi, kanatlı hayvanları kümesi, tıbbi aromatik bitkiler ve anıt yer alıyor.

Van Edremit Belediyesi tarafından yaptırılan ve deprem gönüllüsü Miyazaki Atsushi adını taşıyan parkın yapımı tamamlanarak törenle açıldı. Miyazaki Koru Parkı'nın açılışına Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro, AK Parti Van Milletvekilleri İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, AAR Türkiye Temsilcisi Kagehıra Yoshifumi, Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli, Van Emniyet Müdürü Atanur Aydın,  Vali Yardımcısı Yavuz Arslan, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, AFAD Van İl Müdürü Ali İhsan Körpeş ve çok sayıda davetli katıldı.

"VAN CİDDİ BİR DEPREMLER GÖRDÜ"

Çelenk sunumunun ardından konuşan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "10 yıl önce ilimizde meydana gelen peş peşe 2 depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. Binlerce vatandaşımız yaralandı ve binlerce yapımız yıkıldı.  Onun yıldönümü nedeniyle iki gündür ilimizde farkındalık oluşturmak, afet risklerinin analiz etmek üzere çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bugün de 10 yıl önce Van'da ve Japon Japonya'da meydana gelen depremi anmak ve yeni depremlere hazırlıklı olmak, bu depremde hayatlarını kaybedenleri rahmetle minnetle anmak için bu etkinlik Edremit Belediyemiz tarafından düzenlenmiştir. Geçen sene Miyazaki Anıtı burada yapıldı. Burası Sağlık İl Müdürlüğü tarafından hastanemize tahsisli bir alan iken, Edremit Belediyesi'ne tahsisi yapıldı. Buranın Miyazaki Parkı olarak inşa edilmesi için belediyemiz hazırlıklarına başladı. Anıt geçen sene açıldı, ama parkın düzenlemesi de bu sene tamamlandı Geçen sene de Japon Büyükelçisi bizi yalnız bırakmadı. Bu sene de büyükelçimiz hem Japon basınıyla hem de AAR'nin Türkiye temsilcisi ile birlikte sağolsunlar bizi yalnız bırakmadılar. Van ciddi bir depremler gördü. Bu depremlerin yaralarının sarılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile başta AFAD olmak üzere, bütün kamu, kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve tüm Türk milleti seferber oldu, tek yürek oldu ve Van depremi belki de tarihte yaraları en hızlı sarılan deprem oldu.  Çok kısa bir sürede Van eskisinden daha iyi hale getirildi. Kısa bir sürede 25 bin konut yapıldı, yüzlerce iş merkezleri yapıldı, okullar yapıldı, camiler yapıldı, kent altyapısı yapıldı.  Depremde bizi yalnız bırakmayan, bütün kurumları seferber eden başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere AFAD, Kızılay, bakanlıklarımıza STK'larımız ve Japonya'dan birinci depremdeki arama kurtarma çalışmalarına AAR'ni temsilen buraya gelen ve ikinci depremde hayatını kaybeden Miyazaki olmak üzere, herkesi minnet ve şükranla anıyoruz. Allah beterinden korusun. Ama deprem, sel, çığ bunlar da bizi bekleyen riskler olduğunu, onun için bunun farkında olmamız gerekiyor. Kentlerimizi, şehirlerimizi imar ederken, yaptıklarımızı yaparken, bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN İNSANLIĞIN KONUŞTUĞU ORTAK BİR DİL VARDIR"

Daha sonra söz alan Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, 2011 yılında Van'da meydana gelen depremde 644 vatandaşın hayatını kaybettiği anımsatarak, "Malumunuz üzere, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti, bin 996 vatandaşımız da yaralanmıştı. Depremin yıldönümü vesilesiyle hayatını kaybeden insanlarımızı Allah'tan rahmet diliyorum. Halen daha derin acılarını hissediyor, aziz hatıralarını yüreğimizde yaşatıyoruz. Bugün aynı zamanda 2011 büyük doğu Japonya depreminde 10'uncu yıl dönümü. Bu vesileyle Japonya'daki depremde hayatını kaybeden, Japon dostlarımıza da Allah'tan rahmet diliyor ve saygıyla anıyorum. İnsandan insana, ülkeden ülkeye, ırktan ırka değişmeyen, aslında bütün insanlığın konuştuğu ortak bir dil vardır. O da gönül dilidir. Bu dil sınır tanımaz, aynı zamanda bu bir merhamet dilidir. Aslında bu bizim bütün insanlarda olması gereken ve insanlığımıza kimlik kazandıran aslı bir duygudur. Bugün Sayın Miyazaki'nin ta Japonya'dan, Van depremi dolayısıyla burada zor durumda kalan, afetten mağdur olmuş insanlara koşup gelmesinin ve burada bir gönüllü olarak gece, gündüz kurtarma çalışmalarında, aynı zamanda burada yardıma ihtiyacı olan insanların diğer yardım konularında onlara el uzatmasının tek sebebi bu merhamet duygusudur. Bu bizim insanlığımızı var eden aslı bir duygudur. Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk bugün başlamıyor. Ta Ertuğrul Fırkateyni'nin hazin bir şekilde batmasıyla başlayan dostluk, bugün değişik vesilelerle, vatandaşlarımızın, halklarımızın bir birine duymuş olduğu samimi duygularla gelişip ve devam ediyor" dedi.

"AFETSELLİĞİ YÜKSEK OLAN BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ"

AFAD olarak, Japonya ile sıkı bir iş birliği içerisinde ve dayanışma içerisinde olduklarını belirten Başkan Sezer, "Japonya'dan 2011 yılında Van için gelen arama-kurtarma ekipleri, burada faaliyet gösterirken, bir müddet sonra Japonya'da meydana gelen afette de bizim arama kurtarma ekiplerimiz, Japonya halkının yanında olan ve orada en uzun süre kalan arama kurtarma ekibidir. Bu anlamlo günde, bu güzel parkın açılışında ve anlamlı bir ismin bu parka verilmesinden dolayı, duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Çünkü bizler, millet olarak vefayı kendimize şiar edinmiş bir milletiz. Vefa duygusunu hiçbir zaman kaybetmedik. Bize en ufak iyiliği olan insanları hiçbir zaman unutmadık. Zorda oldukları zaman da Anadolu insanının gönlünden ne koparsa, o gönlünden koptuğunu zorda kalan insanlara, her hâlükârda ulaştırmıştır. Biz, afetselliği yüksek olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu yıl 20 bine yakın deprem ölçümü gerçekleştirdik. Sadece Van'da 400'ün üzerinde ölçüm yapıldı. Bu yaşadığımız coğrafyanın bir kaderidir. Diğer taraftan yangınlarla, sellerle de büyük mücadele ediyoruz. Bir yandan heyelanlar oluyor. Bir taraftan canlarımızı kaybediyoruz. Batı Karadeniz'deki selden dolayı birçok insanımız mağdur oldu. Halen onların yaralarını sarmak için çalışmalarımız devam ediyoruz. Van depreminde de aynı şekilde millet olarak, devlet olarak ilk günden itibaren yaraları sarmak için yoğun bir çalışma gösterildi. Hükümetimiz olayın ilk başından itibaren, Van'da vatandaşlarımızla birlikte oldular. Yaralar sarılır ama, depremselliği göz önüne alarak, biz afetlerle yaşamayı ve ona göre tedbir almayı kendimize şiar edinmemiz ve bunu hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Hayatımızın her anında afetler var ve bundan sonra da artarak devam edeceği gözleniyor. Dolayısıyla eğitimlerimizi, yaşam koşullarımızı depremlere ve diğer afetlere göre ayarlayıp, ona göre yaşamımızı devam ettirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"DERİN YÜCE DAĞLARLA ÇEVRİLİ MAVİ GÖLÜN GÜZELLİĞİNİN NEFES KESİCİ OLDUĞUNU FARK ETTİM"

Japonya Büyükelçisi Suzuki Kazuhiro ise, "Ekim 2020'de Türkiye'ye atandığımdan bu yana bir yıl geçti. Koronavirüsün etkisiyle Türkiye'nin şehirlerini gezmek pek mümkün olmadı. Fakat aşılamanın ilerlemesi ve kısıtlamaların gevşetilmesi ile birlikte, dileğimi gerçekleştirerek, güzel bir göle sahip olan Van'ı ziyaret edebildim. Bunun için çok mutluyum. Derin yüce dağlarla çevrili mavi gölün güzelliğinin nefes kesici olduğunu fark ettim. Salgının en kısa sürede sona ermesini ve Japonya başta olmak üzere dünyanın her yerinden birçok turistin ziyaret edeceği günün yakında gelmesini umuyorum/umut ediyorum. Bugün vilayetinizin merkezindeki tek ormanlık alana tarafınızdan "Miyazaki Koru Parkı" adı verilmiş olup, geçen yıl Ağustos ayında Miyazaki Bey'in büstünün dikilmesinin ardından, bugün ise "Atsushi Miyazaki Parkı" tamamlanmıştır. Van ve Edremit'teki herkese tekrardan şükranlarımı sunmak isterim. Parkın adını da aldığı Miyazaki Bey, Mart 2011'de Tohoku bölgesini vuran Büyük Doğu Japonya Depremi'nde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkeden alınan desteklerden çok etkilenmiştir. Bu vasıtayla sivil toplum kuruluşu olan 'AAR Japan Mültecilere Yardım Derneği'ne katılmıştır. Van'daki depremin ardından hızla afet bölgesini ziyaret etmiş ve yoğun yardım faaliyetleri ile çok sayıda vatandaşa ulaşmıştır" dedi.

"TÜRKİYE VE JAPONYA, YILLAR İÇİNDE ZOR ZAMANLARDA BİRBİRLERİNE YARDIM ETMİŞLERDİR"

Büyükelçi Kazuhiro konuşmasını devamında, "Ayrıca Bay Miyazaki'nin Türk çocuklarıyla aktif olarak etkileşime girmek gibi Türkiye'deki faaliyetleri çok beğendiğini duymuştum. Bu tören vasıtasıyla bugünden tam 10 yıl önce Ekim ve Kasım 2011 depremlerinde hayatını kaybeden, Van vatandaşlarına ve Japonya'dan gelerek maalesef ki hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki'ye rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hepinize geçmiş olsun dileklerimi yinelemek isterim. 1890 Ertuğrul Fırkateyni faciası ve THY'nin 1985 Tahran tahliye operasyonu ile sembolize edildiği gibi, Türkiye ve Japonya, yıllar içinde zor zamanlarda birbirlerine yardım etmişlerdir. "Miyazaki Koru Parkı"nın, Bay Miyazaki'nin güçlü bir şekilde kucakladığı karşılıklı yardımlaşma ruhunu ve Türkiye ile Japonya arasındaki güçlü bağı simgeleyen ve aynı zamanda Edremitlilerin ferahlayabileceği bir yer olarak uzun süre boyunca kullanılmasını içtenlikle temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, VAN İÇİN SEFERBER OLDU"

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen acıların halen bitmediğini belirterek, "23 Ekim 2011 yılında Van'da meydana gelen depremin üzerinde 10 yıl geçmesine rağmen acıları halen bitmemiş. 644 tane vatandaşımız Allah'ın rahmetine gitti. 4 binin üzerinde de vatandaşlarımız o günkü şartlarda yaralandı. Birkaç saat içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve neredeyse kabinenin yarısı Van'a intikal ettiler. Sonbaharın kışa doğru girerken, o zor koşullu şartlarda Türkiye, Van için seferber oldu. Binlerce çadır kuruldu. Akabinde konteyner kentler kuruldu. Akabinde 9 aylık bir süre içerisinde, yine 30 bine yakın konut yapıldı. Yaralar süratli bir şekilde sarılmaya başlamıştı. AK Parti'nin erdemli ekibi, sahayı hiç terk etmedi. Birkaç tane bakanımız Van'da sürekli nöbetçi kaldı. O günkü Türkiye seferber olmuştu. Herkes Van'ı konuşurdu, herkes Van'ın derdi ile dertleniyordu. Kış şartlarının zor olması hasebiyle, il dışına giden ailelere herkes kapısını açmıştı, misafirperver bir şekilde devletin bütün imkânlarıyla o vatandaşların yaralarını sarmıştı. Van halktı hiçbir zaman yalnız hissetmedi. 63 milyon Türkiye bir olmuştu, hepsi Van diye haykırıyordular. Afetler, musibetler, belalar geldiği zaman, insani duygular son sürate kadar ırkını, dilini, dinini, bölgesini hiçbir zaman öncelemez. Malum 30 yıl önce Çaldıran depremi olmuştu.  O zaman yine ciddi yıkılmaz olmuştu. Altı ay cesetler enkazların altından çıkarılamamıştı. Yine Gölcük depremi olmuştu. Birkaç yıl içerisinde Gölcük, o bölgeler toparlanamamıştı. Bingöl depremi olsun, diğer depremler olsun, ama hamdolsun 6 katrilyondan fazla bir bütçe ile Van'ı yeniden inşa eden bir AK Parti hükümeti vardı. Sayın başbakanımız o zaman ciddi bir şekilde, depremde dünyada emsali görülmemiş AFAD'ı ile Kızılay'ı ile bütün devletin imkânlarıyla, o gün güzel bir sınav vermiştiler ve şuan dünyada bir bela, dünyada bir afet, sel olay olduğu zaman Türkiye'nin affet kurumundan yardım talebinde bulunuyorlar. O gün Van'a yardıma koşan Miyazaki, ikinci depremde hayatını kaybetti" diye konuştu.

"VAN VE ÇEVRESİNİ VURAN BİR DİZİ BÜYÜK DEPREMİN ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİĞİNE İNANMAK GERÇEKTEN ZOR"

AAR Türkiye Temsilcisi Kagehıra Yoshifumi, Van depremi üzerinden 10 yıl geçtiğini ifade ederek, "Ekim 2011'de Van ve çevresini vuran bir dizi büyük depremin üzerinden 10 yıl geçtiğine inanmak gerçekten zor. AAR Japon, Van depreminden etkilenen bölgeler için bir acil yardım programı başlatmaya karar verdiğinde, Sayın Atsushi Miyazaki, Van ilimize gönderilecek ilk ekibe dahil olmak için gönüllü oldu. Sakin bir mizaca sahip olan Sayın Miyazaki, Aar Japon çalışanı olarak katılacağı ilk yurtdışı yardım çalışması sebebiyle çok heyecanlı ve yardım çalışmalarına katılmaya çok istekliydi. Tokyo'daki genel merkezimize gönderilen çok sayıda yazışma ve fotoğraftan Sayın Miyazak'nin Van'a geldiğinde çok iyi karşılandığını, görevlerini yerine getirirken yerel halkla çok iyi iletişim kurduğunu, yoğun ve verimli bir zaman geçirdiğini anlıyoruz. Sayın Miyazaki, otel odasında bir sonraki yardım çalışmasına hazırlanırken, depremin artçı şoklarından birinde otel binası ne yazık ki tamamen yıkıldı. Biz, Japonya'da bu elim haberi aldığımızda, ne olduğuna inanamadık ve tüm kalbimizle en azından yaşıyor olması için dua ettik" dedi.

"AAR JAPON VE TÜRKİYE ARASINDAKİ GÜÇLÜ BAĞ, GÜNÜMÜZDE DE DEVAM ETMEKTEDİR"

AAR Türkiye Temsilcisi Yoshifumi konuşmasının devamında, "Yorulmak nedir bilmeyen Türk Kurtarma Ekibinin tüm çabalarına rağmen Sayın Miyazaki ne yazık ki hayatta kalmayı başaramadı. Sayın Miyazaki'nin trajik vefatından sonra ailesine ve AAR Japon çalışanlarına hitaben Türk halkından alınan yüzlerce taziye ve içten mesajları burada okuyacak olursak saatler yetmeyecektir. Sayın Miyazaki'yi anmak için parkın tamamlanmasının bu özel gününde, Sayın Miyazaki'nin ailesi ve tüm AAR Japon personeli adına ve mirası iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğinin değerli bir parçası haline gelen bir Japon meslektaşımız tarafından alçakgönüllü bir çabanın hatırlanması adına, Türk halkına ve hükümetine en büyük şükran ve saygılarımızı ifade etmek istiyorum. COVID 19 salgını nedeniyle bu törene maalesef katılamayan Sayın Atsushi Miyazaki'nin annesi Sayın Keiko Miyazaki, mesajlarını size iletmemizi rica etti; Aradan 10 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen ve oğlu Sayın Miyazaki' nin Van'da geçirdiği çok kısa süre içinde yapabildiği sınırlı desteğe rağmen, Türk halkının oğlunu hala çok iyi hatırlıyor olmasının ve yaptıklarının takdir ediliyor olmasının kalbini ısıttığını ve tarifi zor duygularla doldurduğunu belirttiğini ifade etti. AAR Japon ve Türkiye arasındaki güçlü bağ, günümüzde de devam etmektedir. Türkiye'de, özellikle güneydoğu bölgesindeki Suriyeli mültecilere, yardım etme operasyonlarımız bugün de devam ediyor. Türk hükümetinin ve yerel halkın, tıpkı Sayın Miyazaki ve çalışma arkadaşlarına Van'da vermiş oldukları destek gibi, Güneydoğu bölgesindeki mevcut programlarımız da, yerel personellerin profesyonel çalışmaları ve Türk Hükümeti'nin anlayış ve desteği olmadan gerçekleştirilemez. Bizlere bu törende bulunma fırsatı verdiğiniz için bir kez daha teşekkür ediyor ve güçlü ilişkilerimizin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini içtenlikle diliyorum" ifadelerini kullandı.

"MİYAZAKİ SADECE BİR GÖNÜL ELÇİSİ DEĞİLDİ"

Son olarak söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise "Bundan tam 10 yıl önce bugün, Van için milat olacak bir afet yaşadık. Yine aynı tarihlerde Japonya'da da bir deprem olmuştu ve Türk heyetimiz uzun bir süre orada görev yapmıştı. Şu anda bulunmuş olduğumuz alanda ve hemen arkasında bulunan Bölge Hastanesi'nde ruhunu teslim eden gönül elçimiz, yardım için on binlerce kilometreden, Van'ımıza ikinci depremden önce yardıma koşan Miyazaki'nin de bir anlamda vefa göstergesi olacak şekilde bir anıt fark yaptık. Geçen yıl teslim almıştık parkı, fakat koronavirüsten dolayı yetiştirememiştik. Bu yıl depremin yıldönümüne yetiştirmeyi planlamıştık ve hamdolsun yetiştirdik. Miyazaki sadece bir gönül elçisi değildi. Özellikle Japonya ile Türkiye arasında 1890 yılından bu yana Ertuğrul Fırkateyni'nden gelen bir dostluk köprüsünün ikinci perdesinin, aktörüydü. Bu anlamı yeniden Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin samimi bir noktaya varması ve tüm dünyaya bir seslenmişti. Tek sorunun üretmek, tüketmek, kapitalizm olmadığını, bu anlamda dünya vatandaşlığının bir örneğiydi. İklim krizinin, afetlerin dünyanın yeniden şekillendiği bir dönem yaşıyoruz. Artık dünyadan soyutlanıp, kendi kabuğumuza çekilebileceği biz bir dünya yok. Bu anlamda sınırların artık bir anlam ifade etmediği, yepyeni bir dünya düzeni var ve hala içinde bulunmuş olduğumuz koronavirüs, bu pandemi süreci de bunun en güzel örneği" diye konuştu.

"JAPONYA İLE TÜRKİYE TÜM DÜNYAYA İNSANLIK DERSİNİ HEP BİRLİKTE VAN'DAN SESLENEREK VERİYOR"

Deprem kuşağında yaşayan bir ülke olduğumuzu ve en önemlisi deprem kuşağında olan bir şehirde yaşadığımızı hatırlatan Başkan Say, "Kuzey fay hattı, Güney fay hattı, bir deprem gerçeği ile karşı karşıyayız. Depremi bilmek yetmiyor, depreme göre hayatımızı yeniden dizayn etmek gerekiyor. Bu anlamda da biz belediye olarak bölgedeki ilk arama-kurtarma birliğini kurup, bu anlamda da çalışmaları başlattık. AFAD il müdürlüğümüzce bu süreçte eğitimleri devam ediyor. Bugün Edremit'ten tüm Türkiye'ye ve Türkiye'den de tüm dünyaya bir kardeşlik, dostluk, vefa örneğinin seslenişini hep birlikte yaparız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye hakikaten son 20 yılda, ülke içerisindeki gelişim ve kalkınmanın yanı sıra, insani yardım noktasında da dünyaya örnek olmuştur. Gerek AFAD kuruluşu ile gerek Kızılay ile gerek TİKA'sı ile şu anda dünyanın bütün noktalarında hizmet etmekte ve insanlık dersi vermektedir. Bu anlamda da Japonya ile Türkiye tüm dünyaya inşallah insanlık dersini hep birlikte bugün Van'dan seslenerek veriyor. Yine bugün ev sahibimiz olan Bölge Hastanesi'nin başhekimi, yöneticileri, Sağlık İl Müdürlüğümüze de şu anda içerisinde bulunduğumuz onların, onlar da bizlere ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyoruz. Bu parkın gerek Van'ımıza, Edremit'imize, bölgemizde hayırlı olmasını ve bu anlamlı günün tüm dünyaya hayırlar getirmesini niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, parkın gezilmesi ile program sone erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29