Edremit'te alt yapı sorunu tarih oluyor

Ülkemizin ve bölgemizin en güzel ilçelerinden biri olan Van'ın Edremit İlçesi'nde hayati bir proje start aldı. Edremit'te uzun süredir devam eden alt yapı ve kanalizasyon sorununun çözümü noktasında önemli bir adım atıldı. Hayata geçen proje sayesinde ilçede alt yapı sorunu tarih olacak. Projenin startının verildiği programda konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Toplam 60 milyon TL gibi bir bütçenin harcanacağı projenin yaklaşık 500 günde tamamlanması hedefleniyor. Birinci aşama yapımı, 82 kilometre kanalizasyon hattı ve 5 adet terfi istasyonundan oluşuyor" şeklinde konuştu.

Edremit'te alt yapı sorunu tarih oluyor

  Van'ın turizmdeki en önemli ilçelerinden biri olan Edremit'in yıllardır süren altyapı sorunu, yapılan proje kapsamında ilk kepçenin vurulması ile startı veriliyor. 

  Edremit İlçesi'ndeki projenin toplam maliyetinin 60 milyon TL olduğu ifade edildi.

  İnşaatın birinci aşama yapımı 82 kilometre kanalizasyon hattı ve 5 adet terfi istasyonundan oluşuyor. Bin 679 adet muayene bacası, 45 bin adet parsel bacasının imalatı yapılacağı çalışmalar ilk olarak Elmalık, Yeni Mahalle, Yeni Cami ve Eski Cami mahallelerini kapsıyor.

  Yüklenici firma Türem Limited ve Söğütlü  Limited şirketleri ortak işbirliği ile yürütülen çalışmalar sonunda Edremit'te altyapı sorunu da tarihe karışacak. Altyapı yapım işinin tamamlanmasıyla Van Gölü'nün kirliliğine yol açan etkenler de ortadan kalkmış olacak.

  Düzenlenen programa AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Edremit Kaymamı Muhammet Fuat Türkman, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Ülker Cem Kaplan ve çok sayıda davetli katıldı.

  HİZMETLER DEVAM EDİYOR

  Projenin startının verildiği programda konuşan Ak Parti Milletvekili Abdulahat Arvas, Edremit İlçesi'ndeki kanalizasyon alt yapı sorununun yapılan çalışma ile sonlanacağını belirterek, 19 yıllık süre zarfında yapılan hizmetlere yeni birinin eklendiğini dile getirdi.

  Arvas, kente yapılacak yeni hizmetlerle Van'ın her yönüyle gelişeceğini belirterek, çalışmaların hayırlı uğurlu olmasını söyledi.

  Daha sonra söz alan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit için tarihi bir gün olduğunu belirterek, "Yaklaşık 7-8 yıldır yapılmış olan projenin, tekrar raftan indirilerek hayata geçirildiğine şahit oluyoruz. Maalesef Büyükşehir'in bir ilçesi olmamıza ve göl kıyısında bulunmamıza rağmen Edremit'te bugüne dek kanalizasyon sorunu devam etti. Alt yapısı olmayan birçok mahallemiz vardı. Şimdi kazma vurma aşamasına geldik. Bugün inşallah 2021 yılı içinde dört büyük mahallemizden başlamak suretiyle alt yapı çalışmalarını başlatıyoruz. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen; Sayın Cumhurbaşkanımıza, ilgili bakanlarımıza, milletvekillerimize, sayın Valimize, VASKİ Genel Müdürlüğümüze, Bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

  VALİ BİLMEZ: BU PROJE SAYESİNDE MERKEZDEKİ VATANDAŞLAR GÖLE GİREBİLECEK

   Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, "Uzun süredir proje aşamasında olan Edremit Kanalizasyon Projesi'nin müteahhitle yer teslimi yapıldı bugün, çalışmalara başlanacak. Daha önce devam eden alt yapı sorunlarının büyük bölümü tamamlanacak. Bir kısmı Eski Edremit TOKİ arıtmaya gidecek. Diğer kısmı da şu an yapılmış olan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ne gidecek. Şu anki hat uzunluğumuz 82 kilometre civarında. 2019 keşif bedeli 40 milyon civarında. Ama şu anki tahmini miktarın 60 milyon olduğunu düşünüyoruz. Yapıldıkça, ileriki zaman diliminde bu değer artacak. İnşallah bu proje sayesinde alt yapı sorunu bitecek ve merkezdeki insanlarımız Van Gölü'ne yüzmek için gidilebilecek" diye konuştu.

  "BU YIL İŞİN %70'Nİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

  Son olarak söz alan ve proje hakkında bilgi veren Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan ise, "İhalenin uzaması sürecinden dolayı projede revizyona giderek, birinci kademeyi 82 kilometreye çıkardık. Edremit merkez ve İpekyolu'na bağlanıncaya kadar bütün hatlarımızı döşeyeceğiz. Bu yıl işin %70'ni yapmayı hedefliyoruz. Projemizin bir özelliği de Edremit topografik olarak göle doğru eğimli olduğundan bütün hatlarımız gelip, toplayıcı hatlara toplanıp, toplam 5 tane kollektör hattına basılacak. Şuanda sadece Eski Cami bölgesini Edremit kanalizasyona basıyoruz. Bunun dışında, projenin tamamı, yani %80'ni boş hattımızı aktararak, Van Merkez İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ne aktarmayı planlıyoruz. Projemiz İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından ihale edildi. Eş kontrollükle İller Bankası ve VASKİ birlikte yürütecek" dedi.

Daha sonra yapılan dua ve kesilen kurban ile ilk kazma vuruldu.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER