Dünya Arı Günü Van'da kutlandı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı kararla ilan edilen 20 Mayıs Dünya Arı Günü, Van'da kutlandı.

Dünya Arı Günü Van'da kutlandı

Bu kapsamda, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 'Dünya Arı Günü' ile ilgili bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe Van Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Altun, Van İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Neşe Uğurlu Çabuker, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Erkan,  Van Büyükşehir Belediyesi Bitkisel ve Hayvansal Şube Müdürü Muhammed Sıddık Baytin, Van Arıcılık İl Sistemi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Tahir Keçeci, Van Büyükşehir Belediyesi, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknik Personelleri ile Öğrenciler katıldı.

Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezinde etkinlik kapsamında yapılan açıklamada, "Gün geçtikçe tüm dünyada ve ülkemizde önemi daha da anlaşılmaya başlanan, milyonlarca yıldır süregelen varlığı ile birlikte insanoğluna pek çok faydaları olan arıların gündeme alındığı Dünya Arı Günü'nün amacı; arıların ve diğer tozlayıcıların (bitkisel tozlaşma sağlayıcıların) insanlık ve dünyamız adına taşıdıkları önemin hatırlatılması ve bu konuda bir farkındalık oluşturulmasıdır. Arıların ve arıcılık sistemlerinin çeşitliliğini kutlamak" teması altında kutlayacak. Ekosistemin belki de en önemli canlıları, dünyanın kadim emekçileri olan arılar, milyonlarca yıldır yeryüzündeler. Çünkü dünya nüfusunu besleyen bitkisel ürünlerin her beşinden dördünün tozlaşmasını %90 oranında arılar sağlar. İşte bu nedenle arılar bir anda yok olsaydı yalnızca biz balsız kalmazdık; birçok çiçekli bitki türü de yeryüzünden silinirdi. Arılar, çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar. Arıların, hayattaki bu önemli görevi ise bizim için hayati olan oksijen döngüsünü devam ettirir. Kısaca söylemek gerekirse, dünyadaki yaşamın büyük bir kısmı arıların görevlerini yapmalarına bağlıdır" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca etkinlikte Van Valiliği- Van Büyükşehir Belediyesi- Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen ve uygulanan Arıcılık Projelerine de vurgu yapılarak, bundan sonraki süreçlerde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin de içinde bulunduğu yeni Projelere hep birlikte imza atılabileceği belirtildi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER