Dezavantajlılar Van Olgunlaşma Enstitüsü'nde meslek sahibi oluyor

Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu, Van'ın kültürünü gelenekten geleceğe aktarmak için çabaladıklarını belirterek, enstitüde dezavantajlı durumda olan insanların meslek sahibi olabilmeleri için yoğun çaba harcadıklarını vurguladı.

Dezavantajlılar Van Olgunlaşma Enstitüsü'nde meslek sahibi oluyor

  Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Talat Toy, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Burhan Kırıcı ve Van Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Selma Biçek'le birlikte kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu, çalışmaları hakkında bilgi verdi.

  Van'da bu yıl iki tane önemli defile yapacaklarını belirten Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Neşe Evliyaoğlu, giyim üretim atölyesi, el sanatları nakış atölyesi ve kilim çalışmaları yaptıklarını ifade etti.

  Amaçlarının Van'a ve bölgeye faydalı olmak olduğunu belirten Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Evliyaoğlu, insanları biraz daha objektif bilgilerle yönlendirip bu geleneklerine sahip çıkmalarını sağlamadık istediklerini söyledi. Evliyaoğlu, kurumdaki yetişmiş eleman sayısını arttırarak, üretime daha fazla katkıda bulunmadı hedeflediklerini ifade etti.

  "İKİ ÖNEMLİ DEFİLE YAPACAĞIZ"

  Enstitü hakkında bilgi veren Evliyaoğlu, "Van Olgunlaşma Enstitümüzde 4 idareci ve 24 usta öğretici çalışıyor. 2019 yılında Ekim ayında faaliyete başladık. Türkiye'de 24 enstitüden biri Van'da bulunuyor. Biz Van, Hakkari ve Bitlis'e hizmet veriyoruz. Eğitimini yarım bırakan meslek lisesi öğrencileri veya bir üst eğitimine devam etmek isteyip, normal devlet lisesi mezunu olup da bir üst meslek edinmek isteyenlere denklik diploması veren bir kurumuz. Aynı zamanda araştırma proje tasarım bölümlerimiz var. Tema ve proje kapsamında biz bu sene Van'da Urartu izleri ve yemeğimizin lezzetinden kilimimizin desenini diye iki ayrı proje hazırladık. Bu projelerin son bitim tarihi Temmuz ayı olacaktır. Projeden sonra iki önemli defile yapılacaktır. Bu defilelerden bir tanesi Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Van Müzesi ortaklığıyla Van Müzesinde Urartu desenleriyle yerel kıyafetleri sunacağız. Bütün motifler Urartu tandanslı ve öğretmenlerimiz tarafından işlendi. Araştırma tasarım öğretmenlerimiz tarafından da yoğun bir alt yapı çalışmasından sonra bu çalışma ortaya çıktı. Bir sonraki çalışmamızda Van Organize Sanayi Bölgesi Expo Fuar ve Kongre Merkezinde evlilik hazırlıkları açılış defilesi bize verildi. Onun için de abiye çalışması yapıyoruz" diye konuştu.

  "AMACIMIZ ŞEHRİMİZE VE BÖLGEMİZE FAYDALI OLMAKTIR"

  Van'ın kültürünü gelenekten geleceğe aktarmak için çabaladıklarını belirten Evliyaoğlu, "Burada dezavantajlı durumda olan insanların meslek sahibi olabilmeleri için yoğun bir çaba harcıyoruz. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlıyız. Buradaki iş ve işlemlerimiz İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla sürdürülmektedir. Daha önce Van Kalecik Evlerinde hizmet veriyorduk fakat ısınma ve ulaşım sorunu yaşadığımız için sayın valimiz ve eşi,  daire başkanımızın desteğiyle burada hizmet veriyoruz. Bu çalışmalarımız bir süre daha burada devam edecek ancak enstitü çalışmalarımıza devam edebilmemiz için bize bağımsız bir okul gereklidir. Bununla ilgili de bakanlık ve il milli eğitimde hali hazırda çalışmalarımız devam etmektedir. Giyim üretim atölyesi, el sanatları nakış atölyesi ve kilim çalışmaları yapıyoruz. Geleneksel ağırlıklı çalışıyoruz. Amacımız şehrimize ve bölgemize faydalı olmaktır. İnsanları biraz daha objektif bilgilerle yönlendirip bu geleneklerine sahip çıkmalarını sağlamaktır. Bizler burada kalıcı değiliz, kurum kalıcıdır. Hedefimiz kurumdaki yetişmiş eleman sayısını artırıp üretime daha fazla katkıda bulunmaktır" ifadelerini kullandı.

  Toplantı sonrası enstitüde yapılan çalışmalar basın mensuplarına tanıtıldı.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER