Çocukların diş tedavisi artık Van'da yapılacak

Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Oto, Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalını aktif eğitim ve tedavi hizmetine açtıklarını belirterek, Van ve çevre illerdeki diş sağlığı problemi yaşayan çocukların artık Erzurum veya Diyarbakır'a sevk edilmelerine gerek kalmadığını söyledi.

Çocukların diş tedavisi artık Van'da yapılacak

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinden açılan Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalı hizmete başladı. Daha önce diş problemi yaşayan, Erzurum veya Diyarbakır’a sevk edilmek zorunda kalan çocuklar artık Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nde tedavi olabilecek.

   Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalı, aynı zamanda çevre illerden de hasta kabulüne başladı.

   “ÇOCUKLARIMIZI İL DIŞINA GÖNDERME OLAYINI ORTADAN KALDIRIYORUZ”

  Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Oto, “Çocuk Diş Hekimliği Fakültemiz kurulduğu günden bu yana Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalı kurulmuş fakat aktif bir şekilde hizmet vermiyordu. Sadece basit işlemler yapılıyordu. Kompakt işlemlerde çocuklarımız Diyarbakır veya Erzurum’a sevk ediliyordu. Biz yaklaşık 3-4 ay önce bir öğretim üyesi bulduk ve daha sonra sağ olsun Rektör Bey destek verdi. YÖK’e iki kez başvurarak hocalarımızın kadroları onaylandı. Bugün itibariyle imzalar atıldı ve başlandı. Kliniğimizi çocuklara uygun hale getiriyoruz. Alet ve cihazlarımız zaten mevcuttu. Bunların dizaynını yaptık. Hocalarımız bu haftadan itibaren hasta alımına başladı. Bazen aşırı sesli çocuklarda genel anestezi altında tedaviye de gidilebiliyor. Bunun için de Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde Başhekimimiz Ümit Haluk İliklerden hocamızla görüştük. Daha önce hastaneye bağışladığımız bir ameliyathane ünitemiz vardı. Aynı zamanda bir anestezi uzmanı da alıyoruz. Biz bundan sonraki süreçte Dursun Odabaş’ta bir tane odayı diş ünitesi haline getirip, genel anestezi altında olası bir takım riskleri de önlemek veya orada acil müdahale yapılması adına da Dursun Odabaş’ta da müdahalelerimizi yapacağız. Artık çocuklarımızı Erzurum’a, Diyarbakır’a gönderme olayını ortadan kaldırıyoruz” dedi.

   “SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNE ATILIM YAPACAĞIZ”
   Çevre illerden de hasta kabulü yapacaklarını belirten Oto, “Öncelikle Ağrı’dan çok hastamız geliyor. Muş’tan geliyor. Bitlis, Hakkâri’den gelenler var. Bu anlamda Van büyükşehir olması itibariyle Van YYÜ sadece kendi iç bölgesine değil, çevre illere de ciddi anlamda hizmet üretiyor. Bu anlamda çocuklarımızın diş sağlığını koruması konusunda sosyal sorumluluk projelerine de atılım yapacağız. Vali Bey’den ambulans talebinde bulunduk. Sağolsun oda olumlu katkılar sağladı. Köy projeleri ile ilk hedefimiz çocukları çok küçük yaşlarda bilinçli bir diş sağlığı programı ile mümkün olduğunca kliniklerimizden uzak tutmak istiyoruz. Ama kliniklerimize müracaat eden çocuklarımızı da mağdur etmeden, tedavi yoluna gitmeyi hedefliyoruz. Biz bir eğitim kurumuyuz. Sorumluluğumuz var. Bu yüzden tam teşekküllü hizmet adına öncelikle koruyucu sağlık hizmeti, ikinci planda da klinik hizmetlerini önemsiyoruz. Koruyucu hizmetler konusunda altyapımız çok uygun değil. Geçmişte köy projeleri, halk bilinçlendirme toplantıları vs. çok fazla yapılamadı. Ama bizim yönetimsel sürecimizde bunları da önemsiyoruz” diye konuştu.

   “BUNDAN SONRAKİ HEDEFİMİZ PEDODONTİ ANA BİLİM DALI’NI DAHA DA GELİŞTİRMEK”

   Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Anabilim Dalında 1 öğretim üyesi ile 2 öğretim görevlisinin hizmet vereceğini belirten Oto, “Pedodonti için toplamda 3 ünitemiz var. Bizim 1,5 veya 2 yıl içerisinde yeni Diş Hekimliği Hastane binamız yapılacak. Oda yaklaşık 2-3 ay önce onaylandı. Şuanda metrekare hesaplaması ve bütçesi yapılıyor. Böyle bir hizmet binasında hem öğretim üyesi sayısını hem de öğretim elemanı sayısını arttırarak en az 5 öğretim üyesine çıkarma hedefimiz var. Tabi ki de bulmak kolay değil. Pedodonti uzmanı için inanın çok uğraştık. Bu uzmanımız Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi mezunu. Solmaz hanım çok kaliteli bir eğitim sürecinden geçmiş. 19 Mayıs Üniversitesi’nde uzmanlığını yapmış. Özel kliniklerde de saha deneyimi var. Bundan sonraki hedefimiz Pedodonti Ana Bilim Dalı’nı daha da geliştirmek. Ama bina alt yapımız buna çok uygun değil. Binamız maalesef Güzel Sanatlar Fakültesi’nden dönüşümlü olduğu için, biraz küçük kalıyor. Ama hedefimiz 1,5-2 yıl sonra yapılacak olan binada çok daha teşekküllü bir hastane ortamı yaratabilmek. Şuan itibariyle 3 ünite ile tedavi hizmeti verildiğinde, yine de büyük bir kitleye hitap edebileceğimizi düşünüyoruz. Tabi talep artarsa ona göre ekstra önemlerimiz ve destek paketlerimiz olacak” ifadelerini kullandı.

   “FAKÜLTEMİZİ GÜÇLÜ HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

   Van’a önemli bir hizmeti daha kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Oto, “Böyle bir birimi ilimize kazandırdığımız için mutluyuz. Çünkü bir idareci için en güzel şey, yaptığı yeni katkılardır. Bütün işleri yürütmek tabi ki de önemlidir ama yenilik katmak daha önemlidir. Biz her fırsatta yeni atılımlar yaparak, fakültemizi hem akademik anlamda, hem klinik hizmetler anlamında çok güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. Örneğin geçtiğimiz hafta da ilk defa Van Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi yayımladık. İlk sayımız çıktı. Bundan sonra yılda 3 yayınımız olacak. Hocalarımızın üretmiş olduğu makaleler yayınlanacak. Diğer illerden, diğer ülkelerden de makale kabulümüz olacak. Klinik hizmeti anlamında Pedodonti çok önemli bir hizmetti. İnşallah çok kısa sürede oturtacağız. Birkaç ay böyle yeni bir düzen oturtma çabamız olacaktır. Hatalarımız olacaktır. Ama en kısa sürede minimum hata ile halkımıza hizmet sunmaya çalışacağız. Kliniklerimizi çocuklara uygun, sevebilecekleri çocuk perdeleri, çocuk tasarımları yapmaya başladık. Umarım halkamıza faydalı olur ve çocuklarımız mutlu olur. Güzel bir klinik ortamı yaratırız” dedi. Van Bölge Haber

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29