Çoban: Adil bir seçim olmadı

22 Ekim Cumartesi günü yapılan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine 'kırmızı liste' ile giren İzzet Çoban, tartışmalı seçimlerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İşadamı Çoban, ne seçim çalışmaları boyunca nede seçim günü adil bir seçim olmadığını gördüklerini belirterek, kırmızı liste olarak seçimin tek kazananları olduklarını ifade etti.

Çoban: Adil bir seçim olmadı

Kendi ofisinde basın mensuplarıyla bir araya gelen ve Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde 'kırmızı liste' ile yarışan İzzet Çoban, geride kalan ama tamamlanmayan seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Necdet Takva ve Zahir Kandaşoğlu'ndan sonra İzzet Çoban da 19 grupta seçimlerin tekrarlanması gerektiğini söyledi.

Seçim süreci boyunca adil olduklarını, birlikte düşünerek karar verdiklerini ve seçmen kararını değiştirmek adına etik değerlerin dışına çıkmadıklarını ifade eden İzzet Çoban, adaletin tüm ideolojilerin ve tüm inançların temel taşı olduğunu, adaletin olmadığı tüm düşünce ve yönetim sistemlerinin çıkar odaklı olmanın ötesine geçmeyeceğini vurguladı.

Seçim günü sahte yetki belgeleri ile 500 civarı oy kullanılmış olmasının, seçimi tümüyle hileli ve şüpheli hale getirdiğini söyleyen İzzet Çoban, yargı tarafından delilli, ispatlı olarak seçime şaibe katıldığı ortaya konulmasına rağmen, adayların çıkıp ardı ardına açıklama yapmalarını talihsizce bulduğunu söyledi.

"KIRMIZI LİSTE OLARAK BU SEÇİMİN TEK KAZANANIYIZ"

Hiç bir baskıya ve engele boyun emdiklerini belirten İşadamı Çoban, "Daha önce yazılı olarak İl Seçim Kurulu'nun kararına müteakiben bir açıklama yapacağımızı belirtmiştik. Malumunuz üzere bu kadar şaibenin, kirliliğin, hilenin karıştırıldığı bir seçimde sadece 1. Meslek komitesinin iptali ile yetinilmiştir. Öncelikle bu kararın yetersiz olduğu ve seçimin tekrarına karar verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Seçim sonucu her ne olursa olsun, biz kırmızı liste olarak bu seçimin tek kazananıyız. Çünkü hem seçim öncesi hem de seçim süreci boyunca inandığımız ilkelerimizden taviz vermedik. Hiç bir baskıya ve engele boyun eğmedik, diz çökmedik. Neydi bizim ilkelerimiz. Adil olmak, birlikte düşünmek ve birlikte yönetmek, seçmenin kararını değiştirmek adına etik değerlerin dışına çıkmamak, rakip listeleri konuşmak yerine projelerimizi anlatmak. Sonuç her ne olursa olsun seçim sonuçlanıncaya kadar gayri kanuni ve gayri ahlaki hiç bir girişimin içinde olamamak. Ama her ne kadar biz adil olduysak da ne seçim çalışmaları boyunca nede seçim günü adil bir seçim olmadığını hep birlikte gördük. Bilmeliyiz ki adalet tüm ideolojilerin ve tüm inançların temel taşıdır. Adaletin olmadığı tüm düşünce ve yönetim sistemleri çıkar odaklı olmanın ötesine geçmeyecektir. Ayrıca seçim çalışmalarımız boyunca sürekli olarak birleşme konusunda spekülatif haberler yayıldı. Biz o zaman yeni ve yıpranmamış insanlarla yola çıkacağımızı ve birbirinin devamı olan hiç bir liste ile birleşmeyeceğimizi defalarca dile getirmiştik. Eğer birleşme olacaksa da diğer listeler arasında olacağını da söylemiştik. Keza seçim sabahı bir listenin başka bir liste lehine 2 gruptan çekilmesinin hem bizi haklı çıkardığını hem de seçime başka bir şaibe kattığını düşünüyoruz" dedi.

"ŞAİBENİN TARAFLARI İNSANLARI KUTUPLAŞTIRARAK KENDİLERİNİ AKLAMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Seçim sürecinde NACE kodlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayan İzzet Çoban, "Seçim çalışmalarımız boyunca NACE kodlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadığımızı, NACE kodlarının sektörel olarak doğru konumlandırılmadığını oda yönetimine defalarca bildirdik. Gelen her listenin bir öncekinden farklı olması da seçim çalışması konusunda bizi zorladı.  Bu bile başlı başına startı verilmemiş bir seçime şaibe katmak iken seçim günü sahte yetki belgeleri ile 500 civarı oy kullanılmış olması, seçimi tümüyle hileli ve şüpheli hale getirmiştir. Burada dikkatinizi şu noktaya çekmek isterim ki yargı tarafından delilli ispatlı olarak seçime şaibe katıldığı ortaya konmuşken adayların çıkıp ardı ardına açıklama yapmalarını talihsizce buluyorum. Çünkü bu şaibenin tarafları insanları kutuplaştırarak kendilerini aklamaya çalışıyorlar. Biz seçim çalışmalarımız boyunca sevgiden ve birleştiriciliğin gücünden bahsettik. Bu duruşumuz diğer listeler tarafından defalarca taklit edildi ve biz bu taklitten duyduğumuz mutluluğumuzu da sosyal mecralar üzerinden sürekli dile getirdik. Ama geldiğimiz noktada ne sevgiden ne birleştiricilikten ne de hoşgörüden eser yok. Halkı kutuplaştırarak seçmen iradesi üzerinde bir algı oluşturmaları aslında sevgiden ve birleştiricilikten ne kadar uzak olduklarının bir örneğidir" diye konuştu.

"UMARIM MEMLEKETİMİZ BİR AN EVVEL BU KAOTİK ORTAMDAN SIYRILIR"

Bu kaos ortamında atılacak en doğru adımın her iki listenin de aldıkları 9 gruptan istifa ederek, seçmene adil bir seçim yolu açmaları ve seçime şaibe katan hiç bir listenin etik olarak seçime girmemeleri noktasında olacağını belirten İşadamı Çoban, "Ayrıca bu ithamların muhattabı olan listeler halka ve tacire bir özür borçludurlar. Eğer böyle bir duruş sergileyip istifa etmezlerse ve seçim sadece birinci meslek komitesi üzerinden yapılacaksa o meslek kolunda faaliyet gösteren tüm tacirlerimizden ve sağduyulu halkımızdan kırmızı listeyi hakem grup olarak seçmelerini istiyoruz. Çünkü İl Seçim Kurulu'nun iptal kararının hemen ardından seçimde yaşanan şaibelerden çok daha fazlası birinci meslek komitesi üzerinden yapılmaya başlandı bile. Umut ediyoruz ki bu çağrımız muhattaplarınca dikkate alınır ve memleketimiz bir an evvel bu kaotik ortamdan daha fazla zarar görmeden sıyrılır" ifadelerini kullandı.

"BU KADAR ŞAİBENİN KARIŞTIRILDIĞI BİR SEÇİMİ MEŞRU GÖRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İzzet Çoban, bu seçime şaibe katanların etik olarak seçime girmemeleri gerektiğini söyleyen Çoban, "Biz 19 grupta da seçimlerin tekrarlanmasını talep ediyoruz. Bu seçime şaibe katanların da etik olarak seçime girmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu kadar şaibenin karıştırıldığı bir seçimi meşru görmemiz mümkün değildir. Bizim de müşahitlerimizin ellerinde tutanlar var. İl Seçim Kurulu'na itiraz etmediğimiz için, İl Seçim Kurulu'na itiraz etme hakkına sahip olamadık. Ama genel olarak yargının kararını bekledik. İl Seçim Kurulu'nun yanlı yâda taraflı davrandığını düşünmüyoruz. En azından buna inanmak istiyoruz. Şu anda odada bulunan yönetimin bizce de süreleri dolduğu için orada olmamaları gerekiyor. Zaten bütün deliler ortada. Her şey ispatlanmış durumdadır. Yargı da bunu açıkladı. Buna hepimiz şahit olduk. Ortada delil karartılacak bir şey kalmadı. Esnaf ve tüccarın yerine oy kullananlara ciddi şekilde cezalar verilmelidir. Biz de bunun takipçisi olacağız. Seçimde ne kadar oy kullanıldığını bilmiyoruz. Ama şunu biliyoruz, bizim için kullanılan her oy helaldir. Tertemizdir, hiçbir şaibeye, hiçbir kirliliğe bulaşmamıştır ve kendi oylarımızdır" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2022, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29