CHP heyetinden Van'a çıkarma…

Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Masası heyeti Van'a çıkarma yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Van'a gelen ekonomik masası heyeti, Van'daki esnafları ziyaret ederek, sorun ve taleplerini aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Van'ın Türkiye'nin dışa açılan kapılarından biri olduğunu belirterek, parti olarak Van'ı özel bir yerde tuttuklarını vurguladı.

CHP heyetinden Van'a çıkarma…

  CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Manisa Milletvekili Bekir Başevingen ve İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur'dan oluşan heyet Van'a çıkarma yaptı.

  Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, "Parti olarak ilimizin sorunlarını sürekli gündemde tutarak çözümü için çaba sarf ediyoruz. Partimizin Van'da her ne kadar milletvekili olmasa da Meclis'te partimizi temsil eden 135 milletvekiline kolaylıkla ulaşarak kentimizin sorunlarını gündeme getiriyoruz. Genel Başkanımız Van'ımızı çok önemsiyor. Partimizin bütün milletvekillerini Van için görevlendirmiş, huzurlarınızda kendilerine teşekkür ederim" dedi.

  "PARTİ OLARAK VAN'I ÖZEL BİR YERDE TUTUYORUZ"

  Daha sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin diğer illeri olduğu gibi Van'da da ekonominin nabzını tutmamızı istedi. Van Türkiye'nin dışa açılan kapılarından biridir. Parti olarak Van'ı özel bir yerde tutuyoruz. Van'daki sorunları yerinde tespit ederek, raporlaştırdıktan sonra genel başkanımıza sunacağız. Bölgede bulunan sınır kapılarının bir an evvel açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu hem Van Ticaret ve Sanayi Odamızın, meslek odalarımızın ve Vanlıların talebidir. Van Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretimizde maalesef Van'ın pandemiyle birlikte milli gelirin önemli kısmını kaybetmiş durumdadır. 2018 yılının Ağustos ayında başlayan ekonomik kriz Türkiye'de olduğu gibi Van'ı da olağanüstü etkilemiştir. Türkiye'nin de milli geliri yüzde 30 seviyesinde düşmüştür" diye konuştu.

  "ÜLKEMİZDE 11 MİLYON 200 BİN İNSANIMIZ İŞSİZDİR"

  Ülkede sorunlara değinen Ağbaba, "Türkiye'nin yaşamış olduğu sorunların temel kaynağı 24 Haziran 2018 yılında geçilen yeni sistemdir. O günden bugüne Türkiye çok yoksullaştı. Tek adam rejimi güzelim ülkemizi ne hale getirdi. Dolar, enflasyon, işsizlik aldı başını gidiyor. Ülkemizde 11 milyon 200 bin insanımız işsizdir. 17 milyon insanımız resmi sosyal yardımlarla yaşamını sürdürmektedir. Çiftçilerimizin 132 milyar hacizli borcu var. Asgari ücretinin altında 763 lira maaş alan 2 milyon 600 bin dul ve yetim kardeşlerimiz bulunmaktadır. Günlük 47 liraya mahkum edilmiş 2 buçuk milyon çalışanımız var. Maaşının 122 gününü vergiye ödeyen asgari ücretlimiz var. Türkiye'de sanayici çökmüş, esnaf perişan durumda, geçtiğimiz yıldan bu yana 122 bin esnafımız kepenk indirmiştir. Van bu sorunları Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapatılmasıyla birlikte daha fazla hissediyor. Peki, niye bunları yaşıyoruz? Çünkü demokrasi, yargı, hukukun bağımsız olması gerekiyor. Bunların olmaması, tek adamın ülkeyi yönetmesinden kaynaklanıyor. Bütün ülke komşularla ilişkilerimiz kötü durumdadır. Genel Başkanımız ve partimizde görev yapan arkadaşlar ekonomiyle ilgili önerilerini açıklıyor, ama kimse dinlemiyor. Seçilmişlerin değil, atanmışların yönettiği bir ülkeyle karşı karşıyayız" dedi.

  "BİZİ SİSİ'Cİ DİYE SUÇLADILAR"

  Türkiye'nin Mısır ile ilişkisini kopardığından dolayı büyük bedeller ödediğini belirten Ağbaba, "Muhalefeti dinlememenin bir bedeli var. Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısır ile diplomatik ilişki kurduklarını söyledi. 2013 yılında Mısır'da darbe olduğu zaman genel başkanımız uyardı. Darbeyi kınayalım ama Mısır'ı topyekûn yok sayma, ilişkilerimizi kesmeyin. O dönemde genel başkanımız iki milletvekilimizi ilişki kurmak üzere Mısır'a gönderdi. Bizi Sisi'ci diye suçladılar. Türkiye, Mısır ile ilişkisini kopardığı için büyük bedel ödemiştir" diye konuştu.

  "TÜRKİYE'NİN GÜVENE İHTİYACI VAR"

  Ülkede güvene ihtiyaç olduğunu ifade eden Ağbaba, "İktidar partisi tarafından bir ekonomik paket açıklandı. Esnaflar ve işçilerin sorunlarının çözümü için hiçbir şey yok. Ekonomi paketine baktığımız zaman sanki geçtiğimiz hafta seçim olmuş, yeni bir iktidar gelmiş ve çözümünü söylüyor. Sanki bunlar 19 yıldır ülkeyi yönetmiyor, Cumhuriyet Halk Partisi yönetiyor. Bu paketin güvenilirliği yoktur. Kimse inanmıyor, önceki hafta insan hakları eylem paketini açıkladılar. Ardından slogan attıkları için kadınları gözaltına aldılar. Boğaziçi eylemlerinde öğrencileri cezaevine atan sanki başka bir iktidarmış gibi davranıyorlar. Dolayısıyla kimse bunlara güvenmiyor. Türkiye'nin güvene ihtiyacı var. Güvenin olmadığı bir yere kimse gelmez. Günlük 33 lira esnafa vererek ayakta tutamazsınız. KOBİ'lerin 853 milyar borcu var. Vatandaşların bankalara olan borcu 844 milyardır. Ülkede borçlu olan vatandaş sayısı 34 milyon ulaştı. Pandemi de gelir kaybına uğrayan çalışan sayısı 7 milyon 200 bindir. Faizde dünyada onuncu, Avrupa'da birinci sıradayız. Tek adam sistemi bizi bu noktaya getirdi" dedi.

  "DEVLETİN BÜTÜN KURUMLARINI ESKİ MİLLETVEKİLLERİYLE DOLDURDUNUZ"

  Tasarruf tedbirlerine de değinen Ağbaba, "Tedbir olarak tasarrufa gideceklerini söylüyorlar. Vanlı esnaf mı, fakir fukara mı tasarruf yapacak? Tasarrufu en çok harcama yapan kesim yapacak. Tasarruf yapmak istiyorsanız hemen yanı başımızdaki Ahlat Sarayını yaptırmaktan vazgeçin. Marmaris ve Beştepe'deki saraylara para harcamaktan vazgeçin. Gerçekten tasarruf yapmak istiyorsanız ben size birkaç şey söylemek istiyorum. Almanya'nın ekonomik büyüklüğü bizim 5 katımızdır. Almanya'nın milli geliri 50 bin dolar, nüfusu 83 milyondur. Türkiye'nin nüfusu 83 milyon, milli geliri 7 bin 500 dolardır. Almanya'da makam aracı sayısı 9 bin, Türkiye'de 125 bindir. Biz şuan çağrı yapıyoruz. Gelin makam araçlarınızı elden çıkarın, tasarruf yapın. Devletin bütün kurumlarını eski milletvekilleriyle doldurdunuz" diye konuştu.

  Ülkenin sorunlarını bildiklerini ve ülkeyi aydınlığa çıkaracaklarını ileri süren Ağbaba, "Ülkemizin sorunlarını çok iyi biliyoruz. Türkiye'nin yeni bir siyasi anlayışa ihtiyacı var. Türkiye yönetilemiyor adeta savruluyor. Yargı bağımsızlığının hakim olduğu, güçler ayrılığının uygulandığı, herkesin demokratik haklarını kullanabildiği özgür bir Türkiye'de sorunlarımızın çözülmemesi için hiçbir neden yok. Biz bunun çözeceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

   Toplantı, partiye yeni katılan üyelere rozet takılması ile sona erdi.

   Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER