Çatak Kanispi Şelalesi artık koruma altında

Van'ın Çatak İlçesi'nde bulunan Kanispi Şelalesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca "doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı" olarak tescillendi.

Çatak Kanispi Şelalesi artık koruma altında

  2011'den bu yana bölgedeki tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çalışma yürüttüklerini ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, bölgedeki doğal güzelliklerin korunması ve tescillenmesine yönelik önemli işlere imza atmaya devam ettiklerini vurguladı.

  Tabiat Varlıklarını Koruma Van Bölge Komisyonuna bağlı 6 ilde çalışmalarının devam ettiğini belirten Atlı, Van başta olmak üzere Siirt, Şırnak, Hakkari, Muş, Bitlis'te çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

  Müdür Atlı, Kanispi Şelalesi'nin doğal sit alanı ilan edildiğini belirterek, "Çatak ilçemiz Kanispi Şelalesi doğal sit alanı Sayın Cumhurbaşkanımızın kararı ile "Kesin Korunacak Hassas Alan" olarak ilan edildi. Tabiat Varlıklarını Koruma Van Bölge Komisyonumuzun sorumluluk alanında bulunan 6 ilde çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir" dedi.

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan kararda, "Van ili, Çatak İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ganisipi (Beyassu) Şelalesi Doğal Sit Alanının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilen edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109'uncu maddesi gereğinde karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

  KANİSPİ ŞELALESİ

  Van iline 75 km, Çatak İlçe merkezine 5 km uzaklıkta olup, Van Çatak yolu üzerinde yer almaktadır. Bu şelale Nisan ayı sonunda çok gür bir şekilde akmaya başlar ve ağustos ayı ortalarında azalmaya başlar ve en son Eylül ayı başında tamamen biter. Çok güzel bir mesire yeri olup yaz aylarında sıkça ziyaretçi akınına uğramaktadır. Hemen yanında Alabalık tesisleri kurulmuş olup istendiği dakikada canlı alabalık almak mümkündür.

  Akarken, oluşturduğu sütbeyazı renginden dolayı beyaz şelale anlamına gelen Kanispi ismi verilen su kaynağı, ağustos ayı ortalarından itibaren başlayan azalmanın ardından tamamen kuruyor.  Aynı zamanda çok güzel bir mesire yeri olarak da kullanılan  ve yaz aylarında sıkça ziyaretçilerin akın ettiği Kanispi, akmaya başladığı dönemlerde muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

  Çok güzel bir mesire yeri olup esintisinde serinlemek için özellikle yaz aylarında sıkça ziyaretçi akınına uğramaktadır. Hemen yanında Alabalık tesisleri kurulmuş olup istendiği dakikada canlı alabalık almak mümkün.

  Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER