Bölge Gazetecileri Iğdır'da bir araya geldi

Avrupa Birliği desteği ve Iğdır Gazeteciler Cemiyeti katkısıyla yerel basının sorunlarının konuşulduğu toplantı Iğdır'da gerçekleşti.

Bölge Gazetecileri Iğdır'da bir araya geldi

  Toplantıda konuşan Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, ihalelerin doğrudan temin yoluyla yapılması sonucu yerel gazetelerin büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.

  Iğdır, Kars, Ağrı, Bitlis, Van, Erzurum, Muş ve Ardahan gibi illerden birçok gazetecinin katıldığı ve üç gün sürecek toplantı Iğdır'da başladı.

  Toplantı öncesi gazeteciler, Iğdır Valiliği ve Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

  Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından divan ve üyeler belirlendi.

  Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Deniz'in de hazır olduğu toplantıda, Başkan Yardımcısı İsmail Aras, açılış konuşmasında kente gelen gazetecilere hoş geldin konuşması yaptı.

  Daha sonra konuşan Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, son yıllarda yerel gazetelerin büyük ekonomik sıkıntılar yaşadığını buna paralel olarak birçoğunun kapandığını söyledi.

  Özdemir, ihalelerin doğrudan temin yoluyla yapılması sonucu yerel gazetelerin adeta tükendiğini belirterek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini anlattı.

  Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kurulduktan sonra, sarı basın kartlarında sorunların ortaya çıktığını anlatan Özdemir,  yıllardır sarı olan rengin turkuaza dönüştürülmesinin Gazetecilerde hoşnutsuzluk oluşturulduğunu anlattı.

  Son yıllarda eline bir cep telefonu alan, bir internet sitesi kuran çok sayıda kişinin internet gazetecisi olarak kendini tanıtmaya başladığını söyleyen Özdemir, gerçek gazetecilerin de gerekli saygıyı göremediğini dile getirdi.

  

  "GAZETELERİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU RESMİ İLAN KONUSUDUR"

  Özellikle 15 Temmuz sonrası Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde birçok kurumun ihalelerini doğrudan temin yoluyla yaptığını, gazetelerin ihale ilanları yayınlayamadığı için büyük sıkıntılar çektiğini, birçok gazetenin kapanma yoluna girdiğini dile getiren Sefa Özdemir, "Gazetelerimizin en büyük sorunu resmi ilan konusudur. Bu konuda BİK genel kurulunda olan arkadaşlarımız gerekli gayreti gösteriyorlar. Yalnız hükümetimizin bu konuda bize destek vermesi lazım, bizim yaptığımız çalışmalar bir yere kadar gidebiliyor. Son yıllarda, özellikle 15 Temmuz'dan sonra Doğu ve Güneydoğu bölgesi bu konuda en çok etkilenen bölgelerimiz. Doğrudan alım, doğrudan temin gibi resmi ilan vermekten kaçınıyorlar, boşluktan yararlanıp gazetemize ilan vermedikleri için de çok sayıda gazetemize sıkıntılar içerisinde. 2 yıl önce yapılan seçimde bin 180 civarında yerel gazete varken, şuan 900'lere kadar düşmüştür. Her yıl 200-250 derken bitirme noktasına getirecekler. Gazeteler birlik olup, bu konuda çalışma yapalım dediği zaman biz Anadolu basını önemsiyoruz, Anadolu basınının ayakta kalması istiyoruz diye güzel laflarda ediyorlar. Ama bu konuda ciddi çalışmalar yapılması lazım. Burada devletinde ciddi kayıpları var. Bunlarda kendilerine dosya olarak iletilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

  

  ERZEN: GAZETECİLERİN HAKKINI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

  Toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi, Çorum Hâkimiyet Gazetesi Sahibi Şevket Erzen ise, Anadolu'daki gazetecilerin hakkını korumak için çabaladıklarını dile getirdi.

  Erzen, yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile bir araya geleceklerini ve Anadolu'daki gazetecilerin sorunlarının kendilerine bizzat iletileceğini belirtti.

  Daha sonra söz alan Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise önce toplantıya katılamayan ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nuri Kolaylı'nın mesajını okudu.

  Özsoy, pandemi dolayısıyla birçok meslek kuruluşunun acil risk konumunda değerlendirilmesine rağmen, gazetecilerin aşı konusunda öncelik almamasının üzücü olduğunu belirtti.

  

  "KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ DEVAM ETMELİ"

  Özsoy, basın mensuplarının yeni kanunlar ile mesleki açıdan daha iyi konumuna gelmesi gerektiğini belirterek, "İnternet yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirtiyoruz. Çünkü üç beş kuruş verip internet sitesi kuranlar, bakıyorsunuz valinin, belediye başkanının karşısına gazeteci olarak geçebiliyor. Yine medyada koronavirüsün olumsuz etkileri oldu. Reklâm gelirlerinin kesilmesi sonucu gazeteler ekonomik olarak sıkıntı yaşıyor. Kısa çalışma ödeneği devam etmeli. Yine gazetelere hibe ve uygun faizli krediler sunulmalı. Gazetelere kamu bankalarının reklamları kanunlarla verilebilmeli" diye konuştu.

  Daha sonra bölge illerden gelen gazeteciler çeşitli değerlendirmelerde bulundu.Bölge: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER