Bitlis'te, 'Uluslararası Bitlis ve Yöresi Manevi Mimarları Sempozyumu...

Bitlis Eren Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi tarafından 3-4 Haziran 2021 tarihleri arasında 'Uluslararası Bitlis ve Yöresi Manevi Mimarları Sempozyumu' gerçekleştirildi.

Bitlis'te, 'Uluslararası Bitlis ve Yöresi Manevi Mimarları Sempozyumu...

Farklı ülke ve şehirlerden 40'tan fazla katılımcının sunum yaptığı Sempozyum Üniversite Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş'ın açış konuşmasıyla başladı.

Rektör konuşmasında Van Gölü ve Mezopotamya'yı birleştiren, dağlar ve ovalar ortasındaki konjonktörel konumu yanında, İpek Yolu başta olmak üzere doğu, kuzey, güney ve batıyı birbirine bağlayan yolların kavşak noktasında bulunan Bitlis'in tarih boyunca bir ilim ve kültür merkezi olmasından söz ederek Norşin, Ahlat, Hizan, Adilcevaz ve Bitlis merkezde bulunan tekke ve medreselerin misyonundan bahsetti.

Rektör, Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti zamanından itibaren özel bir önem verilen Ohin Medresesi- Norşin Medresesi- Tâgî Medresesi- Küfrevî Tekkesi- Hoca Hasan Tekkesi- Şeyh Baba Tekkesi" gibi merkezlerin yetiştirdikleri binlerce öğrenciyle sadece bölgeye değil aynı zamanda ülkemizin her tarafına ilim ve irfan erbabı gönderdiğini söyledi.

Bu merkezlerin hem ilim hem de irfan merkezi olduklarından söz eden Elmastaş, Feyzullah el-Ensârî, Sadreddîn Muhammed el-?ılâtî, Husâmeddîn Ali el-Bitlîsî, İdris-i Bitlîsî, Şükrî-yi Bitlîsî, Ebü'l-Fazl Mehmed Efendi, Şeref Hân Bitlîsî, Şems-i Bitlîsî, Hacı Hasen eş-Şirvânî, Müştâk Baba, 'Uryân Baba (Mahmûd-ı 'Uryânî), Hayreddîn el-Bitlîsî, Abdurrahîm el-Bitlîsî, Hâris el-Bitlîsî, İbrahim b. Abdullah el-Hılâtî, Muhammed b. Ali el-Hılâtî, Fahreddîn el-?ılâtî, Gavs-ı Hizânî (Sıbğatullah el-Arvâsî), Ahmed Haznevi, Şeyh Fethullah el-Verhânisî, Şeyh Alâaddîn-i Ohinî, Muhammed Berka?î, Muhammed Mazhar, Şeyh Abdurrahmân-ı Tâgî, Hazret (Muhammed Diyâüddîn), Şeyh Muhammed Maşûk, Saîd-i Nursî, Pîr Muhammed Küfrevî, Abdülbâkî Küfrevî, Kâsım Küfrevî, Müftü Abdülmecîd Efendi [Eren], Hulusî-i Bitlîsî [Aktürk]… gibi şahsiyetlerin bu milletin manevi değerlerinden olduğundan bahsederek bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta fakültenin dekan vekili Prof. Dr. Nurullah Ulutaş olmak üzere herkese teşekkür etti.

Daha sonra söz alan İslami İlimler Fakültesi Dekan vekili Prof. Dr. Nurullah Ulutaş, bu sempozyumu düzenlemekteki amaçlarının özellikle genç nesil ile Bitlis'in manevi değerleri arasında bir köprü kurmak olduğunu belirtti.

Ulutaş konuşmasında, Batı'nın bugün ulaştığı bilişim ve teknolojik anlamda zirvede bulunmasına rağmen özellikle genç neslin ruhsal bir bunalım yaşadığından ve Batı'da her gün intihar vakalarının artmasından söz ederek Amerika başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesinde "Manevi Danışmanlık" adı altında merkezlerin kurulmasından söz etti. Oysa bizde kendi topraklarımızda ve kendi geleneksel kültürümüzden neşet etmiş binlerce alim ve irfan sahibi mürşidimiz olduğunu söyleyen Ulutaş, değerler eğitimini ancak bu manevi önderlerden alabileceğimizi söyledi.

Bu değerlerle birlikte ülkede barış, huzur ve birliğin oluşabileceğine dikkat çeken Nurullah Ulutaş, Mevlâna Halid zamanından bugüne Bitlis, Van, Muş, Bingöl, Hakkâri, Ağrı ve Erzurum şehirlerinin sahip oldukları tekke ve medreselerle bugün de çok güzel hizmetler verdiklerini belirtti.

Sempozyumda Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ve Ankara Üniversitesi'nden Müfit Saruhan gibi isimler de açış konuşması yaptıktan sonra iki gün sürecek oturumlara geçildi. Oturumlarda birbirinden ilginç ve faydalı konuşmalar yapıldı. Bu konuşmalara İslami İlimler Fakültesinin resmi youtube kanalından ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceği ifade edildi.

Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2021, 18:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER