Birlik Vakfı Van Şubesi'nden, anlamlı bir proje…

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Birlik Vakfı Van Şubesi arasında bir protokol imzalandı. Tuşba ilçesi sınırlarında yer alan Tuşba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kaz üreticiliği için gerekli olan kuluçka sisteminin kurulması ve öğrencilerin teorik öğrenim sonrası pratik yapmalarını sağlayacak ortamın oluşturulması amaçlanıyor.

Birlik Vakfı Van Şubesi'nden, anlamlı bir proje…

  Covid-19 pandemi süreciyle yalnızca ülkemizde değil küresel anlamda da tarımın ve tarımsal üretimin önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu bağlamda ülkemizin en büyük iç su balık üretimine, en büyük küçükbaş hayvan üretimine sahip Van ilinde, kümes hayvanı grubundan kaz yetiştiriciliğini de desteklemek amacı ile Van ili Tuşba İlçesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde (Tarım Meslek Lisesi) kaz üretimi için öncelikle prototip ve ardından finansal koşullar sağlandığı takdirde sertifikalı kuluçka sistemi oluşturmak, öğrencilerin hızla değişen ve gelişen hayat şartlarına daha hızlı adapte olmalarını sağlamak amacıyla önemli bir işbirliği adımı atıldı.

  Bu kapsamda Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Birlik Vakfı Van Şubesi arasında bir protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde İlimiz Tuşba ilçesi sınırlarında yer alan Tuşba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kaz üreticiliği için gerekli olan kuluçka sisteminin kurulması ve öğrencilerin teorik öğrenim sonrası pratik yapmalarını sağlayacak ortamın oluşturulması amaçlandı.

  Milli Eğitim Müdürlüğünce sağlanacak finansal kaynaklar çerçevesinde kaz üretimi için prototip kuluçka sisteminin kurulumu Birlik Vakfı Van Şubesi tarafından yapılacağı, okulda kaz yetiştiriciliği, sağlığı ve gıda teknolojileri ile ilgili öğrencilerin uygulamalı eğitim alabilmesine imkân sağlanması bekleniyor. Süreç içerisinde yeterli finansman desteği sağlandığı takdirde Sertifikalı Damızlık Kaz Yetiştiriciliği Tesisinin kurulumu ile ilgili girişimlerde bulunularak proje hazırlanması ve danışmanlık hizmetinin verilmesi Birlik Vakfı Van Şubesi tarafından sağlanacağı belirtildi.

  Protokolün taraflarca imzalanması için yapılan toplantıda Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, çalışmanın önemine değinerek "Ülkemizde ve özellikle de bölgemizde bu tür girişimler ile istihdam ve bireysel noktada aile bütçesine önemli katkı sağlanmasını beklediklerini ve yörede kaybolmaya yüz tutmuş olan kaz yetiştiriciliğinin tekrar teşvik edilmesinin değerler açısından anlamlı olduğunu" dile getirerek yapılacak olan bu tür çalışmaların önemli olduğunu belirttiler.

  İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise, "İlimiz ve öğrencilerimiz için her konuda ellerini taşın altına koymaya devam edeceklerini, bu konuda yapılacak tüm çalışmaları destekleyeceklerini ve özellikle sivil toplum kuruluşları ile koordineni olarak çalışmaların önemli" dedi.

  Daha sonra söz alan Birlik Vakfı Van Şube Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Ekin ise, buu çalışmaların temel amacının ülkemiz ve ilimizdeki kanatlı hayvan yetiştiriciliğine / çeşitliliğine katkı sağlanması ve konu ile ilgili öğrencilerimize ve halkımıza gerekli eğitimlerin verilmesine yönelik her türlü teknik desteğin Birlik Vakfı Van Şubesi tarafından sunulması olduğunu belirtti.

  Ekin, öte yandan yapılacak kuluçka merkezinde kullanılacak olan cihazların Birlik Vakfı Van Şubesi bünyesindeki Veteriner Hekimler ve Mühendisler Mimarlar Kulüpleri üyelerince oluşturulan Ar-Ge grubu tarafından tasarlandığını ve geri dönüşüm çerçevesinde birçok malzeme kullanılarak çok düşük maliyetlerle imalatlarının yapılacağını belirtti.

  Van valiliğinde yapılan protokol töreninde Vali Yardımcısı ve Tuşba Kaymakamı Furkan Duman Bey, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Tunç ve Tarım Meslek Lisesi Müdürü Fahrettin Aysan, Birlik Vakfı Başkan Yardımcısı ve Mühendisler Mimarlar Kulüp Başkanı Tufan Tunç hazır bulundu.

  Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2023, 15:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER