Birdal: Esnafların sıkıntısını çözmek için aday olduk

Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifliği Başkanlığı'na adaylığını açıklayan İşadamı Müslim Birdal, "Mevcut yönetimde 5 maaş alıp, yine üye esnafların sıkıntısı ile ilgilenmeyenler var. Bizler üye esnaflarımızın sıkıntılarını çözmek için aday olduk" ifadelerini kullandı. Üç yıl önceki seçimlerde de aday olduğunu ve az bir oyla kaybettiğini belirten Birdal, "O seçimlerde birçok şaibe yaşandı" iddiasında bulundu.

Birdal: Esnafların sıkıntısını çözmek için aday olduk

7 Temmuz'da yapılacak olan Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifliği Başkanlığı seçimlerinde aday olduğunu duyuran Vanlı İşadamı Müslim Birdal, Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı'nda gazetecilerle bir araya geldi.

Yaklaşık üç yıl önceki seçimlerde de aday olan İşadamı Müslim Birdal, o seçimleri 160 oy farkla kaybettiğini, ancak geçmiş seçimlerde birçok şaibenin olduğunu belirtti.

Yeni seçimlerde özellikle mevcut yönetimden rahatsız olan esnafların oyları ile kazanmak için çabalayacaklarını ifade eden Birdal, 20 günlük seçim maratonunda tüm üye esnaflara gitmelerinin mümkün olmadığını, o yüzden gidemeyecekleri esnaftan destek beklediklerini anlattı.

Mevcut başkan Erdal Toktamış'ın, tam 33 yıllık bir saltanatı olduğunu duyuran Müslim Birdal, "Üye olan esnafların birçok sıkıntısı var. Hiçbiri ile tam olarak ilgilenilmiyor. Kredi almak isteyen birçok kişi maalesef kredi alamıyor. Kredi alanların da geri iade konusunda sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Oysa mevcut yönetimde 5 maaş alan kişiler var. Kendilerine ayrı ayrı görevler üstlenerek bu adaletsizliği yapıyorlar" dedi.

 "MEVCUT YÖNETİM, KARŞISINDA MUHALİF İSTEMİYOR"

Başkan adayı Birdal, mevcut Van Esnaf ve Kefalet Kooperatif yönetimi yüzünden birçok esnafından verilen desteklerden tam anlamıyla faydalanamadığını ifade ederek, "Van Esnaf ve Kefalet Kooperatif Yönetimi tarafından yapılan haksız uygulamaları ortadan kaldırmak ve ekonomik olarak yaşanan sıkıntılı süreçte esnafımıza katkı sunmak için adaylığımızı açıklamış bulunmaktayız. Esnaflar olarak çok sıkıntılı bir süreç geçiriyoruz. Bu süreci yakından takip ediyoruz. Bu olumsuzluklara karşı belki esnaflarımıza bir nebze katkımız olur, düşüncesi ile tekrar Van Esnaf ve Kefalet Kooperatif Yönetimine aday olduk. 3 yıl önce yapılan seçimde 160 civarında bir oyla seçimi kaybettik. Bildiğiniz gibi mevcut başkan 33 yıldır bu görevi yürütmektedir ve seçimle gelmiş bir yönetim değil. Önce kooperatif başkanımız rahmetli Şevket Alpaslan'ın vefatından sonra, bu arkadaşlar yönetimden seçilerek gelmişler. Bunları yönetim kendi aralarında seçti. Bizim seçimimize kadar aradan geçen 28 yıllık süreçte en çok katılım 41 kişi ile 2011 yılında olmuş. 33 yıldır var olan yönetim kendilerine muhalefet edilmemesi için, her türlü yolu deniyor. Bunun çok bariz örnekleri var. Bizim buradaki asil amacımız esnafın içinde bulunduğu ekonomik durum ve sıkıntı dönemdir. Hükümet zaman zaman bazı teşvikler, destekler açıklıyor. Ama bunlar yeterince esnaflarımıza ulaşmıyor. Hem bilgi olarak, hem de yasal bazı teknik sıkıntılardan dolayı esnaflarımız bu destekler yeteri kadar faydalanamıyor" ifadelerini kullandı.

"ESNAFA KOLAYLIK SAĞLANMAMIŞ VE SADECE TEK ÇEŞİT ÖDEME DAYATILMIŞ"

Birdal, kredi çekenlere dayatmaların yapıldığını belirterek, "Van Esnaf ve Kefalet Kooperatif üyesi olarak tespit ettiğim ve esnaf arkadaşlarımızdan duyduğumuz ciddi sıkıntılar var. Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'nin kuruluş tüzüğü ve amacı vardır. Bu kooperatiften, kooperatife de değişmez. Hükümetin aldığı bir yasa çerçevesinde tüzüğü var. Her esnafın yaptığı işe, gelirini göre kredi alıp, kredi ödeme seçenekleri vardır. Örneğin taksici esnafı sürekli çalıştığı için kredisini ödeyebilecek durumda iken, okul servisleri kış aylarında çalışılar, yaz aylarında çalışmazlar. Yani yazın okul servisçilerinin para ödeme şansı yoktur. Kamyoncular aynı şekilde. Kooperatifte esnafın gelir durumuna göre, aldığı kredi aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık olarak ödemesini sağlayabilir. Bu yönetim zamanında bugüne kadar bu seçeneklerin hiçbiri kullandırılmamış. Esnafa kolaylık sağlanmamış ve sadece tek çeşit ödeme dayatılmış. Ne alırsanız alın, 3 ayda ödeyeceksiniz. Bu da dolayısıyla bazı kesimleri ciddi anlamda etkilenmektedir. Esnaf ve Kefalet Kooperatifi KOBİ'lerin bankasıdır. Dolayısıyla farklı kredi seçenekleri sunar size. Yaklaşık 6 farklı kredi imkânı ve seçeneği varken sadece tek bir çeşit krediden faydalandırılmaktadır. Hükümet tarafından yapılan yapılandırma ve desteklerde kesinlikle esnafımız haberdar edilmiyor bu nedenle esnafımız zarara uğramaktadır. Van'da bugüne kadar hiçbir esnaf ikinci krediyi kullanamamıştır. Kooperatifin bir sosyal medya hesabı dahi yok. Bizim yönetime seçilmemiz durumunda tüm gelişmeler esnaflarımız ile paylaşılacaktır. Tüm esnaflarımız ile görüşülerek kısa orta ve uzun vadede projeler yapılarak yeni imkânlar sağlanacaktır. İçinde bulunduğumuz Teknoloji çağında esnaf ve kefalet kooperatifine ait sosyal medya hesaplarının olmaması ve duyuruların esnafımıza sağlıklı bilgi verilmemesi kabul edilemez. Kredi talebi ne olursa olsun miktarına bakılmaksızın 3 kefil ve ipotek istenmektedir esnafımızın talep ettiği kredinin birkaç katı ipotek vermesine rağmen kefil istenmesi tamamen keyfi bir uygulamadır" diye konuştu.

 "KOOPERATİFİMİZİN TİCARİ, EĞİTİM, SAĞLIK VE KÜLTÜREL HİÇBİR ANLAŞMASI YOK"

Ekonominin önemli olduğu, küçük tasarrufların büyük kazançlar sağladığı bir dönemden geçtiklerini belirten Birdal, "Kooperatiflerde kredilerin üst limiti var. 170 bin lira oldu şuanda. Bu kredileri almanın yolları var. Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi'nde hangi krediyi alırsanız alın, sizden hem ipotek, hem de kefil istenir. 10 bin ile 150 bin lira kredi çekenlerin aynı yönteme maruz kalması, adil değil. Kredi taleplerinde aylık 40 kişiye kredi verilebiliyor. Kooperatif istediğine kredi verebilir, istediğine veremez. Aynı gün 5 kişi birlikte krediye müracaat ettiğinde 1 kişinin kredisi 3 gün içinde çıkarken, diğerlerinin kredisi 2 ay kalabiliyor. 2 ay sonra olumlu veya olumsuz cevap verilebiliyor. Herhangi bir talep ve sıralama listesi olmadığı için bazı kredi talepleri aylar sonra olumlu veya olumsuz sonuçlanmaktadır. 1 hafta içerisinde 3 tane kredi alan adamlarda var. Örneğin kamyonu arıza vermiş 2 aydır motorunu yaptıracak 15 bin lira kredi bekleyenlerde var. Ekonominin önemli olduğu, küçük tasarrufların büyük kazançlar sağladığı bir dönemden geçiyoruz. Yaklaşık 5 bin üyesi bulunan kooperatifimizin ticari, eğitim, sağlık ve kültürel hiçbir anlaşması yok. Esnaflarımızın bu avantajlarda faydalanması engellenmektedir. Öyle bir sistem kurmuşlar ki, hiçbir platforma bu arkadaşları görme şansınız yok. Karanlık odalarda oturup, akşama kadar bu işleri yapıp, 33 yıldır bu şekilde devam eden insanlardırlar. Esnafların şuanda %50'si icralık bir durumdadır. Bu icraların yeniden yapılandırılması, kredilerin yeniden tanzim edilmesi ve yapılandırılması da tamamen mümkündür. Biz göreve geldikten sonra icralık olan tüm esnaflarımız için kredilerin yeniden yapılandırma imkânı sağlanacaktır. Bu anlattıklarımızın tamamı tüzükte var olan şeylerdir. Bunlar çok rahat bir şekilde çözülebilir" dedi.

 "BİZLERİ YIPRATMA POLİTİKASI İZLİYORLAR"

7 Temmuz'da seçime gideceklerini belirten Birdal, "Kooperatif yönetimi bugüne kadar bize herhangi bir liste vermemiş. Baskın seçim yapıyorlar. 5 bin üyemiz varken, 20 gün içerisinde bunları nasıl görebilirim. Kaçına ulaşabilirim. Bugüne kadar aday çıkmamasının sebebi de budur. 33 yıllık saltanattan sonra kalmak içinde, yıpratma politikalarını izliyorlar. Oy karşılığında para dağıtacak bir bütçemiz ve ahlakımız yok. Biz kimseden para vererek vekâlet almıyoruz. Geçtiğimiz seçimde 300-400 tane vekâletle oy kullanıldı. Bu vekâletin noter parası şuanda 200 liradır. Bunu 400'le çarptığınız zaman 200 bin lira yapıyor. Kim bu parayı çöpe atar. 30 yıllık iktidarını korumaya çalışanlar bunu yapar. Bazı üyeler burada olmasına rağmen, onlardan vekâlet aldılar. Bu bizi ne yavaşlatır, ne yıpratır. Bu memleketi sahiplenin insanlarız. Kooperatifte 5 maaş alan arkadaşlar var. Bir insan 5 ayrı görev üstlenmiş. Bizim Van Esnaf ve Kefalet Kooperatifi yönetimine seçilmemiz halinde yasal ve tüzük dahilinde esnaflarımızın faydalanması için gerekli tüm tedbirler alınacak ve hiçbir parti dil ırk ayrımı yapılmaksızın halkımıza hizmet edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

Açıklama ve kahvaltı sonrası Birdal, gazetecilerle hatıra fotoğrafı çektirirken, Van'ın turizm elçisi Yusuf Konak ise anlattığı fıkralarla davetlilere neşeli dakikalar yaşattı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2021, 08:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29