Bedirhanoğlu: Van ortak paydamız olmalı

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, kentte yaşayan her Vanlının bu şehri ortak payda olarak görmesi gerektiğini belirterek, "Bu şehirde uzun süredir yaşanan sorun ve sıkıntıların çözülmesi için herkes Van'ı ortak payda ve ortak kimlik olarak değerlendirmelidir" dedi. Bedirhanoğlu, Kapıköy Sınır Kapısı'nın tam kapasite ile hizmet vermesi ve ithal- ihraç edilen ürünlere getirilen kısıtlamanın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bedirhanoğlu: Van ortak paydamız olmalı

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ruçhan Giritlioğlu, Ömer Türkoğlu ve Ali Kasapoğlu gazetemizi ziyaret etti.

Söz konusu ziyarette kent ve ülke ekonomisiyle ilgili gündemdeki konulara değinen CHP İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, önümüzdeki seçimlerde değişim beklediklerini, millet ittifakının ülkeyi lakıyla yöneteceğine inandıklarını dile getirdi.

Haziran 2021 tarihinde Van İl Başkanı olarak göreve başladığını anlatan Bedirhanoğlu, bu süreçte üye sayılarını iki katına çıkardıklarını ve çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürdüklerini söyledi. Her an seçim yapılacakmış gibi gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Bedirhanoğlu, CHP'yi Van'da iyi bir noktaya getireceklerini ifade etti.

"BU KENTİN TEMEL SORUNLARINA DOKUNMAYA ÇALIŞTIK"

Ülke gündemini ve kent gündemini değerlendiren Başkan Bedirhanoğlu, "14 Haziran 2021'de atamamız yapıldığı ve 21 Haziran itibariyle göreve başladık. Bu süreçte azalmış üye sayısında, %100'ün üzerinde bir artış sağladık. Bu kentin temel sorunlarına dokunmaya çalıştık. Teşkilat başkanlarımızı, genel başkanımızı Van'a getirdik. Genel Başkanımız Başkale'de Esenyamaç Mahallesi'nde selzedeleri ziyaret etti. Esenyamaç Mahallesi'ne çeşitli yardımlar götürdük. Çamaşır makinesi, temel gıda, giyim gibi yardımlar dağıttık. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz, Esenyurt Belediyemiz, Kadıköy Belediyemiz, İzmir Büyükşehir Belediyelerimizin katkılarıyla bu yardımları gerçekleştirdik. Biz Van'ın kurtuluşunun, ekonomik kalkınmanın, üç temel faktörü olduğunu düşünerek, Sayın Genel Başkanımızı Kapıköy'e götürerek, tüm Van halkına bu konuda mesaj vermesini sağladık. Çünkü bizim İran'la yaklaşık 379 kilometre sınırımız var ve biz buralarda serbest bölgelerin, Başkale'de Gelincik,  Çaldıran'da Çilli Sınır Kapısı ve Kapıköy Sınır Kapısı'nın faal şekilde 24 saat aktivite edilmiş şekilde sınır ticaretine açılması gerekiyor. Kapıköy'ün 24 saat açık olmamasına rağmen, tır geçişi de yok. Ama ticaretin alt yapısının oluşması için bölgede analiz ürün laboratuvarların olması gerekiyor. Depolama alanlarının olması gerekiyor. Kentin bu şekilde desteklenmesi gerekiyor. Bunu sürükle dile getiriyoruz" dedi.

"SINIR TİCARETİNİ CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALMAMIZ GEREKİYOR"

Van'da biran önce bölgede analiz ürün laboratuvarların kurulması gerektiğini belirten Başkan Bedirhanoğlu, "İlimizde hem serbest bölge olmaması, hem de analiz ürün laboratuvarların olmaması önemli bir sorun. Bize en yakın analiz ürün laboratuvarlar Gaziantep'te, Mersin'de,  biri de Trabzon'dadır. Bu kentte ticaretin önünün açılması isteniyorsa, bu laboratuvarların biran önce Van'da kurulması gerekiyor. Sınır ticareti ilk olarak 1987 yılında Rahmetli Özal döneminde başlamış ve Vanspor'un, köylere hizmet götürme birliklerinin, kaymakamlık binalarının, okulların yapılması bu sınır ticaretinden gelen vergilerle olmuştur. Ama sonradan bu ticaret kotaya dönüyor. Ciddi kısıtlamalara dönüştürülüyor. Şuanda 1 milyon dolardan fazla tekstil ihraç edemiyorsunuz. Daha önce 10 kalem mal götürebiliyorsanız, 10 kalem mal da getirebiliyordunuz. Devletin burada ön açıcı olması gerekiyor. Bu kentin turizminin, sanayisinin, tarım ve hayvancılığının gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birisi budur. Başkonsolosluk Erzurum'da, Van, İran sınırındayız. Biz bu kentin önünü açmak istiyorsak, öncelikle sınır ticaretini ciddi şekilde ele almamız gerekiyor. Bu tarımı da, hayvancılığı da etkileyecek. Biz zaten şuanda nefes alırken bizde vergi alınıyor. Bu kenette ciddi bir sermaye oluşur, ilk organizenin kurulmasındaki o sermayederlerin çoğu da bu sınır ticaretini yapan arkadaşlardır. Bu kentin aslında çok önemli dinamikleri var. Yakın süreçte İran'da Tahran Büyükelçisi ile 4 saatlik bir toplantı yaptık. İran tarafından yolun bitmesi 2-2,5 yılı bulur. Biz ciddi şekilde Van'ı harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu işin hızlandırılması için çabalamamız gerekiyor" diye konuştu.

"İTHALAT VE İHRACATTAKİ KISITLAMALARIN KALDIRILMASI GEREKİYOR"

Erivan'a uçakla 1 saat 15 dakika uzaktayız. Tahran'a aynı şekilde, Erbil'e keza aynı mesafede olan bir kentiz. Tahran'dan ilk uçak geldi. İnşallah devam eder. Bu inşallah Van Tebriz, Van- Tahran olur. Sefer sayıları artar. Ama biz öncelikli olarak Kapıköy'ü ve serbest bölgelerin kurulması için çabalamamız gerekiyor. İthalat ve ihracattaki kısıtlamaların kaldırılması gerekiyor. Şuanda Van olarak İran'a yaptığımız ihracatın toplamı yılda 50 milyon doları geçmiyor. Rahmet Özal döneminde yapılan sınır ticareti fonksiyonel olarak gelişmiş olsaydı bugün Van yılda 1 milyar doların üzerinde ihraç yapmış olurdu. Buradaki gelir herkese yansıyor. Biz bunun kavgasını vermek zorundayız. Bunun çabası içerisinde olmak zorundayız. Maalesef bu kentte birbirimizi sevmek zorundayız. Biz İstanbul'daki Vanlı ile Van'daki Vanlıyı, Ankara'daki, İzmir'deki Vanlıyı bütünleştirmeliyiz. Van adına bunların yapılması gerekiyor. Eskiden makuliyet vardı. İnsanlar farklı siyasi partilerde olabilirdi. Ama akşam aynı masa etrafında toplanabiliyorlardı. Bu kentin sorunlarını tartışabiliyorlardı. Ortak paydaları Van'dı. STK'lara da diyoruz; bizi sevmek veya sevmemek zorunda değilsiniz. Ama Türkiye'de millet ittifakı iktidara geliyor. Bize projelerle gelin. Maalesef 6 aylık görev sürecimde bunu görmedim. Bizim ortak paydamız, ortak kimliğimiz Van'dır. Biz Van'ı nasıl büyütürüz, nasıl geliştiririz, çocuklarımıza yarına ilişkin nasıl huzurlu bir kent bırakabiliriz, bunun kavgasını vermek zorundayız. Ama maalesef Van'da Çevre Yolu, otogar, stadyum gibi sorunların ötesine geçmemişiz. Van'ın artık bu sorunlardan kurtulması gerekiyor. Van sanayiyi nasıl yapacak, e tarımı nasıl becerecek, endüstriyel tarımı nasıl geliştirecek, hayvancılığı nasıl geliştirecek bunları konuşup, tartışmamız gerekiyor. Daha önce Kuveyt'i, Suriye'yi, Suudi Arabistan'ı, Irak'ı, besleyen Van, şuanda eti başka illerden getiriyor. Biz oturup yeniden bu üretimleri nasıl yapabiliriz, nasıl büyütebiliriz diye konuşmamız gerekirken, tartışmamız gerekirken, biz başka şeyleri konuşuyoruz. Siyaset kişi işi değil, siyaset ekip işidir. Biz bu ekipleri yaratabilirsek, bu kente dokunabilirsek demek ki biz başarabiliriz. Bizim temel gayemiz Van olmalıdır. Kişisel beklentilerimizi, kişisel hırslarımızı öteleyip bir tarafa bırakmamız lazım. Ama biz bunu yapamıyoruz. Biz siyasette Van'a yeni bir soluk getireceğiz. Bunun kavgasını ve mücadelesini vereceğiz. Bunun ne kadarının başarırız, ne kadarını başaramayız bunu da tarih bize gösterecek" ifadelerini kullandı.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER