Başkan Say: Edremit'i marka kent yapacağız!

Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, iki buçuk yıllık görev süresi içinde, ilçede sosyal belediyecilik projelerine ağırlık verdiklerini belirterek, Edremit'i marka kent yapmaya kararlı olduklarını ifade etti. Edremit'i turizm odaklı geliştirmeyi amaçladıklarını anlatan Başkan Say, sosyal medyadaki dedikodu ve iftiralarla, belediyeye ayar vermeye çalışan bir güruh olduğunu dile getirdi.

Başkan Say: Edremit'i marka kent yapacağız!

Beraberindeki başkan yardımcılarıyla birlikte kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Edremit'in gelişmesine ve turizmine büyük önem vererek, sosyal belediyecilik projelerini yürüttüklerini belirterek, Edremit'in artık bir kasaba olmaktan çıkması gerektiğini vurguladı.

Başkan Say, 2,5 yıl içerisinde yaptıkları ve yapacakları projeler hakkında açıklamalarda bulunurken, ilçenin imar durumu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Say, kamuoyunu meşgul eden sahil bandı ve burada yapılacak olan cafe hakkında da bilgilendirmelerde bulundu.

"BÖLGENİN GÖZDESİ OLAN BİR İLÇENİN MAALESEF %60'NDA FOSSEPTİK ÇUKURU DAHİ YOK"

Göreve geldikten sonra yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Say, "Bugün itibariyle görevdeki 2,5 yılımızı tamamlamış bulunuyoruz. 2019 yılı 31 Mart dönemi itibariyle sahil bandının bir kısmı yapılmış, kamusal yatırımlar dışında Edremit'te belediyecilik anlamında, yerel yönetim anlamında bir yatırımın olmadığı bir belediye devraldık. Edremit'in bu sahil bandından önceki fiziki yapısı gerçekten çok kötüydü. Barakalarla işgal altındaydı. Vatandaşların rahatça gelip dolaşabileceği bir alan değildi. Bu anlamda Edremit'in siluetini, fiziki yapısını bu manada hakkında teslim etmek anlamında, bizden önce görev yapan Atıf Çiçekli Kaymakamımıza bu çalışmasından dolayı teşekkür ediyorum. Şuanda yapımı devam eden Edremit'in bir alt yapı, kanalizasyon sorunu vardı. Büyükşehir'in ilçesi olmuş, 130 bin nüfusu olan bir ilçe ve sadece Van'ın değil, bölgenin gözdesi olan bir ilçenin maalesef %60'nda fosseptik çukuru dahi yok. Normalde kanalizasyon olması gerekirken, fosseptik çukuru bile yok. Böyle bir Edremit teslim aldık. 10 yıl önceki yeşil bölgesi ile bilinen Edremit, yine bir tarafıyla bir sınırı Erek Dağı'na, bir sınırı Gürpınar'a, bir sınırı Gevaş'a ve bir sınırı Van Gölü olan kocaman bir Edremit" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZIN VE ONDAN SONRASI KUŞAKLARIMIZIN BİZE DUA EDEBİLECEĞİ ADIMLAR ATIYORUZ"

Belediye olarak vitrine çalışmadıklarını belirten Başkan Say, "Bu manada biz sadece, vitrine çalışmadık. Hiçbir zaman popülist davranalım, iki yıllık, üç yıllık popülist bir belediye başkanı alt yapıya girmez. Popülist bir belediye başkanı dağın ardındaki köylere hizmet götürmez ve vitrine çalışır. Bunun için hiçbir şekilde seçim kaygısı veya gün kaygısı, zaman kaygısı gütmeden görevimiz ne kadar olduysa, nasibimizde ne kadar var ise, bu kadarlık bir hizmet edelim dedik. Bu şekilde de devam ediyoruz. İnşallah Edremit'te belki biz görür veya görmeyiz, çocuklarımızın ve ondan sonrası kuşaklarımızın bize dua edebileceği adımlar atıyoruz. Van Gölü'yle ilgili, kent ormanıyla ilgili, yeşil bölgeyle ilgili, Şamran Kanalı'nın korunmasıyla ilgili yapmış olduğumuz çalışmaları masaya yatıracağız. Özellikle dedikodu kültürünün, 'çamur at, izi kalsın' kültürünün maalesef yoğun olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Kulislerin birkaç kahvehanede, birkaç köşede oluşturulduğunu, söyleyenin bile söylerken yarım saat sonra rakamlarını değiştirerek söylediği, yalan söyleyeyim varsın karşısındaki doğrusunu söylesin, maalesef yalanın alıcısının fazla olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Her gün sosyal medyada trend topic olan, arkasında başka şeylerin çıktığı onlarca şey yaşıyoruz" diye konuştu.

"SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN AYAR VERİLECEK BİR BELEDİYE DEĞİLİZ"

Özellikle yapıcı eleştirilere açık olduklarını ve bunu istediklerini belirten Başkan Say, "Bu anlamda sosyal medya üzerinden ayar verilecek bir belediye değiliz. Sosyal medya üzerine de projelerimizi kuran bir belediye değiliz. Elbette ki sosyal medya önemlidir, sosyal medya dikkate alınmalıdır. Ama tartışmaya konu olan her şeyin altında bir araştırmaya ihtiyaç var. Akşam düşünüp, sabah uygulamaya geçtiğimiz işler yapmıyoruz. Sosyal belediyecilik projelerine ağırlık verdik ve toplumun özellikle büyük bir kesimini oluşturan gençlere, çocuklara ve kadınlara ağırlık veren projeleri hayata geçirdik ve geçiriyoruz. Yine Edremit'in yapısı gereği, turizm ve tarım odaklı, hizmet odaklı, emek yoğun dediğimiz işlere ağırlık verdik ve veriyoruz. Edremit ağır sanayinin kurulduğunu yada organize sanayinin kurulduğu bir bölge değil. Bölgenin yapısına uygun projeler geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"EDREMİT'İ TURİZM ODAKLI GELİŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

2,5 yıllık süre zarfında hayata geçirdiklerin projeler hakkında bilgi veren Başkan Say, "İlk projemiz olan bölgenin ilk Millet Kıraathanesi'ni Van Gölü'ne nazır tamamlayarak hizmete açtık. Dr. Miyazaki Koru Parkı'nın anıt kısmını tamamlayarak hizmete açtık. Japon heyetinin katılımı ile bölgenin ilk koru parkının açılışını ise kısa süre içerisinde yapacağız. Bunun yanında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi arkasında 35 bin metrekare alanda hatıra ormanını tamamladık. Buranın %70'i yeşillendirildi. Yılsonuna kadar tamamının ağaçlandırmayı hedefliyoruz. Eğitimin her alınana destek sunmaya devam ediyoruz. Bölgenin en büyük, en kaliteli, 1.250 metrekare üzerine kurulan sürekli eğitim merkezimizi gençlerimizin hizmetine sunduk. 300 çocuğumuz burada YKS'ye hazırlanıyor. Yine Şabaniye Millet parkı Kitap Cafe'yi tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk. Her mahallemizde buna benzer tesisleri hizmete açacağız. Turizme katkı sunacak olan bölgenin ilk dalış okulunu ilçemize kazandırdık. Edremit'i bu anlamda turizm odaklı geliştirmeyi hedefliyoruz. Edremit'i bir marka kente yapmaya kararlıyız. Artık dalış için İstanbul'dan gelen insanlar var. Dalış okulumuzu da kısa bir süre önce hayata geçirdik" dedi.

"URARTU MEDENİYETİNİ BÜTÜN DÜNYAYA TANITACAĞIZ"

Hayata geçirdikleri diğer projeler hakkında da bilgi veren Başkan Say, "İlçemizin ikinci, Van'ın ise ilk kent ormanı özelliği taşıyan 300 dönümlük arazinin 55 dönümlük alanına binlerce ağacı toprakla buluşturduk. Urartu Kültür Koridoru Menua uygulama projesi kapsamında 70 kilometrelik yürüyüş yolunu tamamladık. Urartu medeniyetini buradan bütün dünyaya tanıtacağız. Halk ekmeği projemizi hayata geçirdik. İlçemizde endemik bitki türlerini koruma altına aldık. 7 bin metrekare alana sahip ve endemik bitki türlerinin koruma altına alındığı 'Edremit Bahçesi'ni kurduk. Mahallelerimize semt parklar kazandırdık. 50 bin nüfusun yaşadığı TOKİ bölgelerine bloklar arasına semt parklar yaptık. İlçemize modern taksi durakları kazandırdık. Edremit'e ve Van'ımıza kaliteli hizmet verebilmek adına 20 bin metrekarelik alana makine ikmal kampüsü kurduk. Buranı açılışını da kısa süre içerisinde yapacağız. 50 yıllık gelişmeye hizmet verebilecek bir kampüs olacak. Bunun yanında temizlik garajımızı kurduk" diye konuştu.

"İLÇEMİZİ, SPORUN VE SPORCUNUN ÜSSÜ HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Devam eden projeler hakkında da bilgi veren Başkan Say, "Ulaşım ve güvenlik hizmetlerinin de verilebileceği Liman Cafe Projemiz tamamlanarak, ihale aşamasına geldi. Seyir Cam Terası proje aşamasını tamamladık. Nur Tatar Spor Salonu yanında yarı kapalı yüzme havuzu, gençlik merkezi ve bin kişilik ilçe stadyumumuzun projesi tamamlandı. Edremit'i sporun ve sporcunun üssü haline getirmeyi hedefliyoruz. Yine yıl sonuna kadar ilçemizde 5 adet semt sahamızın yapımı devam ediyor. 2024 yılına kadar büyük mahallelerimizin tamamında bu tesisleri hayata geçireceğiz. Yine ilçemiz için önemli bir proje olan teleferik projemiz var. İlçemizde yapılacak olan Millet Bahçesi ile sahil arası bir mesafeye sahip olacak olan teleferik çalışmamız ihale aşamasına geldi. Önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planlıyoruz. Güzel bir proje olacak. İlçemizde yer üstü kapalı çöp toplama sisteminin yapına başlandı. Bunu zamanla tüm Edremit'te uygulamaya başlayacağız. Havaalanı kavşağından başlayacak olan bisiklet yolu projemizin çalışmaları tamamlandı. Yöresel ürünlerimizin satışının yapılacağı Yöresel Ürünler Pazarı Projemizde de sona geldik. Kısa süre içerisinde buranında açılışını yapacağız" ifadelerini kullandı.

"GÜZEL BİR SAHİL PARK VE CAFEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Van kamuoyunu meşgul eden ve eleştirilere neden olan Sahil Park ve Cafe Projesi'ne de açıklık getiren Başkan Say, "Denizcilik, otelcilik alanında eğitim gören üniversite ve lise öğrencilerinin staj yapacağı bir yüzen otel projemiz var. Büyük ses getiren bir proje oldu. 2022 yılında tamamlayıp, halkımızın hizmetine açmayı hedefliyoruz. Mevcut sahil bandımızın devamı olan ikinci etapta ön çalışmalar tamamlanarak yapım aşamasına geçildi. İskele park gibi, iskele cafe gibi yine sahilde olan, şuanda ismi sahil park olan bir park var. Kocaeli Parkı dışında halka açık, sahilde vatandaşların rahatça kullanabilecekleri bir tesis yok. Biz maalesef sürekli bu eleştiriyle karşı karşıyaydık. Kurumlar sahili işgal etmiş, vatandaşlar yararlanamıyor diye. Sahili kullanan vatandaşlarımıza sahilde ne eksik diye sorduk. Birkaç kalem bir şey çıktı. Bisiklet durağı, lavabo, duşluklar, oturup rahatça çay içebilecekleri bir alanın eksik olduğunu ifade ettiler. Herkesin ailesiyle rahatça oturabileceği, mescidi, lavabosu olan bir tesis yapıyoruz. Bu yaklaşık 12 bin metrekarelik bir alan içerisinde 400 metrekarelik bir alan olacak. İmar kanunu gereği siz parkların içerisinde %5 oranında sosyal tesis yapabilirsiniz. Biz onunda yarısını kullandık. Bu parkımız zaten yoğun kullanılan bir paktı ama maalesef halkımız geldiğinde oturup, çay içebileceği ve hatta kullanabileceği lavabosu bile yoktu. Amatörce yapmaktan ise bu işi profesyonelce, halkımızın gelip nezih bir ortamda oturabileceği, inşallah güzel bir sahil park ve cafeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.

37 BİN METREKARELİK BİR MİLLET BAHÇESİ…

2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, içerisinde spor salonun olan, toplum odaklı eğitim salonlarının olduğu Aile Toplum Merkezi projemiz yakın bir zamanda hizmete girecek. Bu yıl içerisinde bitirmeyi hedeflediğimiz Millet Bahçesi Projesi'nde çalışmalar devam ediyor. 37 bin metrekarelik bir alanda Millet Bahçemizi halkımızın hizmetine açacağız. Buranın içerisinde de kıraathane, kütüphane, lavabo, bisiklet yolu, yürüyüş yolları olacak. Herkesin gözdesi olacak bir yer. Van Gölü kenarında sahil bandında yer alan, Lala Paşa Park ve Peyzaj çalışması hazırlanarak proje aşamasına geldi. Bunun yanında ilçemize Kırsal Turizm Merkezi (Spor Köyü) kazandıracağız. Van'ı Erzurum gibi bir spor merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Erdemkent TOKİ'de mini bir parkımızı ihale aşamasına getirdik. Bölgenin ilk glütensiz fırın ve cafe park projemizi de kısa süre içerisinde hayata geçireceğiz. Urartu Şamran Bahçesi Projemiz var. Bizden sonraki kuşaklara bırakabileceğiz en önemli çalışmalardan biri olacak Şamran'ı koruma ve Şamran Bahçesi'ni bizden sonraki nesillere aktarmak olacak. Bunun yanında belediyemizin ilk sera projesini tamamladık. Artık kendi çiçeğimizi, fidanımızı üretebileceğimiz bir tesis yapıyoruz. İlçemizin ilk engelsiz yaşam merkezini 29 Ekim'de hayata geçireceğiz" dedi.

İMARLA İLGİLİ REVİZE ÇALIŞMA YAPILACAK

Edremit'in imar durumu hakkında da bilgi veren Başkan Say, "6-7 yıl önce Edremit'in yeşil bölgesine imar verildi. Hatta zaman zaman betonlaşmayla ilgili eleştirilere maruz kalıyoruz. Edremit'te yeşil bölge dediğimiz, Eski Camii ve Yeni Camii, Van'a anlam veren bir kısım. Gelin yeşil Edremit'i beraber koruyalım. Bu imarı biz yapmadık. Bizim 31 Mart 2019'dan bugüne kadar emsalini arttırdığımız bir yer yok. Bir tane arsa gösteremezsiniz. Bir parselin inşaat alanını artıracak hiçbir değişiklik yapmadık, tam tersine düşürdük. Özellikle 1-2 yıldır Edremit'e yoğun bir rağbet var. 5 dönüm arsada şuanda 8 bin metrekare inşaat yapılabilir. Bu yasaldır. Birçok vatandaşımızı, müteahhidimizi şuanda mağdur etmişiz. Aylardır revize yapacağız diye bekletiyoruz. Bunu valimizle paylaştık. İnşallah yılsonunda Edremit ile ilgili bir revize çalışması yapacağız. Şuanda halı hazırda imar durumunu almış, ruhsatını almış onlarca yer var. Bunların 2-3 tane yapıldı. 5 bin metrekare arsası olan bir vatandaş, 200 tane ağacı kesip, tam 56 dairelik proje yapabilir. Revizedeki tavsiyemiz, emsalini 4'te 1'ne düşürmek. Tamamen kapatamayız çünkü sit alanı değil. Edremit'teki arazinin %95'i özel arazi, aylardır revize yaptırmak için sesimizi yükseltiyoruz. Çünkü revize yapma yetkisi bizde değil. Bunun müsebbibi biz değiliz. Fatura bize çıkarılmasın. Bu kadar algı yapanlar, 2013 yılında neredeydiler. 2017 yılında neredeydiler. İpekyolu'nun ana caddesine verilmeyen imar, Edremit'in yeşil bölgesine verilmiş. Bunun faturasını İsmail Say'a mı çıkarmak lazım? İki yıldır Edremit'e emsalin arttırılması ve hatta düşürülmesi için ilkel karar aldık. Ekim ayı meclisinde de revizenin ilk ayağı olan, Büyükşehir Belediyesi'ne teklif kararımızı da alacağız. İnşallah Edremit'teki yüksek imarlı yerleri düşürüyoruz. Yarın yeşil Edremit'te 4-5 tane inşaatın yükseldiğini gördüğünüzde bunun faturasını bize çıkarmayın. Burada vatandaşlarımızı da mağdur etmek istemiyoruz. Edremit artık bir kasaba olmaktan çıkmalı" ifadelerini kullandı.

"AĞAÇ KESİMLERİNİ MECLİS KARARI İLE İZNE BAĞLADIK"

Başkan Say, son olarak ilçede ağaç kesiminin önüne geçmek için ağaç kesimini izne bağladıklarını belirterek, "İlçemizde mevcut yeşilin korunması ve ağaç kesiminin önüne geçmek amacıyla ağaç kesimlerini meclis kararı ile izne bağladık. Edremit'in mevcut yeşilinin korunması özellikle Eski Cami ve Yeni Cami mahallelerinde yaşanan ağaç kesimlerinin önüne geçmek için, meclis kararı ile ağaç kesimleri yasaklandı. İzin doğrultusunda yapılacak olan kesimlerle ilgili vatandaşlardan peyzaj projesinin isteneceği, kesilen ağaçların yerine ise her 30 metrekare alan için yeni ağaç dikimi istenmesi karara bağlandı" diye konuştu.

Toplantı soru- cevap kısmıyla sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2021, 08:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER