Başkan İlhan, doğalgaz ve elektrik zammını değerlendirdi

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, doğalgaz ve elektriğe gelen zamma dikkat çekerek, 2022 yılına zamlarla girdiklerini açıkladı. Son dönemlerde artan gıda fiyatlarına da dikkat çeken Başkan İlhan, birçok ürünün ithal edildiğinden dolayı, fiyatların düşmediğini ifade etti.

Başkan İlhan, doğalgaz ve elektrik zammını değerlendirdi

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, bu hafta doğalgaz ve elektriğe yapılan zammı gündeme taşıdı.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, doğalgaz ve elektriğe gelen zamma dikkat çekerek, 2022 yılına zamlarla girdiklerini açıkladı. Son dönemlerde artan gıda fiyatlarına da dikkat çeken Başkan İlhan, birçok ürünün ithal edildiğinden dolayı, fiyatların düşmediğini ifade etti.Başkan İlhan, Cumartesi gecesi itibariyle elektriğe %52, konutlarda kullanılan doğalgaza %25, konut dışı kullanılan doğalgaza %50, motorine 1,29 TL, benzine 0,61 TL, LPG'ye 0,68 TL zam geldiğine dikkat çekerek, 2022 yılına zamlarla girdiklerini söyledi.

"HALKIMIZIN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ DAHA DA YOKSULLAŞMIŞTIR"

2021 yılında zamların hayatın bir parçası haline geldiğini ve birçok insanı yoksullaştırdığını belirten Başkan İlhan, "Kâbus gibi geçen 2021 yılı geride kaldı fakat 2022 yılı da ilk günden hayatımıza zamlarla geldi. Elektriğe %52, konutlarda kullanılan doğalgaza %25, konut dışı kullanılan doğalgaza %50, motorine 1,29 TL, benzine 0,61 TL, LPG'ye 0,68 TL zam geldi yani kısaca 2021'de yoksullaşan halkımız 2022 yılının ilk gününden daha da yoksullaşmaya başladı. Enerjiye olan ihtiyaç kış aylarında daha da artmaktadır. Özellikle kış aylarının soğuk geçtiği ilimizde, vatandaşlarımıza elektrik ve doğalgaz faturaları çok yüksek gelmektedir birçok vatandaşımız faturalarını ödeyememektedir. Doğalgaz olmayan mahallelerimizde durum daha da kötüdür, birçok aile kömür alamamakta, tüp alamamakta, elektrik faturalarını ödeyememektedir. 2021 yılında zamlar hayatımızın bir parçası olmuş geçim sıkıntısı insanlarımızın bir numaralı gündemi olmuştur. Halkımızın büyük bir bölümü daha da yoksullaşmıştır. Temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiştir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak 2022 yılında yoksulluğun ortadan kaldırılması için geçim sıkıntısı yaşayan ailelerin sıkıntılarının çözümü noktasında yetkililere sesleniyoruz. Elektrik faturalarını ödeyemeyen ailelere verilen ücretsiz elektrik miktarı arttırılmalı. Kömür desteği arttırılmalı ve mutlak suretle yanacak kaliteli kömür vatandaşlarımıza vakit geçirmeden dağıtılmalıdır. Sosyal destekler arttırılmalıdır. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza hiçbir ailenin yardıma muhtaç olmadığı, yoksulluğun tamamen ortadan kaldırıldığı Adil bir düzenin kurulması için Saadet Partisine davet ediyoruz" dedi.

"PİYASALARDA BİR GÜVEN SÖZ KONUSU DEĞİL"

Gıda fiyatlarında düşmeyen fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan İlhan, "Saadet Partisi olan, gıda fiyatlarındaki artışı iki kez haftalık yaptığımız toplantılar gündeme getirdik. Piyasalarda bir güven söz konusu değil. Bundan yaklaşık 3, 3,5 ay önce dolar 8 lira, Euro 10 lira civarındaydı. Bugün geldiğimizde noktada bir süre önce 18 liraya kadar çıkan dolar, 20 liraya çıkan Euro, şu anda da 13 ile 15 lira civarında seyrediyor. Bugün Türkiye Ayçiçek yağının yaklaşık %40'nı ithal eden bir ülkedir. Bunun yanında unu ithal ediyoruz. Yâda buğday ithal ediyoruz. Arpayı, mercimeği ithal ediyoruz. Dünyanın en güzel coğrafyasında yanlış politikalar uygulanması nedeniyle, üretim yapılamaz duruma geldi. Üretim yapılmadığı için, başta tarımsal ürünler olmak üzere, birçok hayvansal üretimi de etkiliyor. Türkiye'nin gündeminde bilindiği gibi ithal hayvan, ithal et, son olarak süt ve süt ürünlerinin dışarıdan ithal edildiğine şahit olmaktayız. Türkiye kendi kendine yeten coğrafyaya sahip, 7 ülkeden biriydi. Fakat geldiğimiz noktada kendi kendine yetmeyen, Ayçiçek yağının %40'nı dışarıdan ithal eden, buğdayı ithal eden bir ülke konumuna getirildi. Bu ithalatın karşısında da piyasalardaki dolar ve Euro gibi yatırım araçlarına insanların yönelmesi ve bunun yanında TL'nin değer kaybetmesi, üretimin olmaması her geçen bizim yiyeceğimiz ekmeğe, içeceğimiz suya kadar fiyatların artmasına sebep olmaktadır" diye konuştu.

"BİZ BORCU BORÇLA KAPATIYORUZ"

Türkiye'nin 2022 yılında eski para ile günlük 1 katrilyon faiz ödeyeceğini belirten Başkan İlhan, "Biz kendi ayaklarımızın üzerinde durmadığımız müddetçe, sürekli borçlanacağız. Bugün Türkiye, ekonomik olarak borçlu bir ülkedir. Geçtiğimiz hafta Merkezi Bankası'nın yayınladığı veriye göre, Türkiye eksi 55,6 milyar dolar, Merkez Bankası rezervine sahiptir. Bu eksi doları anlamamızın için, swap kelimesinin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Swap para takasıdır. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'la swap anlaşması yaptık. Türk parası karşılığında dolar alıyoruz ve Katar ile 22 Türk lirasından anlaşma yapıldığı söyleniyor. Yani biz 22 lira karşılığında Katar'dan dolar alıyoruz. Ülkenin olmayan parasını takas ile getirip, piyasaya sürüyoruz. Geçen haftanın rakamlarına göre eksi 55,6 milyar dolar Türkiye'nin rezervi var. Şuanda farklı ülkelerle swap anlaşmaları yapmak için gayret gösteren bir devletimiz söz konusudur. Bu nedir; biz borcu borçla kapatıyoruz. Biz 10 liralık borcumuz için, 20 liralık borç alıyoruz, 20 liralık borcumuz için 40 liralık borç alıyoruz ve sürekli faiz ödüyoruz. Türkiye 2022 yılında günlük eski para ile günlük 1 katrilyon dış borç ödeyecek. Bütçeye konulan rakam, 240 katrilyondu, fakat dolar ve euronun artışından dolayı ortalama olarak şu anda öngörülen günlük 1 katrilyon sadece faiz ödeyeceğiz. Bu ödeyeceğimiz para da ana para hariçtir. Türkiye'nin ekonomik olarak bittiği bir noktadayız. Bakan Çavuşoğlu, gazetecinin sorusu üzerine Türkiye tam olarak bitmiş, tükenmiş değil diyor. Tencerenin dibinde bir şey kaldı, onu da Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar sıyırsın, tam olarak bitelim demeye getirdi. Bugün iktidar ülkemizi ekonomik olarak sıfırlandığı bir noktaya getirdi. Her gün borç ödeyen bir ülke haline geldik. Vatandaş bunun yansımasını son iki yıldır çok ciddi hissediyor. Özellikle son 4-5 aydır aşırı derecede vatandaşımız bunu hissediyor. Bugün 1 litrelik yağın fiyatının 30 bandında olması, 1 kilo unun 6, 6,5 lira olması, insanların yiyecek ekmeğe muhtaç olmasından başka bir şey değildir. Zaten biz doğalgazı, petrol ürünlerini dışarıdan direkt alıyoruz. Bugün mazotun litresi 12 lira, yarın 13 lira olacak. Madem dolar düşüyor, düştüyse ne için biz doların 18 lirayı gördüğü günde mazotu bugünden 1 lira 30 kuruş aşağı alıyorduk. Çok ciddi soru işaretleri var. Vatandaşlarımızın bir kısmı, meseleye sanki Türkiye'yi abluka altına almışlar da, ülke bir ekonomik bir kurtuluş savaşı veriyor. Emin olun Türkiye bir ekonomik kurtuluş savaşı vermiyor. Bir iktidarın yönetim krizi söz konusudur. İktidarın yönetim kriziyle beraber gelen skandallar, peş peşedir. Böyle giderse Ocak ayı sonunda çok daha kötü bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Umuyoruz ki sağlıklı adımlar atılır, üretime yönelik tedbirler alınır. Borçlanma yapılırken, daha ciddi davranılır ve ülkenin bu noktaya getirilmemesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Van'da halk ekmeğe yapılan zamma da değinen Başkan İlhan, "Halk ekmeğin 1 lira 60 kuruştan 2 liraya çıkmasını yadırgamamak lazım. Çünkü bu gün halk ekmek sonuçta 210 gram olarak üretiliyor. 210 gramlık bir ekmeğin de maliyeti ciddi anlamda arttı. Buda vatandaşın cebine yansıyor" dedi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER