Bakan Kurum: Van Gölü dünyanın gözbebeği olacak

Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı'na katılmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Van'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tüm bu çalışmalarımızla, Van Gölü; çevre düzenlemeleriyle, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla, millet bahçeleriyle, temizliğiyle, canlı hayatıyla, masmavi sularıyla dünyanın göz bebeği, dünyada bir cazibe merkezi olacak" dedi.

Bakan Kurum: Van Gölü dünyanın gözbebeği olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 600 bin yaşındaki Van Gölü'nün güzelliğine güzellik katmak, ekosistemini, balıkları ve tüm canlıları, zengin biyolojik çeşitliliği ile endemik türleri en iyi şekilde korumak adına çok kapsamlı bir çevre koruma projesi başlattıklarını ifade etti.

Van Gölü çevresinde yaptıkları atık su arıtma tesisleriyle nüfusun tamamına hizmet vereceklerini belirten Bakan Kurum, aynı zamanda şehirdeki koku problemini ortadan kaldırmak için Van Gölü'nde dip tarama çalışmaları başlatıldığını söyledi.

Göl kıyısındaki ahırları ise Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıyarak hayvancılığın gelişimine katkı sunacaklarını belirten Bakan Kurum, Van Gölü etrafında taşkın kotu altında kalan bölgelerdeki rehabilitasyon çalışmasıyla çarpık yapılaşmayı ortadan kaldıracaklarını vurguladı.

"VAN ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİM TESİSİ'Nİ 2 AYDA TAMAMLAYARAK HİZMETE SUNACAĞIZ"

Van Gölü için kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini belirten Bakan Kurum, "600 bin yaşındaki Van Gölü'nün güzelliğine güzellik katmak, ekosistemini, balıkları ve tüm canlıları, zengin biyolojik çeşitliliği ile endemik türleri en iyi şekilde korumak adına çok kapsamlı bir çevre koruma projesi başlatıyoruz. Van ve Bitlis'te yeni atık su arıtma tesisleri inşa ediyoruz. 14'ünden 8'ini tamamladığımız tesislerimizde inşa süreçlerimiz devam ediyor. İnşallah 2022 yılı sonuna kadar bölgedeki tüm atık su arıtma tesislerini tamamlayarak nüfusun tamamına hizmet vereceğiz. Proje ile aynı zamanda Şehirdeki koku problemini ortadan kaldırmak için dip tarama çalışmalarına başlıyoruz. Van Gölü'nün kirlilik kaynaklarından göl kıyısındaki ahırları Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesine taşıyarak hayvancılığın gelişimine katkı sunacağız. Van Gölü etrafında taşkın kotu altında kalan bölgelerdeki rehabilitasyon çalışmasıyla çarpık yapılaşmayı ortadan kaldıracağız. Düzensiz döküm sahasını ıslah edecek olan ve %80 seviyelerindeki Van Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi'ni 2 ayda tamamlayarak hizmete sunacağız. Tüm bu çalışmalarımızla, Van Gölü; çevre düzenlemeleriyle, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla, millet bahçeleriyle, temizliğiyle, canlı hayatıyla, masmavi sularıyla dünyanın göz bebeği, dünyada bir cazibe merkezi olacak. Bu büyük hedefi hep birlikte başaracağız. Van Gölü çalışmalarımız başta olmak üzere tüm çevre projelerimize destek olan Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'ye şükranlarımı sunuyor, Van Gölü Sempozyumu'nun Van şehrimiz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2021, 11:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER