Aslan: Sahil Bandı Van'a değer katacak

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Vekili Aslan, Van Kalesi arkasında bulunan Sahil Bandı Projesi'nin Van için çok kıymetli olduğunu belirterek, herkesin buraya sahip çıkmasını istedi.

Aslan: Sahil Bandı Van'a değer katacak

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan beraberindeki Belediye Başkan Yardımcıları Birol Duman, Sait Çakırtaş ve Doğan Nurses, İbrahim Yaşin ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu.

Van'da şuana kadar yaptıkları projelerin sahil bandında yaptıkları projeyle kıyaslanamayacak kadar değerli olduğunu belirten İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, Van'ın ve Vanlıların yönünü Van Gölü'ne çevirmek istediklerini söyledi.

Van Gölü gibi büyük bir nimete sahip olduklarını belirten Başkan Vekili Aslan, Van Gölü'nün kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade etti. Sahil Bandı Projesi'nin istihdama ve turizme büyük bir katkı sunacağını vurgulayan Başkan Vekili Aslan, Çiçekli'den, Mollakasım'a kadar kesintisiz sahil bandı olmasının önünde hiçbir engelin bulunmadığını vurguladı.

Birinci etabı 230 bin metrekare alana sahip olacak Sahil Bandı Projesi kapsamında, 190 bin metrekare yeşil alan, 7 bin metrekare bisiklet yolu, bin metrekare koşu yolu, yürüyüş alanları, gezi ve eğlence amaçlı mini tren güzergahı, bin araçlık otopark, spor alanları, çocuk eğlence alanları, piknik ve dinlenme alanları, yel değirmeni konseptli kafeterya, ibadethane, bebek bakım odası, modern kent mobilyaları, bin kişilik amfi tiyatro sahnesi, doğa ve gözetleme kulesi, ada şeklinde iskele, otantik satış meydanı, satranç alanları, açık aktivite alanları, profesyonel kaykay pisti ve sosyal donatıların yer alacağını belirten Başkan Vekili Aslan, ikinci etapta ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK GÖLÜ OLAN VAN DENİZİMİZ BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR NİMET"

Sahil Bandı Projesi'nin önemine değinen ve buraya sahip çıkılması çağrısında bulunan Başkan Vekili Aslan, "Göreve geldiğimiz günden bu yana birçok proje yaptık. Ama yaptığımız bütün projeler, sahilde yapacağımız projeyle kıyaslanamayacak kadar değerli. Sahil Bandı projemiz o kadar kıymetli bir proje ki, çünkü Van halkının, Van'ın aslında yönünü Van Gölü'ne çevirmek istiyoruz. Buradaki amacımız, genç potansiyeli, Türkiye'nin en yüksek illerinden biri olan Van'da, en büyük problemlerden bir tanesi de istihdamdır. Biz bunu şuanda mevcut koşularla çözme imkânımız yok. Bin 700 rakımında, dünyanın en büyük göllerinden, Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Denizimiz bizim için çok büyük bir nimet. Bunu kıymetini bilmemiz gerekiyor. Yönümüzü sahile dönerek, bu projede Mollakasım'dan Çiçekli'ye kadar kesintisiz sahil bandının, parkların, günü birlik eğlence alanlarını, restoranları, cafelerin, çay ocaklarının vb. tesislerin olması gerektiğine inanıyorum. Biz bir yerden başladık. 3 kilometrelik bir sahil bandımız var. O kadar sıkıntılar çektik ki orada, şuanda tapu iptal davalarını bile diğer yerlerde açamıyorlar. 6 ay gibi kısa bir sürede, 1,5 milyon metre karelik alanda tapu iptali davası açtık. Burada belediyemizi muhatap kılmadık. Hazineyi muhatap kılarak, bunu Van halkının hizmetine sunduk. Bütün davalarımız açıldı ve yarısından fazlası sonuçlandı. Diğerleri de sene sonuna kadar sonuçlanacak. Bunun kıymetini 5 yıl sonra anlayacaksınız. Ne kadar değerli, ne kadar kıymetli olduğunu anlayacaksınız. Orası Van'ın en kıymetli yeridir. 200 dönümden fazla alanı Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden yer tahsis ettik. Tamamen yeşil alan için. Yine Park ve Bahçeler Müdürlüğü'müz için 100 dönüm daha tahsis ettik. Orayı da vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. 1,5 milyon metre kare özel mülkiyetten kamulaştırma ile devlete kazandırdık. 200 dönümden fazla da Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden yer aldık. Orası için de güzel bir projemiz var" dedi.

"ÇİÇEKLİ'DEN, MOLLAKASIM'A KADAR KESİNTİSİZ SAHİL BANDI OLMASININ ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL YOK"

Sahil bandında 200'den fazla ahır yıktıklarını belirten Aslan, "Orada pislikler tamamen göle akıyordu. DSİ ile kaya tahkimatı yaptık. Biz bir yerlere tayin olup gideceğiz. Sizler buranın esas sahiplerisiniz. Ne olur bu sahil projesine sahip çıkın. Çiçekli'den, Mollakasım'a kadar kesintisiz sahil bandı olmasının önünde hiçbir engel yok. Biz bir yerden başladık. Oralar bizim hayal ettiğimiz şekilde olursa, istihdam açısından birçok insan ekmek sahibi olacak. Buraya dışarıdan kolay kolay yatırımcı çekemezsiniz. Yanımızda İran gibi bir potansiyel var. Irak'tan gelen bir potansiyel var. Yerli de keza öyle bir potansiyel var. Bunu, göl gibi kıymetli bir nimetten faydalanırsanız olur. Burada gördüğüm en büyük sorun, işsizlik sorunu. Trafik sorunu var, o bir şekilde çözülecektir. Ben göreve başladığımdan beri 15 kilometreden fazla yeni yol açtık. Şuan Büyükşehir Belediyesi Hatuniye, Şabaniye'nin altından 30 metrelik bir yol açıyorlar. Bizde üstümüze düşen ne varsa onu yapıyoruz. Kaleye kadar bir yol yapıyoruz. Eski Fidanlık'tan, Mollakasım'a kadar birleştirilecek, 30 metrelik bir yol yapılıyor. Bu alternatiflerle ulaşıma bir çözüm bulunabiliyor. Çevre Yolu belli bir aşamaya geldi. İstihdam ile alakalı, maalesef doğru düzgün bir projemiz yok. Onun yolu da bu sahilden geçiyor. Burası Van için çok kıymetli" diye konuştu.

"AMACIMIZ PARA KAZANMAK DEĞİL, ESAS AMACIMIZ İNSANLARIN İHTİYAÇLARINA CEVAP VEREBİLMEK"

Bir diğer önemli projeleri olan eğitim köşkleri hakkında da bilgi veren Başkan Vekili Aslan, "Biz göreve başladıktan sonra eğitim köşkleri açtık. Buda Türkiye'de bir ilk oldu. Özellikle aile ziyaretlerimizde çocukların ders çalışacağı ortamlarının olmadığını gördük. Bütün ziyaretlerde bunun büyük bir eksiklik olduğunu gördük. Maalesef ilçe kütüphanelerinden daha kötü kütüphanelerimiz var. 50 kişi-100 kişi küçücük yerlerde oturup, ders çalışıyorlar. Bostaniçi Mahallesi'nde metruk bir yapı vardı. Pislikten geçilmiyordu. Orada yapılanlar küçük çocuklara örnek oluyordu. O çocuklarla bir araya gelerek, buraya ne yapalım dedik. Bizim ders çalışacak yerimiz yok dediler. Bazen gerçekten çocukları da, gençleri de dinlemek gerekiyor. Bizim düşünmediğimiz, bilmediğimiz o kadar güzel şeyler söylüyorlar. Ben hiçbir şeyin, hiçbir zaman propagandasını yapmadım. Hayatım boyunca da yapmayacağım. Herkese eşit şekilde, eşit mesafede olacağım. O çocukların eğitimde fırsat eşitliğini yakalayabilmeleri için o kadar nezih bir yer yaptık ki, onlara sıcak bir yuva yaptık. Bütün imkânları onlara sunuyoruz. Alanında en iyi hocaları seçerek, onlara haftanın her günü takviye kursları veriyoruz. Sahiplendirerek, buralar sizlerin evleri diyerek, her türlü imkânı sağlıyoruz. Al katında da kadınlara yönelik eğitim alanı açtık. Bunu yaparken, herhangi bir amaç güderek yapmıyoruz. Eksikliğimizi gidermek için yapıyoruz. 3 tane eğitim köşkü yaptık. 1 tanede toplum merkezi var. Bütün eksikliklerini giderdik. Çok yakın zamanda onların da açılışını yapacağız. Kent Park içerisinde çok güzel bir yer yaptık. İsteseydik orayı kafe yapıp kiraya verebilirdik. Amacımız para kazanmak değil, esas amacımız insanların ihtiyaçlarına cevap verebilmek. Şehrin merkezindeki en güzel yeri eğitim köşkü yaparak, mesaj vermek istedim. Bizim için en kıymetli olan gençlerimiz olduğunu vurgulamak için bunu yaptık" ifadelerini kullandı.

"AÇTIĞIMIZ SALONLAR YÖRENİN EN KALİTELİ SALONLARI"

Kadın spor merkezleri hakkında bilgi veren ve Gölbaşı'na bir tane daha kadın spor merkezi kurmayı planladıklarını belirten Aslan, "2 tane kadın spor salonu açtık. Açtığımız salonlar yörenin en kaliteli salonları. 2 gün önce açtığımız salonda bütün teçhizatlar mevcut. Hocalarımızı çok nitelikli, tamamen ücretsiz ve kadınlarımıza yöneliktir. Gelip orada sosyalleşsinler, vakit geçirsinler. Çocuk spor parkı yaptık. Bunları ticari kaygılarla yapsak, çok iyi paralar kazanırdık. Ama biz bunu istemedik. Farklı branşlarda eğitimler veriliyor. Tamamen buranın kültürüne uygun, kadınların olduğu, kadın eğitmenlerin olduğu, herkesin bayan olduğu bir yer. Bunlar çok değerli hizmetler. 2 tane açtık, 1 tanesini de ya Gölbaşı'na açmayı düşünüyoruz. Bunun da Türkiye'de örneği yok. Ücretli olarak yapan 1-2 tane belediye var. Sanat Sokağı'nın girişinde bulunan Sanat Galerimiz de yakın bir süre içerisinde bitecek. Van büyük bir şehir ama bir sanat galerisi yok. Güzel sanatlarla ilgili sergilerin yapılacağı veya hizmet edilecek bir hizmet binası yok. Orayı çok amaçlı bir salon olarak kullanacağız. Orada uygunluğuna göre programlar yapacağız. Parkı sanat temalı, sokağı sanat temalı olacak. 106 tane sokak belirledik. 1-2 tane butik sokak yapalım, burada reklamımız olsun mantığıyla iş yapmadık. Van'ın 106 tane sirkülasyonu fazla olan sokağını belirledik. 60 tanesi butik sokak oluyor. Şuan vatandaşlar bize rahmet okuyor ama ben hızlıca oraları kazıyıp, betonun döküp, kaldırımı yapıp gidebilirdik. Onu yapmıyoruz. Bütün toplantılarımızda, VASKİ, VEDAŞ, AKSA, Türk Telekom bunların iş birliğiyle sonuç almaya çalışıyoruz. Fakirin, fukaranın, yetimin hakkının boşa gitmesine izin vermedik. 10-15 gün geç olacak ama orada yapılan hizmet, belki 20-30 yıla hizmet edecek. Elzem durumlarda belki asfaltında bir kazı olacak ama başka bir kurum gelip orada yolu ortasından sonuna kadar yarmayacak. Sokaklarımız maalesef büyük bir köy hüviyetinde gibi. 3-4 tane prestij sokak yapıldı, insanlar şehir havasına büründü. Ama tam şehrin kalbi dediğimiz, İkinisan, İskele, Milli Egemenlik ve İpekyolu Caddesi arasında kalan kısımları büyükşehir hüviyetine kavuşturmamız gerekiyor. Vanlıların bu sefer aidiyet duyguları yükselecek. Sokaklarında yürürken, zevk alacakları bir şehir yaratmak istiyoruz. Birçok sokağın ışıklandırması bile yok. Seyyardan, işportadan geçilmiyor" dedi.

"ALTERNATİF PAZAR YERLERİ, ÇARŞILAR YARATARAK BUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURABİLİRİZ"

Van'daki seyyar ve işporta sorununa da değinen Aslan, "Van'ın en büyük sorunlarından bir tanesi de seyyar ve işportadır. Maalesef pandemiden dolayı çok fazla etkin mücadele edemiyoruz. Bunun da eleştirisini kabul ediyoruz. 30 tane yeni zabıta aldık. Emniyetle, bekçilerle, zabıtalarla bunun mücadelesini vereceğiz. Bunların birde sosyal yönü var. Bunlara alternatifler yaratarak, ancak mücadelemiz söz konusu olabilir. Alternatif pazar yerleri, çarşılar yaratarak bunu çözüme kavuşturabiliriz. Bunun üzerinde de çalışıyoruz" diye konuştu.

"BELEDİYE HİZMET BİNAMIZI ZAFERLER İLKÖĞRETİM OKULU'NUN YANINA YAPMAYI PLANLIYORUZ"

Belediye hizmet binasının yapılacağı yerle alakalı bilgi veren Aslan, "Belediye hizmet binamızı Zaferler İlköğretim Okulu'nun yanına yapmayı planlıyoruz. Projesi belli bir aşamaya geldi. İpekyolu Belediyesi, şehrin en büyük belediyesi, 350 bin nüfusu olan bir kitleye hitap ediyor, gündüz 600 binli bir kitleye hitap ediyor ama hizmet binası kirada. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Yine İpek Park'ımız var. Engelsiz akademinin arkasında, içerisinde çocuklarımızın gidip, güzel zamanlar geçireceği bir park inşa ediyoruz. 1 ay içerisinde oranın da açılışını yapacağız. Biz orayı TOKİ'den aldık. Tam 15 dönümlük bir yer. Oranın hemen yanında da 15 dönüme bir yeri, yine yakın zamanda TOKİ'den tahsisini yaptık. 15 dönümü 93 milyon değerinde bir yer. Buda hem ilçemize, hem de ilimize hayırlı olsun. Tam 1 yıldır bunu takip ediyorduk. 200 milyonluk bir arsayı ilçemize kazandırdık. Orası bir beton yığını olacaktı. Tamamen konut ve ticaret alanıydı. Van Büyükşehir Belediyesi de oranın düzenlemesini yaptı. Orada bu parktan sonra, bir kapalı pazar, bir eğitim köşkü, bir kütüphane gibi yapmayı planladığımız hizmetlerimiz olacak. Hem sanat akademisi, hem spor akademisi, hem de bilim akademisi bünyemizde korduk. Bilimle alakalı bilim sanat merkezleri planlıyoruz. Bunu okul öncesinden başlatmayı planlıyoruz. Belli sınavlarla üstün zekalı çocukları belirleyip, bu çocukları burada hem milletimizin, hem ülkemizin hizmetine hem de küçük yaşta kaybolmalarına izin vermeden yetiştirmeyi planlıyoruz. Kültür sanat akademimizde müzik topluluğumuz, tiyatro topluluğumuz var. Bütün gençlere ulaşabileceğimiz bir hayalimiz var" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARIMIZIN, GENÇLERİMİZİN GELECEĞİ İÇİN BU HİZMETLERE SAHİP ÇIKIN"

Yapılan hizmetlere sahip çıkılması çağrısında bulunan Aslan, "Çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için ne olur bu hizmetlere sahip çıkın. Yaptığımız bütün bu işler, popülist işler değil. Vatandaşın en fazla ihtiyaç duyduğu, şehrin en fazla ihtiyaç duyduğuna inandığım, tek başıma da karar vermediğim, bütün çalışma arkadaşlarımızla beraber karar alıyoruz. Bunlar esnaflarımızdan, vatandaşlarımızdan önemsediğimiz ve çıkardığımız sonuçlardır" dedi.

Başkan Vekili Aslan ve beraberindeki heyet daha sonra Van Kalesi arkasında çalışmaları devam eden Sahil Bandı Projesi alanında incelemelerde bulunarak, basın mensuplarına bilgi verdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2021, 08:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER