Aslan: Kongremiz büyük ses getirdi

Merkezi Van'da bulunan Kadim Aşiretler Federasyonu tarafından Cumartesi günü gerçekleşen 1. Ulusal Gençlerle Geleceği İnşa Et Kongresi'nin ardından açıklamalarda bulunan KAF Başkanı Rasim Aslan, söz konusu kongrelerine 600 aşiret ve bin 250 kişinin katıldığını belirtti. Aslan, kongrenin başarıyla tamamlandığını söyleyerek, bir sonraki kongrenin uluslararası statüde başka bir ülkede gerçekleşeceğini dile getirdi.

Aslan: Kongremiz büyük ses getirdi

Van'da düzenlenen kongrenin ardından aşiret mensupları ile birlikte basının karşısına çıkan ve sonuç bildirgeleri konusunda açıklamalarda bulunan KAF Başkanı Rasim Aslan, söz konusu kongrede gençlere ve kadınlara büyük değer verildiğinin bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.

ASLAN: KİMSE, GENÇLERE VE KADINLARA BİZİM KADAR DEĞER VEREMEZ!

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, Van'da gerçekleşen kongrenin büyük bir ilgi gördüğünü söyleyerek, "Bu kongreleri her yıl düzenliyoruz. Ama bu son kongremiz, çok büyük ses getirdi. Sadece gençlere ve kadınlara hitap eden bu kongrede, gençlere de ulaşıldı, kadınlara da büyük değer verdiğimiz bir kez daha ortaya çıktı. Kimse bizler kadar gençlere ve kadınlara değer vermiyor. Hem medya üzerinde, hem teşkilatlarımız üzerinde kurduğumuz aşiretler üzerinde kurduğumuz dernekler sayesinde tüm gençlere ulaşabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Geçmişteki güzel kültürün tekrar kazanılması adına uğraşlar verdiklerini dile getiren KAF Başkanı Rasim Aslan, "Eski geleneğimizi, göreneğimizi, kültürümüzü tekrar geri getirebilmek için yoğun çabamız var. Dün gerçekleşen kongremize ülkemizin her bölgesinden gazeteciler, yazarlar, sanatçılar katıldı. Onlar da bu bölgenin gerçeklerini bir kez daha görmüş oldu. Bu bölgede çok sayıda aşiret üyesi kongremizi şereflendirdi. Bu kongremizdeki koordinatörümüz Prof. Dr. Adem Palabıyık'a da teşekkür ediyorum" dedi.

"GENÇLERİMİZİ BAŞKA YÖNLERE ÇEKME GİRİŞİMLERİ VAR"

Uzun bir zamandır gençlerin baskı altında kaldığını ve istenilmeyen yönlere çevrildiğini dile getiren Aslan, "Gençlerimiz istemediğimiz, beklemediğimiz yönlere çekildi. Eskiden her aşiretin bir medresesi vardı. Gençler buralarda en iyi şekilde yetiştirilirdi. Biz bundan mahrum kaldık. Fakat şimdi yeniden aşiretleri bir araya getiriyoruz. Dün 600 aşiret bir araya geldi. Kongremize bin 250 kişi katılım sağladı. Doğusundan, batısına, kuzeyinden, güneyine birçok aşirete ulaştık. Hala görüşemediğimiz aşiretler var. Ama il temsilcileri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde inşallah bu sorunu da çözeceğiz ve aşiretlerimize ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Sadece Doğu'da değil, her bölgede örgütlenmeye çalıştıklarını söyleyen Rasim Aslan, "Sadece Doğu bölgesinde değil, batı ve diğer bölgelerde de örgütleniyoruz. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Konya, Adana, her tarafta örgütlenmiş durumdayız. Her şehre temsilcilerimizi atıyoruz. İnşallah bundan sonraki kongremiz uluslararası olacak. Kongremizi başka bir ülkede yapacağız. Bu duygu ve düşüncelerle, hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Özellikle KAF bünyesindeki üst kurul üyelerime, il temsilcilerime, aşiret ağalarıma, federasyon üyelerime ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Daha sonra Kongre Koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adem Palabıyık, kongrenin bazı sonuç bildirgelerini açıkladı. Palabıyık, kongrede gençlerle birlikte kadınların konu edildiğini belirterek, 4 oturum sonucunda, kongrenin sonuç taslak metninden bazı maddeleri okudu.

PALABIYIK: AŞİRETLER MODERNİZME KARŞI ÖRGÜTLENMELİ

Sonuç bildirgesindeki ilk maddenin aşiretlerin örgütlenmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Palabıyık, "Aşiretler modernizme karşı örgütlenmeli, federasyonlaşmalı veya kurumsallaşmalıdır. STK veya başka sosyolojik platformlar aşiretlerin kendilerini yeniden tanımlamaya fırsat vermiş ve alanını genişletmiştir. Yüce dinimiz İslam, aşiretlerin değerlerini korumaya almış ve aşiretlerin birçok yapıdan etkilenmesine izin vermeyerek onları bölgenin en güçlü dinamiği haline getirmiştir. Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gençlerimizin istek, görüş, düşünce ve hayata bakış açılarını anlamada yaşanmaktır. Özellikle toplumumuzda geleneksel aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş, kentleşme, teknolojik gelişmeler ve yaşam standartlarının değişmesi ile insani ve sosyal ilişkilerimizde sorunlar yaşanmaktadır. Aşiretler, bu sorunların çözümü için katkı sunabilir. Ülkemizde aşiretler gençler ve kadınlar adına yapılan strateji ve vizyon çalışmaları da günümüzde maalesef yeterli olmadığı görülmektedir. Gençler adına karar verirken en önemli unsurun yine gençlerimizin kendileri olduğu gerçeğinden yola çıkarak ve yapılacak tüm çalışmalar, faaliyetler, projeler ve geliştirilecek stratejilerde gençlerimizin de söz sahibi olması gerektiği ortaya çıkmıştır" dedi.

GENÇLERİ VE KADINLARI ANLAMALIYIZ

Sorunların gerçekçi şekilde çözülmesi adına çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Palabıyık, "Kadim Aşiretler Federasyonu olarak gençlerin ve kadınların gözüyle onları anlamak, gençlerin en temel sorunlarını yine gençlerimizle ve gençlik adına faaliyet ve politika üreten kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte tespit ederek, somut uygulanabilir ve gerçekçi çözüm önerileri üretmeyi planlayacaktır. Kongre özelinde ise aşiretler, kadınlar ve gençlerimiz adına üretilecek politikalara, proje ve faaliyetlere yön verecek somut veriler ortaya koymak, gençlerimizin gelişimine ve değişimine gençlerin gözünden bakarak, gençliğimizi anlayarak, sorunlarını tespit ederek ve gerçekçi çözüm önerileri geliştirerek, topluma ve sosyal hayata uyum sağlamış, ne istediğini bilen, amaç ve hedeflerini açıkça ortaya koyabilen bir gençliğin yetişmesine katkı sunulması kararı alınmıştır. Okuyan, eleştiren, istişare edebilen ve tarihi kültürümüzü inançlarımızı ve değerlerimizi özümsemiş ve bu anlayışla değişen ve gelişen dünyaya ayak uyduran bir gençlik hareketinin yetişeceği hayali ve ümidini taşımaktayız. "Amasız" ve "fakatsız" gençlerimiz adına yapılabilecek, çözüme kavuşturulabilecek tüm sorunların tespit ve doğru teşhis edilebilmesi için Federasyonumuz özelinde katkı sunacak tüm kamu kurumları ve STK temsilcileri ile birlikte bir Gençlik Vizyonu ortaya koymak istiyoruz. Yapacağımız bu çalışma KAF özelinde tüm ülkemizde gençler ve eğitim adına faaliyet gösteren üniversite, kamu kurumları ve STK'larımıza örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"AŞİRETLERİN DİNDAR VE MUHAFAZAKÂR YAPISI KORUNMALIDIR"

Aşiretlerin siyaset üstü bir kavram olduğunu belirten Palabıyık, "Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır ve modernleşmenin karşısında direnen son kaledir. Aşiretlerin dindar ve muhafazakar yapısı korunmalıdır. Aşiretler, terör ve ,terörle mücadele açısından bölgenin emniyet supabıdır. Her zaman terör ve terörizmin karşısında olacaktır. Bu topraklarda terörün peyda olmasına izin vermeyecektir. Gençlerimiz için terör ile mücadeleyi her alanda sürdürecektir. Bir sonraki kongre sadece gençlerin ve kadınların konuşacağı/konuşulacağı uluslararası bir niteliğe sahip olacak, sınır ilkelerden ciddi katılımlar ile konuyu zirveye taşıma kararı alınmıştır. Bu süreçte Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Arslan'a, Teşkilat Başkanı Said Şimşek'e, Genel Başkan yardımcısı Salih Özbek'e, tüm aşiret büyüklerimize, tüm il temsilcilerimiz ve aşiretler adına kongremize katılan tüm aşşret temsilcilerine şükranlarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖTER: GENÇLERİ DİNDEN UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR

Programda kısa bir konuşma yapan Jirki Aşiret Ağası Cemil Öter, "Bize ağa diyorlar, ama biz halkımızın hizmetkârıyız. Bana o vekâleti verdikleri için onların hizmetkârıyız. Biz burada yeni bir şey inşa etmiyoruz. Olan bir şeyi onarmak istiyoruz. Ne bir parti olarak, ne bir örgüt olarak buradayız. Bizleri yok etme hedefinde olanlar, gençlerimizi dinden uzaklaştırmak istiyorlar. Aşiretlerin şaşmaz iki kırmızı çizgisi vardır. Biri dindir, diğeri namus. Şimdi toplumun ihyası için medreseler açıyoruz. Gençleri yeniden doğru yola, Kur'an'ın yoluna yöneltmek için çabalarımız var. Diyorlar ki, Avrupa'da insan hakları var. İnsan hakları Kur'an'da vardır. Bizim rehberimizde vardır. Bu kutsal kitabımızdan şaşmayalım. Biz Kur'an'ın yolundan gidersek kimse bizi yıkamaz" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz konusu kongreye en fazla katılım gösteren isimlere, KAF Başkanı Rasim Aslan tarafından plaket takdim edildi.

Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER