Aşiret liderleri ve kanaat önderleri Van'da bir araya gelecek

Kadim Aşiretler Federasyonu, 5. yıl etkinlikleri kapsamında Van'da kültür çalıştayı düzenliyor. Çalıştay kapsamında aşiret liderleri ve kanaat önderleri Van'da bir araya gelecek. Hiçbir partinin kendilerine oy deposu olarak bakasını istemediklerini belirten Kadim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan, kimsenin arka bahçesi olmadıklarını vurguladı.

Aşiret liderleri ve kanaat önderleri Van'da bir araya gelecek

Kadim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan, Ezdinan Aşiret Lideri ve Kadim Aşiretler Federasyonu Üst Kurul Üyesi M. Salih Özbek, Xaviştan Aşiret Lideri ve Kadim Aşiretler Federasyonu Üst Kurul Üyesi Hüsnü Artim, Livi Aşireti Beylerbeyi ve Kadim Aşiretler Federasyonu Üst Kurul Üyesi Kemal Beydoğan, Jirki Aşireti Beytüşşebap Lideri ve Kadim Aşiretler Federasyonu Üst Kurul Üyesi Cemil Oterinoğlu ve Bitlis Mutki Azdo Aşireti kanaat önderi ve Federasyon Basın Sözcüsü Serhat Özügüzel, 16 Ekim Cumartesi günü 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda yapacakları kültür çalıştayı kapsamında kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Kadim Aşiretler Federasyonu tarafından 16 Ekim Cumartesi günü, Mardin'den, Şanlıurfa'dan, Şırnak'tan, Hakkâri'den ve uzak bölgeden çok sayıda aşiret lideri ve kanaat önderinin katılımıyla Van'da çalıştay düzenlenecek.

"VAN İÇİN GÜZEL BİR ÇALIŞTAY OLACAK"

Cumartesi günü yapacakları çalıştay kapsamında bilgilendirmelerde bulunan Kadim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan, "2016 yılında kurulan Kadim Aşiretler Federasyonu, 5. yılını doldurdu. Koronavirüsten dolayı 2 yıldır doğru düzgün çalışma yapamadık. Özellikle 2021 yılında bölgelerimizi, aşiretlerimizi ziyaret ettik. Valilerimizi, kaymakamlarımızı, kanaat önderlerimizi, belediye başkanlarımızı ziyaret ettik. Bölge toplantıları gerçekleştirdik. Toplantılarını gerçekleştirdiğimiz illere de birer temsilci atadık.  Federasyonumuzun beşinci yılından dolayı, genel merkez olarak, bölge aşiret reisleriyle, kanaat önderiyle, aydınlarla bir araya gelemediğimiz için, beşinci yılımız münasebetiyle bir kültür çalıştayı yapalım ve bu arkadaşlarla bir araya gelelim istedik. Sayın Valimizin ve STK temsilcilerimizin bu anlamda bize ciddi destekleri var. Van için güzel bir çalıştay olacak. 400-500 aşiret reisi, kanaat önderi Van'da bir araya gelecek. Federasyonumuzla ilgili, çalışmalarımızla ilgili, güzel bir topluluk meydana gelecek. Van YYÜ'de bu toplantıya bir katkıları olsun diye, bir çalıştay yapacak. Çalıştayımızı 16 Ekim Cumartesi günü 15 Temmuz Şehitler Parkı'nda yapacağız. Toplantımıza aşiret reisleri, kanaat önderleri, yazarlar, aydınlar, Van Milletvekillerimizi davet ettik" dedi.

"VAN'IMIZI, TANITMAK İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYORUZ"

Gelecek yıl Van'da kapsamlı bir çalıştay yapmayı planladıklarını belirten Aslan, "Bu çalıştayımızı Edremit'te halka açık bir şekilde yapmayı düşündük. Fakat havaların soğumasından dolayı böyle bir karar aldık. Gelecek yıl farklı bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Gelecek yıl bütün aşiretlerin, kültürünü yaşatabileceği, geleneği, göreneği, giyimini burada sergileyebilecek. Bütün aşiretlerin bir araya geldiği bir çalışmanın içindeyiz. Böyle bir niyetimiz var. Bununla ilgili STK'larımız da, odalarımız da,  kendi çaplarında bir çalışma yapacaklar. Van'ımızı, tanıtmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu kapsamda yurt dışından bile davetlerimiz olacak. Federasyonumuz içerisinde yer alan bütün aşiret liderleri, kanaat önderlerinin tamamı aynı görüşte değildir. Olmak mecburiyetinde de değildir. Bizim de böyle bir arzumuz da olmaz. Çoğunluktan, farklılıktan yanayız. Biz bir oy deposu olmak istemiyoruz. Bizi öyle ziyaret etmelerini istemiyoruz. Bizi olduğumuz gibi kabul etsinler. Kültürümüzü yaşamamızı istiyoruz. Hiç kimsenin aşiretini, ırkını, anasını, babasını seçme gibi bir hakkının olmadığı gibi, bizim de yoktur. Bizi istemeyen aşiretler de var. Bizi istemeyen siyasi görüşlerde var. Bizim yanımızda olan da, olmayan da var. Bunlar bizim için bir zenginliktir. Ne kimseye dargınız, ne küstünüz. Kimseyi de ötelemiyoruz. Aşiretçiliği bağnaz bir kelime ile değil, birleştirici, seven, herkesi kucaklayan bir toplum olarak kabul ediyoruz. Kimseyi ayırmıyoruz. Aşiretlerin gelenek ve göreneklerinde, kendi geleneğinde, kendi kültüründe, kendi aşiretinde olmayan insanlara daha çok yardım etmek vardır" diye konuştu.

"TÜRKİYE GENELİNDE 600'ÜN ÜZERİNDE AŞİRET VAR"

Aşiret ağalarına sitemde de bulunan Aslan, "Federasyonumuza bağlı ağalarımıza da bir sitemim var. Çok sayıda barış yapıyorlar. Ama bu barışı federasyon olarak söylemiyorlar. Hiçbir aşiret ağamızın yapmayı barış yoktur. Geçtiğimiz günlerde Erciş'te çok büyük bir barış yapıldı. Barışı yapan ağamız, federasyonumuzun üst kurulu üyesi ama federasyondan bahsetmedi. Türkiye genelinde 600'ün üzerinde aşiret var. Bunların bir kısmı halen geleneğini, göreneğini, kültürünü yaşayan aşiretlerdir. Aynı toplulukta devam ediyorlar. Ama bazı aşiretler artık sınırını aştı. Artık her kabile bir aşiret olmuş durumdadır. Şuanda 250-300 aşiret ile irtibattayız. Her aşiretin bir reisi var. Reisin haricinde 10-15 tane aksakallı kanaat önderleri de var" ifadelerini kullandı.

"HİÇ BİR PARTİNİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ"

Hiçbir partinin kendilerine oy deposu olarak bakasını istemediklerini belirten Aslan, "Bu şekilde bize gelmesinler. Bütün ağların ayrı ayrı görüşleri var. Biz hiç kimsenin görüşünü engellemiyoruz. İçimizde milletvekilliği, belediye başkanlığı, encümenlik yapmış birçok insan var. Bunlar yine siyasetlerine devam ediyorlar. Bizim için hepsi bir zenginliktir. Hepsini seviyoruz. Hiç bir partinin de arka bahçesi değiliz. Olmayı da düşünmüyoruz. Hepsi bizim için eşit mesafededir. Ben Milli Görüş'ten gelmeyim. Daha sonra Numan beyle birlikte Has Parti'yi kurduk. Burada il başkanlığı yaptım. Daha sonra Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçtik. Halen de Ak Partiliyim. Ama bu federasyonun tamamı AK Partilidir anlamına gelmiyor. Böyle bir şey yok. İçimizde her görüşten insan var. Bütün herkese saygı duyuyorum. İçimizde AK Parti'li, CHP'li, MHP'li, HDP'li olanlar var. Her görüşten insan var. Bir görevimizde ülkemizin birlik ve beraberliği için devletin yanında yer almaktır. Bu bölgede sürekli çok güzel günler yaşadık dersek doğru olmaz. Bizim kültürümüze çok büyük saldırılar oldu. İnancımıza, gençlerimize çok büyük saldırılar oldu. Gençlerimiz yozlaştırıldı ve aşiret kültürünün dışına çıkarıldı. Aşiret kendi başına bir üniversitedir. Devletine zarar vermeyecek olan bütün gençleri kucaklıyoruz. Eski kültürümüzü geri getirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29