Anadolu'dan Çeşitlemeler Resim sergisi sürüyor

Küratörlüğünü Ünlü Ressam Doç. Dr. Mehmet Göktepe'nin yaptığı, ressam Rıfat Çalışkan'a ait Anadolu'dan çeşitlemeler adlı resim sergisi İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Anadolu'dan Çeşitlemeler Resim sergisi sürüyor

Geçtiğimiz hafta açılışı yapılan ve 23 Kasım tarihine kadar açık kalacak olan sergi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40'ıncı ve Güzel Sanatlar Fakültesi 25'inci yıl etkinlikleri kapsamında, İpekyolu Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Genellikle resimlerinde doğayı konu alan ressam Rıfat Çalışkan, uçsuz bucaksız manzaralar, uzaklarda hayal gibi belli belirsiz görünen tek ya da bir arada yer alan ağaç kümeleri, doğanın huzur dolu yalnızlığı, yeşil ve rengârenk çayırlar, gün batımları, ışıkların arasından sızan güneş izleyicide bir yaşama sevinci uyandırıyor.

Çalışkan'ın resimlerine bakıldığında ilkin empresyonist ressamlara yakın olduğu hissiyatı verirken, ancak Çalışkan'ın eserleri daha çok romantik ressamları çağrıştırıyor. Bütün bunların yanı sıra Çalışkan'ın çizdiği resimler derinlemesine incelendiğinde, kendisine has bir üslup oluşturmaya çalıştığını fark ediliyor.

Ressam Çalışkan, resimlerinde doğanın gizemini yansıtmaya çalışırken, doğayı kendi süzgecinden geçirerek kendi doğasını ortaya koymaya çalışıyor.

Resimlerinde kendine özgü bir renk anlayışı olan Ressam Çalışkan, aynı zamanda yaşadığı yöreye ait insan figürasyonlarını da resimliyor. Çalışkan tarafından çizilen resimlerde yer alan ışık ve gölgeler renk atmosferi içinde belli belirsiz imgeler oluştururken, bu durum resimlerde renk ve biçim zenginliği meydana ortaya koyuyor.

RESSAM RIFAT ÇALIŞKAN KİMDİR?

1957 yılında Van'ın Erciş ilçesinde doğan Rıfat Çalışkan, ilkokul yıllarında karakalem çalışmaları yapmaya başladı. Lise yıllarında ise yağlıboya resimler yaptı. Birçok ressamı inceleyerek kendi kendini yetiştiren Çalışkan, 26 yıl Erciş'te Milli Eğitim'e bağlı okullarda sınıf öğretmenliği yaptı. 2003 yılında öğretmenlikten emekli olan Çalışkan, yedi kişisel sergi açtı. Aynı zamanda çok sayıda karma sergilere eserleriyle katıldı. Ressam halen yoğun bir biçimde çalışmalarını sürdürmektedir.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER