AFAD Müdürü Körpeş: Deprem Haftası'nda tatbikatlar gerçekleştirilecek

Her yıl Türkiye genelinde 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, bu yıl eğitim çalışmalarının yanı sıra özellikle tatbikatlarla gerçekleştirileceği belirtildi. Bu kapsamda Van'da birçok etkinlik düzenleyeceklerini belirten Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, yapılacak çalışmalara ilişkin basın mensuplarına bilgiler verdi.

AFAD Müdürü Körpeş: Deprem Haftası'nda tatbikatlar gerçekleştirilecek

Van İl Afet Acil Durum Müdürlüğü hizmet binasında basın mensupları ile bir araya gelen Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, bu yıl düzenlenecek Deprem Haftası'nın ana temasının tatbikatlar olacağını belirterek, özellikle eğitim kurumlarında birçok deprem tatbikatı yapacaklarını belirtti.

Körpeş, "2021 yılı İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu tarafından eğitim yılı ilan edilmiş ve ilimizde bu çerçevede afet farkındalık eğitimleri düzenlendi. İlimizde geçtiğimiz yıl içerisinde yaptığımız faaliyetlerde toplamda 884 bin 777 vatandaşımıza afet farkındalık eğitimi verdik. Hedefimizin %91'ini tamamladık. Ancak sadece eğitim vermek yeterli olmuyor. Bunun insanların hayatlarına da aksettirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede 2022 yılını İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu tarafından tatbikat yılı olarak değerlendirildi. 2021 yılı içerisinde vermiş olduğumuz eğitimleri vatandaşlarımızın da hayatlarına aksettirebilmeleri açısından tatbikatlar düzenlemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 2021 yılı içerisinde 11 tane sivil toplum kuruluşuna arama- kurtarma eğitimleri verdik. Yılsonuna kadar en az 5 arama kurtarma ekibimizi akreditasyon sürecine dâhil etmeyi planlıyoruz. AFAD gönüllerimizle ilgili çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. 2021 yılı başında 2 bin civarında gönüllü sayımız varken, 2021 yılı sonuna kadar bu sayısını 6 binin üzerine çıkardık. 9 Kasım'da deprem yıldönümünde okullarda tatbikat yaptık. Bin 553 okulda aynı anda bunu gerçekleştirdik. 4 Mart Cuma günü 81 ilde aynı anda okullarda deprem tatbikatı yapılacak. Çocuklarımıza deprem kültürünü küçük yaştan itibaren oluşturmalıyız. Onların farkındalık düzeyini arttırmalıyız. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu anlamda bize ciddi katkı sunuyor" dedi.

"DEPREMLER ÜLKEMİZİN BİR GERÇEĞİDİR"

Geçtiğimiz yıl Van'ın tüm okullarında aynı anda bir deprem tatbikatı yaptıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise, bu yıl yine aynı çalışmanın yapılacağını belirterek, deprem bilincini öğrencilerimize aşılamamamız gerektiğini dile getirdi.

Tevke, "Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Bende defalarca kez depreme yakalandım. Ne zaman, hangi saatle olabileceğini bilmediğimiz bir afetten bahsediyoruz. Allah ülkemizi, şehrimizi, dünyamızı bu afetlerden korusun. Tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Bu minvalde, öğrencilerimize deprem konusunda ciddi bir bilinçlendirme çalışması yaptık. Geçen yıl bu kapsamda bir tatbikat yaptık. Başarılı bir tatbikat oldu. İnşallah bu çalışmayı Cuma günü yine saat 10.00'da yapacağız. Çocuklarımızın bilinçlendirilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bir öğrencimize deprem anında ne yapacağını öğretmeliyiz. Onunda annesine, babasına, ailesine bunu anlatması ve yaygınlaştırması deprem anında can kaybının olmaması veya en az şekilde atlatılması için büyük bir fayda olacağına inanıyoruz. Depremden sonraki en büyük sıkıntımız, o ondaki kargaşadır. Bu eğitimler bu kargaşayı önlüyor. Bu kapsamda öğrencilerimize gerekli eğitimleri verdik ve vermeye devam ediyoruz. Eğemi geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Fehmi Tekdur

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29