9 Kasım'daki depremin üzerinden 11 yıl geçti

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerin üzerinden 11 yıl geçti. 23 Ekim 2011 depreminin ardından 9 Kasım'da meydana gelen ve 'ikinci' olarak adlandırılan depremde Bayram Oteli ve Aslan Otelleri'nde ikamet eden 40 kişi can vermişti. Hayatını kaybedenlerden ikisi gazeteciler Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'di.

9 Kasım'daki depremin üzerinden 11 yıl geçti

Van'da 23 Ekim 2011'de saat 13.41'de merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, kent merkezi, Erciş ilçesi ve birçok köyde büyük hasara yol açmıştı.

Van'da birinci depremden 16 gün sonra 9 Kasım'da 5,6 büyüklüğündeki sarsıntıyla ikinci büyük yıkım yaşandı. İlk depremde 604, ikincisinde 40 kişi yaşamını yitirmiş, binlerce bina yıkılmış ve ağır hasar görmüştü.

9 Kasım'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöken Bayram Oteli'nin enkazı altında kalan Doğan Haber Ajansı (DHA) Diyarbakır muhabiri Cem Emir ve Van muhabiri Sebahattin Yılmaz da hayata veda etmişti.

Meydana gelen iki büyük depremin ardından, Van merkez, köyleri, Erciş ve Edremit'te 21 bin 692 yapı ağır hasar aldı. Bölgede 23 bin 691 konut ile 2 bin 325 ahır yapılırken, bin 625 konut ise güçlendirildi.

Van merkez ve köylerinde, Erciş merkez ve köylerinde ve Edremit'te olmak üzere 40 bin az hasarlı konut için kiracı ve ev sahiplerine o dönem 50 milyon TL ödeme yapılırken, kalıcı konutların ve altyapı inşası için ise 2 milyar 362 milyon TL kaynak kullanıldı.

9 Kasım'da meydana gelen ikinci depremin yıldönümünde hayatını kaybedenler kabirleri başında anılacak.

İkinci depremde yıkılan otelin enkazı altında kalan gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz da yıl dönümlerinde anılacak.

CEM EMİR KİMDİR?

DHA Diyarbakır Bürosu muhabiri Cem Emir, 1985 yılında Dersim'de dünyaya geldi. 2003 yılında Evrensel Gazetesi'nin Tunceli Muhabiri olarak mesleğe adım attı. Emir, bianet'in Tunceli'deki yerel gazetecilik eğitimlerine katıldı. Anka Haber Ajansı, Taraf Gazetesi, Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) telifli muhabir olarak çalıştı. Yaklaşık iki yıldır DHA Diyarbakır Bürosu'nda görev yapıyordu. Ayrıca Evrensel gazetesinin düzenlediği 14. Metin Göktepe Ödülleri'nde "Son Görünüş" adlı fotoğrafı ile fotoğraf dalında Jüri Özel Ödülü'ne layık görülmüştü.

SEBAHATTİN YILMAZ KİMDİR?

Erzurum Lisesi'ni bitirdikten sonra 1980 yılında yerel Aziziye Postası gazetesinde mesleğe başladı. 1991 yılında Hürriyet Haber Ajansı Erzurum Bürosu'nda görev alan Sebahattin Yılmaz, 1993'te Van Bürosu'nda geçti. Yılmaz, meslek yaşamında hem Hürriyet Haber Ajansı, hem de ardından DHA muhabiri olarak birçok başarıya imza attı. 29 Aralık 1994 tarihinde Van'da Edremit yakınlarında düşen ve 56 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasına ulaşan ilk gazeteci oldu.

Van Bölge Gazetesi: Necat Teyfun

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER