40 Milyon TL'lik projeler için imzalar atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle, Van'a kazandırılacak ve 25,3 milyon TL hibe desteğiyle yaklaşık 40 milyon TL'lik yatırımın hayata geçirileceği 8 projenin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

40 Milyon TL'lik projeler için imzalar atıldı

Van'a kazandırılacak ve 25,3 milyon TL hibe desteğiyle yaklaşık 40 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilecek olan Özalp Halk Pazarı Esnaf Sitesi Yapımı ve Park Altı Dükkânların Ekonomiye Kazandırılması Projesi, Eski Van Şehrinin Canlandırılması Birinci Etap Projesi, Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi, Başkale Küçük Sanayi Sitesine Kavuşuyor Projesi, Bahçesaray Belediyesi Küçük Sanayi İşletme Tesisi Projesi, Saray İlçesi Küçük Sanayi Sitesi Yapımı Projesi, Van OSB 3. Etap Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi ve Gevaş Tarımda Öncü Oluyor Projesi için imza töreni düzenlendi.

Van Valiliği Ali Paşa Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen imza törenine Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, Van Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Furkan Duman, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Özalp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili M. Emin Nasır, Saray Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Yunus Ataman, Başkale Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Asım Solak, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Van Müze Müdürü Erol Uslu ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı- Etüt ve Projeler Dairesi Başkanı Cevdet Başer katıldı.

AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas kısa birer konuşma yaparak, 40 milyon TL'lik yatırımın Van'a ve ilçelerine hayırlı olması dileğinde bulundu.

"8 PROJENİN İLİMİZE VE İLÇELERİMİZE HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLİYORUM"

Daha sonra söz alan Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Yaklaşık değeri 40 Milyon TL olan 8 projemize, Sanayi Bakanlığımız aracılığıyla, DAKA kananıyla 25 Milyon TL hibe desteği verildi. Projelerin hayata geçirilmesi anlamına gelen protokol töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu projelerin hayata geçmesi için destek veren, katkı sunan, DAKA Genel Sekreterimiz ve personeline, Kalkınma Ajansı Yönetim Kuruluna, Sanayi Bakanlığına ve projeyi hazırlayarak işi takip eden belediye başkanlarımıza, OSB Başkanı ve Yönetimine, bütün projelerimizde olduğu gibi bu projeleri Ankara'da yakinen takip eden milletvekillerimize teşekkür ediyorum. 8 projenin ilimize ve ilçelerimize hayırlar getirmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık maliyeti 40 milyon TL olan 8 proje hakkında bilgi veren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) Van ili uygulaması kapsamında 3 projenin destek almaya hak kazandığını vurguladı.

ESKİ VAN ŞEHRİ YENİDEN AYAĞA KALDIRILIYOR

Destek almaya hak kazanan Özalp Halk Pazarı Esnaf Sitesi Yapımı ve Park Altı Dükkanların Ekonomiye Kazandırılması Projesi hakkında bilgi veren Güray, "Destek almaya hak kazanan; Özalp Halk Pazarı Esnaf Sitesi Yapımı ve Park Altı Dükkanların Ekonomiye Kazandırılması Projesi Özalp Belediye Başkanlığıyla yürütülecek. Proje ile Özalp ilçesi çarşı merkezinde bulunan pazar yerinde (Rus Pazarı) yaşanan yangında zarar gören ve kullanılamayacak hale gelen 99 adet dükkânın yeniden inşa edilecek ve 37 adet dükkânın da tadilatları yapılacak. CMDP kapsamında destek almaya hak kazanan ve yürütücülüğünü Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının üstleneceği, Eski Van Şehrinin Canlandırılması Birinci Etap Projesi ile Hüsrev Paşa Hanı, maarif dükkânları, Tekalifi Harbiye Binası, cephanelik, Adliye Binası, Devlet Binası ve şehir surunu canlandırılacak. Eski Van Şehrinde yer alan tarihi yapıların ve sokak dokusunun koruma-kullanma dengesi kapsamında canlandırılarak, kentin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek sağlanacak" dedi.

"TARİHİ TEKEL BİNASI HERKESİN UĞRAK YERİ HALİNE DÖNÜŞTÜRELECEK"

Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi hakkında bilgi veren Güray, "Yine CMDP kapsamında desteklenecek olan ve yürütücülüğünü Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlığının yapacağı, Van Bedesten Çarşısı Yapımı ve Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması Projesi ile kentin kaybolmaya yüz tutmuş el sanatları ürünlerinin üretim, sergi ve satış çalışmalarının gerçekleştirilebileceği, Van kültürüne ait yöresel lezzetlerin tadılabileceği bir alan oluşturulacak. Bu amaçla Van'ın yekpare kalan nadir tarihi yapılarından olan Tarihi Tekel Binası değerlendirilerek; yerli ve yabancı turistlerin ve kent sakinlerinin uğrak yeri haline dönüşebilecek bir merkez haline getirilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destek vermeye uygun bulduğu 3 CMDP projesine toplamda 21 milyon 500 bin TL tutarında hibe verilecek ve eş finansmanla beraber 27 milyon 500 bin TL tutarındaki yatırım hayat geçirilecek" diye konuştu.

İLİN SANAYİSİNE BÜYÜK KATKI…

Sanayi anlamında yapılacak olan yatırımlara da değinen Güray, "İlin ve bölgenin sanayisinin gelişimini sağlamak amacıyla 2021 Yılı Sanayi Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı (KÖAP-05) kapsamında, Van ilinden destek almaya hak kazanan 4 proje ile 4 milyon 800 bin TL hibe desteği ve eş finansmanlarla beraber 10 milyon 700 bin TL yatırımın harekete geçirilerek, ilin sanayi gelişime büyük katkı sağlanacak. Destek almaya hak kazanan Başkale Belediye Başkanlığının yürütücüsü olduğu "Başkale Küçük Sanayi Sitesine Kavuşuyor Projesi", Bahçesaray Belediye Başkanlığının yürütücüsü olduğu "Bahçesaray Belediyesi Küçük Sanayi İşletme Tesisi Projesi" ve Saray Belediye Başkanlığının yürütücüsü olduğu "Van İli Saray İlçesi Küçük Sanayi Sitesi Yapımı Projesi" ile ilçelerde küçük sanayi siteleri kurularak istihdam ve sanayi için önemli bir adım olacak. Yine KÖAP kapsamında Van OSB Müdürlüğü'nün yürütücüsü olduğu "Van OSB 3. Etap Yol Altyapısının Güçlendirilmesi ve Sıcak Asfalt ile Yenileme Projesi" ile OSB'nin ömrünü tamamlamış mevcut yolları yenilecek" ifadelerini kullandı.

GEVAŞ'IN TARIM POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKARILACAK

Van'ın Gevaş ilçesinde toplam bütçesi 1 milyon 600 bin TL olan "Gevaş Tarımda Öncü Oluyor" projesi hakkında da bilgi aktaran Güray , "Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almayı hak kazanan, yürütücüsünün Gevaş Belediyesi olduğu ve toplam bütçesi 1 milyon 600 bin TL olan ‘Gevaş Tarımda Öncü Oluyor’ projesi ile kadın ve gençlerin istihdamın önemli bir rol alacak. Gevaş'ta 4 adet 500 metrekarelik sera ve yaş sebze meyve kurutma ve paketleme tesisi kurulmasıyla, ilçenin üretim üssü haline getirilecek. Gevaş'ı tarımsal üretimde ulusal ve uluslararası bir marka haline getirilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

8 proje için imzaların atılması ve toplu fotoğraf çekilmesiyle protokol töreni sona erdi.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER