23 Ekim Depremi dolayısıyla başkanlar mesaj yayımladı

23 Ekim Van Depremi dolayısıyla; İpekyolu, Edremit ve Tuşba Belediye Başkanları mesaj yayımladı.

23 Ekim Depremi dolayısıyla başkanlar mesaj yayımladı

Van’ın İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, depremin 11. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında; “Bundan tam 11 yıl önce, 23 Ekim 2011 günü saat 13.41’de ilimizde meydana gelen ve 25 saniye süren depremde hayatını kaybeden hemşehrilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 7.2 büyüklüğündeki Van depremi, cumhuriyet tarihi boyunca Anadolu’da meydana gelen en büyük depremlerden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Yüzlerce hemşehrimizin hayatını kaybettiği, binlerce hemşehrimizin de enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı o günlerde tüm Türkiye büyük bir dayanışma örneği göstermiş, Van depremi sonrası yaraların sarılması için devlet ve milletimiz tüm imkanlarını seferber etmiştir. Ülkemizin dört bir yanından Van'a ve Van halkına gönderilen yardımlarla Van'ın enkaz yığınları arasına bırakılmayacağı dünyaya örnek bir şekilde duyurulmuştur. Bizler ülkemizin deprem tehlikesi altında olduğu bilinciyle her zaman hareket etmeli, deprem ve diğer afetlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalıyız. Vatandaş ve kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Afetlerden korunmak ve meydana gelecek zararları azaltabilmek için afet bilinci oluşturmak herkesin asli görevidir. Deprem felaketinin yıl dönümünü, sadece yitirdiklerimizi anmaya değil geleceğin modern ve dayanıklı kentlerini inşa etmeye vesile kılabilmek ümidiyle tekrardan 2011 Van depremlerinde yaşamını yitiren tüm hemşehrilerimize Allah'tan rahmet diliyor, benzer felaketlerin bir daha yaşamamasını temenni ediyorum” dedi.

Van'ın Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 23 Ekim Van Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Ülkemiz, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. 11 yıl önce meydana gelen ve yüzlerce vatandaşımızın yaşamını yitirmesine, binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Van depremi, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Burada önemli olan husus, depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız alandaki binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve yaşadığımız yüzyılın bilimsel verileri ışığında sahip olduğumuz bilgi, birikim ve teknolojiyi kullanarak tedbirlerimizi almamız, kurumlarımızla ve vatandaşlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmamızdır" dedi. Bölgede bir ilke daha imza atarak belediye bünyesinde gönüllü arama kurtarma ekibi oluşturduklarını söyleyen Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, “Edremit Arama Kurtarma Ekibi (EDAK) ile birlikte yine AFAD kontrolünde, UMKE ekiplerinin de katılımıyla birçok tatbikat gerçekleştirdik. Gönüllü arkadaşlarımız AFAD gözetiminde eğitimler alarak yaşanan felaketlere müdahale ediyor. Son 10 yılda ülkemiz çok büyük felaketler yaşadı. Van depremleri sonrasında çok yakın zamanda Elâzığ, Başkale ve İzmir depremi ile yine Van’da büyük bir acıya yol açan Bahçesaray çığ felaketini yaşadık. Bizler bu acılı günlerde halkımızın yanında olduk. Ancak profesyonel bir şekilde yanlarında olmak için bir eğitim almak gerekiyordu. Bu noktada AFAD Müdürlüğümüzle beraber iletişime geçtik, tamamı gönüllü arkadaşlarımızdan oluşan bir ekip kurduk ve eğitime gönderdik. EDAK ekibimiz meydana gelen birçok felakete müdahale için olay yerine giderek insanlara yardımcı olmuştur. Allah ülkemize bu tür acıları yaşatmasın ama bunlarda hayatın bir gerçeği ve bunlara hazırlıklı olmalıyız. Bizde Edremit Belediyesi olarak bu anlamda hazırız. Ülkemizin bu tür ekiplere çok ihtiyacı var. Hiçbir eğitimin verisini kullanmak zorunda kalmazlar. Deprem kuşağı üzerinde yer alan ilçemizde, ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde bir daha böylesi depremlerin yaşanmamasını temenni ederken, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, depremin 11. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinden meydana gelen ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan Van depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Başkan Akman, toplum olarak Van’ın deprem kuşağı üzerinde olduğu gerçeğinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini söyledi. Başkan Akman, “Bu gerçekle hareketle yasal mevzuatlara ve tedbirlere uymak, toplumumuzun önümüzdeki süreçteki depremlerle birlikte sorunsuz yaşaması açısından hayati önem taşımaktadır” dedi.

Yaşanan depremin ardından ‘Devlet ve millet’ işbirliğiyle bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi birlik ve beraberlik içerisinde depremin yaralarının çok kısa bir sürede sarıldığını belirten Başkan Akman, vatandaşların barınma sorununun giderilmesi için bir yıl içerisinde 30 bin civarında konut ve bunun yanında iş yerleri yapıldığını söyledi. Başkan Akman, “Devlet eliyle Van’da altyapıdan, üst yapıya, eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden, spor ve kültür hizmetlerine kadar her konuda önemli gelişmeler kaydetmiş, halen de birçok proje ve yatırımlar sürmektedir. Önümüzdeki yıllarda da yapılacak yeni yatırımlarla Van çok daha gelişmiş bir şehir haline gelecektir” ifadelerini kullandı.
Ülkemizin ve özellikle bölgemizin deprem riski altında olduğunu dile getiren Başkan Akman, “Bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Depremler her zaman olacaktır. Önemli olan bu depremlerde can kaybının olmamasıdır. Bu duygu ve düşüncelerle 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de yaşanan depremlerinin yıl dönümünde, böyle bir acının ilimizde ve ülkemizde bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu.

Van Bölge Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER