Türkiye'de din ve diyanete genel bir bakış

3 Mart 1923 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur. Diyanetin kuruluşundan bu yana bazı kesimler hep Din ve Diyanetle uğraşmakta, bazen de saldırılarda bulunulmakta, hakaretlerde bulunulmaktadır.

Özellikle camiye, cemaate, cumaya gitmeyenler, din ve dini değerlere mesafeli olanlar tarafından eleştiriler ve hakaretler yapılmaktadır. Hutbelerde vaazlarda şunlar söylendi veya bunlar söylenmedi diye kendi keyiflerine göre bir din ve Diyanet istemektedirler. Aslında hak batıl mücadelesi Âdem (as)'in çocuklarıyla başlamış ve kıyamete kadar da sürecektir. Bizlere düşen hak taraftan ayrılmamaktır.

Her sene çok tartışılır Diyanetin bütçesi. Yok, şu kadar bakanlığın bütçesinden daha fazla Diyanete pay ayrılmış... Bunu söyleyenler şu gerçeği hep göz ardı etmektedirler. Birçok bakanlığın adının dahi olmadığı yerlerde, köylerde, mezralarda diyanetin görevlisi tek kamu görevlisi olarak görev yapmaktadır.

Aslında Diyanetin bütçesi neredeyse personel giderlerinden oluşmaktadır. Diyanet personelinin de aylıkları ve sosyal hakları maalesef diğer kurum çalışanlarından daha azdır. Personel gideri dışında Diyanete bütçeden fazla bir ödenek ayrılmaz. Yapılan cami ve Kur'an Kursları Müslümanların hayırlarıyla yapılmaktadır. Yani bütçeden bunlara kaynak aktarılmaz.

Din ve Diyanet, bu memlekette Türküyle, Kürdiyle, Arabıyla, Acemiyle bütün Müslümanların ortak değeridir. Hal böyle olunca dinimizin bütünleştirici, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik yönü her zaman ve her yerde ön planda olduğu unutulmamalıdır. Ötekileştirişi, ayrıştırıcı eylem ve söylemler dinimizde yoktur.  Bunun için hutbe konuları, hutbede söylenecek kelimeler özenle seçilir. Birilerini memnun etmek için dinimizin bu temel ilkelerinden tavizler de verilemez. Camiye, hutbeye siyaset de girmemelidir.

Tarihsel sürece de bakıldığı zaman görülecektir ki, Din ile Diyanet ile uğraşanlar hiçbir zaman kazanmamışlardır. O zaman gelin, Din ve Diyanetle uğraşmayı bırakın. Bırakın imamlarımız da Diyanet İşleri Başkanı da Diyanet çalışanları görevlerini yapsınlar, dinlerine, milletine hizmet etsinler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Nihat  TAM
Nihat TAM - 2 yıl Önce

Ağzına sağlık