Sonucu sonuçsuz kalmayacak bir görev!...

16 MADDELİK ÇALIŞTAY VAN’I KALKINDIRIR MI?

Van’ın Geleceği Çalıştay’ının ilk iki günkü oturumuna spor komisyonunda olmama rağmen katılamadım.

Ancak orda bulunan hocalarım ve yetkili kişilerden bilgiler aldım.

Çalıştay sonuçlarını da titizlikle takip ettim.

Çünkü Van’ın geleceği için 16 maddelik içeriği olan Van’da yaşayan herkesi çok ilgilendiren vizyoner anlamda önemli bir çalıştay yapıldı.

Bugün de Çalıştay’ın sonuç raporu okundu.

Gerçekten Van için beni oldukça heyecanlandıran bir toplantıya şahit olduk. Bu büyük organizeye vesile olanlar için Van adına minnettarlığımı vurgulamak isterim.

Van’ın Geleceği Çalıştayı, şehrin birçok sorununu istişare yöntemiyle sonuçlandırdı. İki gün boyunca 400’e yakın uzman on altı başlıkta toplanan problemleri enine boyuna tartıştı.

Ancak öğrendiğimiz kadarıyla bu toplantıların öncesi de vardı. Yani her şey iki gün içinde olup bitmedi. Van Valisi Sayın Ozan Balcı’nın gelişiyle başladı süreç ve üniversitenin birikimi de buna eklenince durum faydalı bir yöne evirildi. İşin ilginç yönü buna itiraz edenler de oldu. Hatta bazı siyasi parti başkanları da çalıştaya muhalefet ettiler…

Daha önce de bu tür toplantıların olduğunu, çalıştaya katılanların değişmediğini, sorunların zaten belli olduğunu, bunun için ayrıca toplanmaya ve masraf yapmaya gerek olmadığını dile getirenler oldu. Tabii kendilerine bu anlamda cevap vermek istemem.

 Muhalefet onların görevi.

Her zaman demişim muhalif olmak her şeye karşı çıkmak değildir.

 Ancak Van’da yaşayan ve ömrünü Van’ın geleceğini güzelleştirmek adına harcayan ve kalemini de bu yönde kullanan biri olarak bu görüşleri biraz değerlendirmem için hakkım olduğuna inanıyorum.

Daha önce bu tarzda toplantılar oldu. Hatta pandemi döneminde devam etti. Sonuçları itibariyle ve uygulamalar açısından bu toplantılar tartışılır. Benim de bu anlamda eleştirdiğim yönler var. Fakat bu tür toplantılara hep aynı kişiler katılıyor demek yanlış.

 Çünkü katılan kişiler işin uzmanları. Elbette aynı kişiler davet edilecekti. Fakat bu da doğru değil. Çünkü bu çalıştaya 400’e yakın kişi katıldı ve bunların % 70’inin daha önceki istişare toplantılarına katılmadığını belirtmek gerekir. Zaten katılmaları da mümkün değildi. Yani pratikte mümkün değildi bu söylenenler…

Sorunların belli olduğunu söylemek de kolaycılıktır.

Bu şu anlama gelir ki bir daha Van’ın sorunlarını tartışmayın! Elbette ki bu akılcı bir yaklaşım değil! Bu, İslam’ın istişare anlayışına bile ters bir tespittir. Sorunlar bitmez ve her şey konuşuldukça başka bir kişi daha büyük bir katkı sunabilir.

Diğer bir husus bu anlamda yaşanan heyecana tanık olmaktır.

Bu bence en önemlisidir. Uygulama ve iradeden de önce gelir.

Çünkü uzun süredir Van’da birlik ve beraberlik adına bağırıyoruz ancak sesimiz hep cılız kalıyor veya kendi kendimize konuşuyoruz. Fakat bu çalıştay Van’ın önemli bileşenlerini bir araya getirdi. Birçok uzmanın buluşması ve bir arada istişare etmesi bile Van tarihi açısından önemlidir.

Bu çalıştayın mimarı elbette ki Vali Ozan Balcı’dır. Hem herkesi bir araya getiren hem de orkestra şefi olarak önemliydi.

Oldukça haraketli, heyecanlı, ve çok enerjik bir vali var karşımızda.

Van’ın V, sinin olduğu her şey beni ilgilendiriyor ifadesini sıkça ve üstüne basarak kullanıyor ve bu felsefeyle yola koyulduğunu sanıyorum…

Üniversite de üzerine düşeni yaptı. Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve akademisyenler ciddiyetle bu işe eğilerek canla başla çalıştılar.

Rektör Şevli’nin Van’ı iyi tanıyan biri olarak Van ile YYÜ’nün bütünleşmesine daha çok katkı sunacağına inanıyorum…

Diğer bir ümidim de bu çalıştayın sonuç raporunun sunuçsuz kalmayacağına dair inancımdır. Çünkü Vali Beyin bu hususta kararlılığını herkes gördü.

Şimdi herkesin merak ettiği 16 maddelik çalıştayın Van’a katkısı ne olacak?

Biz de takip edeceğiz. Halk olarak, uzmanlar olarak, akademisyenler olarak…

Haklı çıkacağıma inancım tamdır…

Kanaatimce bu çalıştay sonucu sonuçsuz kalmayacak bir ciddiyete sahiptir!...

Hayırlı olsun…

YORUM EKLE

banner29