Karabıyık: Kardeşlik dilini kullanacağız

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, parti olarak sürekli muhabbet dilini kullanacaklarını ifade ederek, “Kırgınlık, düşmanlık dilini değil, biz daima kardeşlik dilini, muhabbet dilini kullanacağız” dedi.

Karabıyık: Kardeşlik dilini kullanacağız

   Van’da 10 ilçede başkan ataması yaptıklarını söyleyen Karabıyık, 5 ilçede kongrelerin tamamlandığını, 22 Ağustos’ta genel başkanları  Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla Van 1. İl Olağan Kongresinin gerçekleşeceğini ifade etti.

   Van’daki gazetecilerle bir araya gelen Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

   İskele Caddesi üzerindeki Joy Cafe’de basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Karabıyık, 6 ay önce Gelecek Partisi Genel Başkanı ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine Ankara’ya gittiğini söyleyerek, “Herhangi bir müracaatım yoktu. Çünkü gerçek anlamda siyasete çok incinmiştim. Dolayısıyla Sayın Ahmet Davutoğlu’nun daveti üzerine Ankara’ya gittik. Geçmişimi biliyor. Van’da siyaset yaptığımız 2014 yılına kadar ki evimizde zaman zaman Dışişleri Bakanı iken ve Başbakan iken kendileriyle tanışma fırsatımız olmuştu. Davet üzerine gittim ve özel 1,5 saat görüşmemiz oldu. Yol haritamızı belirledik ve Kurucu İl Başkanlığı’mıza atamam gerçekleşti” dedi.

 

“TEŞKİLATLANMALARIMIZ DEVAM EDİYOR” 

   Van’da teşkilatlanmaya devam ettiklerini söyleyen Karabıyık, “Geldikten sonra kış şartlarında maalesef bir çığ felaketi yaşandı. Olay yerindeki o insanlarımız donmuş bedenleri ve bir taraftan da onların yakınlarının acılarını paylaşmak üzere gerek Bahçesaray’daki olayla ve Çatak ile Van Merkez’deki tüm taziyelere genel merkez düzeyinde gelen genel başkanlarımızla katılım sağladık. Sonrasında Başkale depremi meydana geldi. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, geçmişteki tecrübelerime dayanarak çok hızlı bir şekilde teşkilat yapılandırmamızı gerçekleştirdik. Hemen kurucu il yönetimini oluşturmamız lazımdı. Kurucu il yönetimimiz 50 kişiden oluşuyor. Kurulu il yönetimi oluşturulacak ki biran evvel ilçe başkanlarının atamalarını yapabilesiniz.  Aynı zamanda görevlendirmeyi aldığım andan itibaren bir adrese ihtiyacımız vardı. Beşyol mevkiinde binamızı 10 yıllık sözleşme karşılığında tuttuk. Böylelikle Türkiye’de ilk defa bir İl Başkanlığı binasının sözleşmesi 2030 yılına kadar imzalamış oldu. Birileri diyordu ki tabela partisi olacak, hayır biz 2030 yılına kadar sözleşmemizi imzalamışız. Çünkü biz ülkenin iktidarı olmak için yola çıkmış bir partiyiz, tabela partisi değil. Van’da emsali olmayan bir il başkanlığı binası kurduk. 22 Ağustos tarihinde genel başkanımızın katılımıyla açılışını gerçekleştireceğiz ve buna hepiniz şahitlik edeceksiniz. Daha sonra malumunuz bir pandemi süreci başladı. Hem dünyada hem ülkemizde ve özellikle de ilimizde maalesef son derece bizleri üzen bir veba ile karşı karşıyayız” dedi.

 

TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İL YÖNETİMİMİZİ OLUŞTURDUK 

   Pandemiden dolayı sorun ve sıkıntılar olmasına rağmen yönetimlerini oluşturduklarını anlatan Karabıyık, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen, kısıtlamalara rağmen, biz teşkilat yapılandırmamızı hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Hatırlarsanız 2 ay boyunca zaten insanlar evlerinden çıkmadı. Ama bu iki ay içerisinde partimize gönül vermiş arkadaşlarımızla birlikte il yönetimimizi oluşturduk ve ilçe başkanlıklarımızın müracaatlarını aldık. O müracaatlar içerisinde değerlendirmelerimizi yaptık, şuana kadar toplamda 10 ilçe başkanımızın atamasını yapmışız. 3 ilçe başkanımız atama bekliyor. Eğer bu kongre süreçleri olmasaydı biz tüm ilçemizin atamalarını tamamlamış olacaktık. Bizim hızlı bir şekilde kongrelere gitmemiz lazımdı ki, yapılacak ilk erken seçimde Gelecek Partisi olarak seçimlere girebilelim. Bu bakış açısıyla biz 13 ilçemizin en az 5’inde kongre yapmamız gerekiyordu. Tüm bu olumsuz kısıtlamalara rağmen, biz 10 ilçe başkanlığımızın atamasını yapmışız, 5 ilçede kongremizi bitirmişiz ve 22 Ağustos’ta genel başkanımız ve eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla 1. İl Olağan Kongremizi gerçekleştireceğiz. Genel anlamda 70 il atamamız gerçekleşmiş. Çok hızlı bir yapılanmaya girdik. Malum olası bir erken seçime girmemiz için en az 41 ilde teşkilatlanmanın yapılması lazım. Gelecek Partisi olarak 70 ilde il başkanı ataması yapılmış. Genel olarak 340 ilçe kongresi gerçekleşmiş. Geçtiğimiz gün de İstanbul Kongremize gittik. Mahşeri bir kalabalık vardı. Yani demem o ki Gelecek Partisi dalga dalga geliyor” ifadelerini kullandı.

 

“HEP HALKIN İÇİNDE OLMAYA GAYRET EDİYORUZ” 

   Halkın içinde olmak için çabaladıklarını söyleyen Abdulhekim Karabıyık, “Biz en az bir iktidar partisi gibi halkın içerisinde gündemi takip ediyoruz. Aynı zamanda genel merkezimizde bizim şuan gölge bakanlığımız vardır. Politika İzleme Kurulu dediğimiz, Gelecek Partisi’nde farklı bir birim olan gölge bakanlık vardır. Her bir bakanlığın mevcut iktidarda olduğu gibi bizde de gölge bakanlığı vardır. Haftada bir programlarını getiriyorlar, genel başkanımız değerlendiriyor. Biliyorsunuz bize bir basın ambargosu vardır. Ama bilsinler ki biz insanların gönlünde yer edindikten sonra o ambargo uygulanan basının bizim halkımızın nazarında çok ta bir ehemmiyeti yoktur. Sonuç olarak bu ülkede eğer bir demokrasiye inanmışsak, insanların düşüncesine de saygı göstermemiz lazım. Yeni partiler de kurulacak ve bundan sonra da devam edecektir. Ama bizim bu ilimizde biz artık o keşmekeşliği değil, halktan kopan gerçekten bir siyasi anlayışı değil, halkla iç içe ve özellikle de halka tepeden bakan değil, halkla daha sıkı ve iç içe bir siyasi anlayışla burada ilişkilerimizi hemşehrilerimizle daha farklı bir şekilde inşallah geliştirmeye çalıştıracağız. Kırgınlık, düşmanlık dilini değil, biz daima kardeşlik dilini, muhabbet dilini kullanacağız” diye konuştu.

 

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMİNİ DESTEKLİYORUZ

    Başkanlık sisteminin sorunlu olduğunu ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi desteklediklerini belirten Karabıyık, “Ülkede iki farklı ses yükseliyor, birinde erken seçim olsun deniliyor, diğerinde ise normal şartlarda 2023 yılında seçim yapılsın deniliyor. Burası Türkiye’dir biz bunları çok gördük. Yani bir buçuk yıl arayla bile hükümetlerin değiştiğini gördük geçmişte. Her ne kadar şuan ülkemizde hiç te kabul etmediğimiz başkanlık sistemi hakim olsa da,  bizim kafamızdaki güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. Açıkça söyleyeyim, biz yarın seçim olursa ve iktidar olursak bizim tek hedefimiz, güçlü bir parlamenter sistemle eminim ki Türkiye’nin önündeki bir çok sorun daha hızlı bir şekilde çözülecektir. Gerek ekonomide, iç ve dış siyasette ve özellikle doğu ve güneydoğudaki bu Kürt sorunuyla ilgili, sorunların çözümünde güçlendirilmiş parlamenter sistem daha etkili olacaktır. Bunu ülke olarak bir kez daha biz gördük. Başkanlık sistemi bir kurtarıcı rol model olarak önümüze geldi ama biz maalesef gelinen noktada görüyoruz ki 4 yıl önceki durumla şimdiki durum ortadadır. Demek ki başkanlık sistemi çökmüştür. Bu ülkenin bırakın sorunlarının çözülmesini, tam tersi sorunları çözümsüzleştirmeye doğru gittiğini gördük” dedi.

 

“ERKEN, BASKIN VEYA NORMAL SEÇİMLERE HAZIRIZ” 

   Seçimlere hazır olduklarının altını çizen Karabıyık; “Yapılacak olan baskın seçim, erken seçim ve normal seçimlere de hazırız. Baskın seçim olursa, bizim B ve C planlarımız vardır. Baskın seçim 60 gün içinde alınan bir seçim kararıdır. Dolayısıyla biz bu seçime hazırız. Erken seçime de, biz zaten Gelecek Partisi olarak 70 ilde il başkanlarımızı atamışız. 41 ilde kongrelerimizi gerçekleştirdikten sonra erken seçime girmeme gibi bir sıkıntımız yok. Zamanında seçimde ise 2023’te takdir tabi ki şuan ülkeyi yöneten iktidar partisindedir, eğer bu su alan gemiyi 2023’e kadar götüreceğiz diyorlarsa buyursunlar. Ülkenin özellikle şuan içerisinde bulunduğu bu ekonomik bunalım mevcut. Halkın talepleri doğrultusunda Allah rızası için bizi kurtarın diyorlar. Ayrıca halk diyor ki şuana kadar alternatif parti olmadığı için bu partilere oy veriyorduk. Halkın görüşü budur. Ama artık alternatif bir parti vardır. Tabi ki takdir yine halkımızın olacaktır. Tabi ki halkın teveccühü olmasaydı 6 ay içerisinde Van gibi bir yerde 10 ilçede tamamen yönetimleriyle birlikte biz teşkilatlanmamızı yapamazdık. Demek ki teveccüh var ki bu insanlar dalga dalga bize geldi. Ben işin kısa sürede bu safhaya gelebileceğini inanın tahmin etmemiştim. Başlangıçta bu görevi devraldığımızda acaba diyorlardı. Ama şimdi o acaba soru işaretleri gitti. İnsanlar her ne kadar psikolojik baskı altında olsalar bile halk artık kararını vermiştir. Ülke genelinde bu kadar kısa bir sürede 70 ilde 340 ilçede kongreler yapılmışsa ve seçime hazır bir hale gelinmişse demek ki halkın teveccühü ciddi bir önem arz ediyor. Yapılacak olan seçim genel seçim olacaktır. Biz genel seçime parti olarak kesinlikle hazırız” diye konuştu.

 

“TECRÜBELİ EKİBİMİZ VAR”

   Tecrübeli siyasetçilerinin olduğunu ifade eden Karabıyık, “Malum biliyorsunuz bizim şuan mevcut bir belediye başkanımız yok, milletvekilimiz yok. Ancak tabi geçmiş dönemde bakanlık yapmış, milletvekilliği yapmış, diğer partilerde genel başkan yardımcılığı yapmış kişiler kurucular kurulumuzda var. Ancak Van özelinde tabi ki yapılacak ilk belediye seçiminde elbette ki hedefimiz büyükşehir ve ilçelerin tamamına talip olmaktır. Bir defa hedef belirleyecek olursak hedefimiz budur. Ancak gelinen o noktada tabi ki bu süre içerisinde Gelecek Partisi’ni de halkın biraz daha yakından tanıma imkanı olacaktır. Acaba hangi bakış açısıyla çıktılar, bunlar da diğerlerinin devamı mıdır? Hayır, hiçbir şekilde hiçbir partinin devamı değiliz ve asla da olamayız.  Gelecek Partisi yepyeni bir vizyon ve yepyeni bir isimle halkımızın karşısında olacak. Amacımız hem yerel hem de genel seçimlerde başarı elde etmektir. Başarısızlık olursa bizde kendi içimizde muhasebemizi yaparız. En büyük ihanet şahsımıza yapıldı. Yolda bulduklarını yola çıktıklarıyla değiştirdiler. Ben dürüst bir siyasetçiyim. Dürüst konuşmak lazım. Ak Parti’nin 2002 ile 2012 yılları arasındaki hizmetlere kim hayır hizmet yapılmadı derse karşısında beni bulur. Bu kadar da vicdan sahibi biriyim. Hizmet te yapıldı, özellikle Kürt sorunu açısından doğu ve güneydoğu bölgesinde bir samimiyet te vardı. 2012 yılına kadar. Ne zaman ki 2012 yılına kadar güç zehirlenmesi yaşandı, ondan sonra bunlar tamamen tasfiye edildi. Şuan mevcut bakanların arasında bir tane Kürt kökenli bakan var mıdır? Üst düzey bürokratlardan bir tane Kürt var mıdır? Şuan Ak Parti ve ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisi ile ortak olursanız, ülkenin geleceği nokta bu olur” ifadelerini kullandı.

 

“KÜRTÇE EĞİTİMİN AÇILMASI İÇİN ADIM ATIYORUZ” 

   Sağ parti olarak ilk kez bir sağ parti tüzüğüne ana dilde Kürtçe eğitiminin yapılmasının önünün açılmasını, bir de bunu parti tüzüğüne aldıklarını anlatan Karabıyık, “Mühim olan samimiyettir, söylemde kalmamalı. Bizim bu farkımız vardır. Ayrıca biz yeni kurulan bir partiyiz. Biz ülkenin tamamına, yerelde ve genelde talibiz. Çünkü ülkenin tam da ihtiyacı olan bir dönemde Gelecek Partisi kurulmuştur. Halkla iç içe olduğumuz için burada halkın bizden istediği tek şudur; şuana kadar alternatif olmadığı için yerelde HDP ve Ak Parti’ye oy veriyorduk. Artık alternatif partilerimiz var diyorlar. Daha önce HDP’ye oy veren vatandaşlar beklentileri karşılanmadığı için artık oy vermiyor. Ak Parti’de de hakeza öyle. Kurduğum yönetimlerin bir çoğu oralardan istifa etmiş. Dolayısıyla biz özellikle Ak Parti’nin tabanından %70 bize oy geliyor. Bizim Van’da toplamda 1600 teşkilat mensubumuz var. Sadece yönetimi söylüyorum, bu basit bir rakam değil. Halk bu manada bize güveniyor” dedi.

   Soru ve cevapların ardından program son buldu.

Bölge Gazetesi:Emre An

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2020, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER