Kurban ibadeti

Kurban kelime olarak yakın olmak, yaklaşmak manalarına gelir. Dini bir terim olarak da, Allah rızası için ibadet maksadıyla belli özelliklere sahip olan hayvanı yine belli günlerde kesip tasadduk etmektir.

İnancından dolayı kurbanda bulunmak, hemen hemen bütün dinlerde vardır. Tarih boyunca her millet, inancına göre kıymetli bir şeyi, ulûhiyet adına kurban olarak adamışlardır.

Kur'anı Kerime göre de, Kurban ibadeti Hz. Âdem (as) ın çocuklarıyla başlamıştır. Maide suresi 27. ayette Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: " Onlara Âdem'in iki oğlunun gerçek olan haberini oku: Hani onlar (Allah'a) yaklaştıracak birer kurban takdim etmişlerdi de, ikisinden birininki kabul olunmuş, öbürününki kabul olunmamıştı…"

İşte bu ayeti kerime de gösteriyor ki, kurbanın tarihi insanlık tarihiyle yaşıttır. Ayette kabul edildiği açıklanan kurban, Âdem (as)ın oğlu Habil'e ait bir koçtu. Kabul edilmeyen de, yine Âdem (as)ın oğlu Kabil'e ait ekindi. Habil hayvancılıkla uğraşırdı. Kabil ise ziraatla uğraşırdı. Mallarını kurban etmeleri istenince Habil en iyi koçunu sunarken, Kabil ise en kötü ekinlerini kurbanlık için sunmuştu ve bu ekinleri de kabul edilmemişti.

Yine Kur'an-ı Kerim Hz. İbrahim (as)ın oğlu İsmail'i Allah'ın emriyle kurban etmek istemesinden (Saffat 102) ve bu emre itaatlerinden dolayı, Allah'ın kendilerinden razı olduğunu ve İsmail'e bedel olarak Allah tarafından gönderilen bir koçun kurban edildiğinden bahseder.

İslam'da da, kurban ibadeti hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Meşruiyeti kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Kur'an'da Yüce Allah : "Rabbin için kurban kes ve namaz kıl" (Kevser suresi 2). Buyurmaktadır. Hz. Peygamber (sas) de, hadisi şerifte Müslümanları kurban konusunda, itap kelimeleriyle açık bir şekilde uyarmaktadır: "Kurban kesecek güçte olup da, kesmeyen namazgâhımıza yaklaşmasın" Buyurmaktadır. (K.Sitte c.6, s.44)

Kurban sadece Allah rızası için kesilir. Allah'tan başkası adına kesilen kurbanın eti de yenilmez ve böyle yapanlar da lanetlenmiştir.

Kurbanın hükmü konusunda müctehitler ihtilaf etmişlerdir. Hanefilere göre nisap miktarı malı olanlara kurban kesmek vacip, Şafii. Malik ve Hanbeli mezheplerine göre ise sünneti müekkededir.  Yani Hz. Peygamber (sav) her sene kurban kesmiştir.

Kurbanlık Hayvanda Aranan Şartlar:

Kurbanlık hayvanlar, koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Ne kadar kıymetli de olursa olsun hiçbir av hayvanıyla kümes hayvanı kurban olamaz. Kurban bir ibadettir ve ibadetler de, Yüce Allah'ın emrettiği ve Hz. Peygamberin gösterdiği şekilde olduğu zaman kabul olunur.

Koyun ve keçi bir kişi için kesilir. Sığır ve deve ise birden yedi kişiye kadar ortaklı olarak kesilebilir. Ortaklı kurbanlıkta,  kurban eti kilo ile eşit bir şekilde bölüşülmelidir. Kurbanlık koyunun bir yaşını bitirip ikinci yaşına girmiş olması, keçi, sığır ve manda'nın da iki yaşını bitirip, üç yaşına girmiş olması, devenin de beş yaşını bitirmiş olması gerekir. Henüz yaşını doldurmamış olan kuzu altı aylıktan sonra besili olur ve annesi boyunda gösterişli olursa kurban edilebilir. Hanefilere göre ise keçi bir yaşını doldurduktan sonra kurban edilebilir.

Kurbanlık hayvanın etinde eksiklik meydana getirecek bir kusur da olmamalıdır.

Kurbanlar, bayramın birinci günü, bayram namazından sonra başlayıp, bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar ki sürede kesilirler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Halit Bahadır kiler
Halit Bahadır kiler - 11 ay Önce

Rabbım ilminizi artırsın hocam kaleminize sağlık

Ayhan Dizman
Ayhan Dizman - 11 ay Önce

Teşekkür ederim hocam ellerinize sağlık.