Kâinatın merkezine yolculuk

Şimdi bazı kardeşlerimiz haklı olarak kâinatın merkezi neresidir ki oraya yolculuk olsun diye düşünebilirler. Rivayete göre kâinatın merkezi Kâbe'dir. Hakikati Allah bilir. İnanmayan metreyi eline alıp doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden her taraftan ölçebilirler.

Allah'u Teâla insanoğlunu yani Âdem (as)'ı dünyaya gönderdikten sonra ilk iş olarak O'na Kâbe'yi yani kâinatın merkezini inşa etmeyi emretmiştir. Dolayısıyla Kâbe yeryüzünde yapılan ilk yapı, ilk ziyaret yeri ilk mabettir.  Zira yüce Allah bu hakikati "Ve Beyti Atiki (Kâbe'yi) tavaf etsinler" (Hac22/29) buyurarak bu hakikati açıklamaktadır. Beyti Atik eski ev demektir. Tavaf da usulüne uygun olarak Allah rızası için Kâbe'nin etrafında dönmektir.

İnsanlar ilk günden bugüne kadar neden Kâbe'yi ziyaret eder, hac yapar, umre yapar, tavaf yapar? Çünkü bu emir, bu çağrı Yüce Allah'tandır. Yüce Allah Kur'anı Kerimde şöyle buyurmaktadır: "...gücü yetenlerin haccetmesi Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır"(Ali İmran 3/97). Yine bir başka ayeti kerimede de Yüce Allah: "insanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler" (Hac 22/27)

İşte bu ilahi çağrıya, bu İbrahim'i çağrıya inan kişiler, yani Müslümanlar kulak verir. Hac ve umre yaparlar. Mukaddes yerleri ziyaret ederler.

Hac ve umre bir yolculuktur. Fakat sıradan bir yolculuk değildir. Kâbe'ye yolculuktur. Kâbe'nin sahibi bütün kâinatın sahibi, bizleri yaratan ve yaşatan Yüce Allah'ın buyruğuna uyma yolculuğudur. Bu yolculuk kardeşleriyle buluşma yolculuğudur. Rengi, dili, milliyeti, coğrafyası farklı, ancak duyguları, istekleri aynı olan, dünyanın dört bir tarafından gelmiş kardeşleriyle kongresini yapma yolculuğudur.

Bazen de bu yolculuk sadece Arabistan'a yolculuktan ibaret olur ki, bu durum işte o manevi hazzı alamadığı, İlahi çağrıyı tam olarak anlayamama durumlarında olur. Hiçbir zaman bu yolculuğu, ilahi çağrının dışına çıkarıp sadece Suudi Arabistan'a yolculuk seviyesine indirgememek gerekir.

Rabbim gitmiş olan kardeşlerimize tekrarını, gitmemiş olan kardeşlerimize de en yakın zamanda bu çağrıya uymayı, o güzel ibadetleri eda etmeyi nasip etsin.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Halit Bahadır kiler
Halit Bahadır kiler - 8 ay Önce

Rabbim ilminizi artırsın sayın hocam

Nihat TAM
Nihat TAM - 8 ay Önce

Ağzına sağlık olsun

Erdal kasap
Erdal kasap - 8 ay Önce

Allah razı olsun bu güzel bilgiler için selam ve dua ile kalın

Cahit Baran
Cahit Baran - 8 ay Önce

Ağzına diline sağlık Cüneyt hocam

Ali Arslan
Ali Arslan - 8 ay Önce

Rabbim isteyen herkese nasip etsin inşAllah...

CENGİZ Akbaş
CENGİZ Akbaş - 8 ay Önce

ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN İNŞALLAH HOCAM

Cahit yabalak
Cahit yabalak - 8 ay Önce

Cenabı Allah sizden razı olsun hocam cenabı Allah sizin gibi hocaların sayısını arttırsın yorumlarınız çok çok güzel