İşe iade davası şartları nelerdir?

Genel Olarak İşçi ile işveren Arasındaki iş ilişkisinde çeşitli sebeplerle taraflar arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar iş Sözleşmesinin sona ermesi ile sonuçlanabilmekte bu durumda işçi bakımından işe iade davası açma şartları ayrı bir önem kazanmaktadır.

Bakıldığında işverenin işçiyi her an işten çıkarma gücü düşünüldüğünde hukuk sistemi İş Kanunuyla ekonomik olarak zayıf konumdaki işçiyi korumak istemiştir. Bu kapsamda işten haksız çıkarılan işçiye işe iade davası açarak işine geri dönme imkânı tanınmıştır. Ancak işe iade davası ya da iş güvencesi olarak tanımlanan bu hukuki çare sınırsız değildir ve belirli şartlar altında uygulanabil

İŞE İADE DAVASI NEDİR?

İşe iade davası, belirsiz süreli iş sözleşmesiyle bir işverene bağlı olarak çalışan işçinin iş sözleşmesinin işverence geçerli bir sebep olmaksızın feshedilmesi durumunda işe iade talebiyle açılan davaya denir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere işe iade davası ancak işçi işten çıkarılmış sa açılabilir. Başka bir ifadeyle istifa eden işçi iş güvencesi hükümlerinden yararlanarak işe iade davası açamaz.

Ayrıca dikkat çekilmelidir ki, istifaya zorlanan işçinin de işe iade davası açması mümkündür. Ancak bu durumda işçi istifaya zorlandığını, kendi rızasıyla istifa etmediğini ispat etmelidir. İşçinin bu durumu tanıkla ispatı mümkündür. İstifaya zorlanan işçinin yapması gerekenlerle ilgili daha detaylı bilgi için

İŞE İADE DAVASI AÇMA ŞARTLARI

İşe iade davası her durumda açılamaz. Bazı şartların varlığı gerekir. Buna göre;

1. İŞÇİNİN EN AZ ALTI AYLIK KIDEMİ OLMALIDIR

İşe iade davası açma şartları bakımından ilk şart, işçinin çalıştığı yerde en az altı aylık kıdeminin olmasıdır. Başka bir ifadeyle bir işyerinde altı aydan az çalışarak ayrılan işçi işe iade davası açamaz.

2. İŞYERİNDE EN AZ OTUZ VEYA DAHA FAZLA İŞÇİ ÇALIŞIYOR OLMALIDIR

İşe iade davası açma şartları bakımından ikinci koşul, işçinin ayrıldığı işyerinde en az otuz işçinin çalışıyor olmasıdır. Otuzdan az işçinin çalıştığı işyerlerinde işe iade davası açılamaz.

3. İŞÇİ BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ İLE ÇALIŞIYOR OLMALIDIR?

İşe iade davası açma şartları bakımından bir diğer şart, işçi belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışmalıdır. beli süreli iş sözleşmesinin hangi durumlarda akdedile bileceği kanunda açıkça ifade edilmiştir. Bu kapsamda işçi ancak belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor ise işe iade davası açabilir.

4. İŞÇİNİN SAVUNMASININ ALINMASI ZORUNLU MUDUR?

İşe iade davası ancak iş sözleşmesi geçerli ya da haklı bir sebebe dayanılma dan feshedilmiş se açılabilir. Bu kapsamda işçinin savunmasının alınması feshin dayanağına göre değişir.

Şöyle ki, işveren eğer işçinin iş sözleşmesini geçerli bir sebebe dayanarak feshetmiş se 4857 sayılı Kanunun 19.maddesi gereği savunması alınmadan işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi hukuka aykırı olur. Bu durumda fesih haksızdır.

Eğer işveren 4857.Sy. Kanunun.25/2 maddesine dayanarak işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple feshetmiş ise bu durumda işçinin savunmasının alınması zorunlu değildir.

5. İŞÇİNİN İŞVEREN VEKİLİ OLMAMALIDIR

İşe iade davası açma şartları bakımından bir diğer koşul, işveren vekili olarak çalışan işçiler işe iade davası açamaz. İşveren vekili, işçi alma ya da çıkarma yetkisi olan, işletmenin bütününü sevk ve idare eden çalışanlar olarak tanımlanır.

6. İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİ GEÇERLİ YA DA HAKLI BİR SEBEPLE SONA ERMEMİŞ OLMALIDIR

İşe iade davası açma şartları bakımından bir başka şart, işçinin iş sözleşmesinin geçerli ya da haklı bir sebeple sona ermemiş olmasıdır. İşveren işe iade davası bakımından işçinin iş sözleşmesini ne geçerli ne de haklı sebeple feshetmelidir. Başka bir ifadeyle, işe iade davası sadece işverenin işçinin iş sözleşmesini haksız şekilde feshi durumunda açılabilir. İş sözleşmesinin sona ermesiyle ilgili daha detaylı bilgi için

7. İŞE İADE DAVASI AÇMA SÜRESİ NEDİR?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işe iade davası iş sözleşmesinin feshine ilişkin bildirimin işçiye ulaştığı tarihten itibaren 30 gün içinde açılmalıdır. Aksi halde bu süre hak düşürücü süre olduğundan dava reddedilir.

8. İŞE İADE DAVASINDA ZORUNLU ARABULUCULUK

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile bazı iş davaları bakımından Zorunlu arabuluculuk sistemi getirildi. İşe iade davası da bu kapsama giren davalardan biridir. Bu kapsamda zorunlu arabuluculuk sistemi öncesi işinden ayrılan işçi otuz günlük süre içinde işe iade davası açma zorundayken artık dava açmak yerine otuz gün içinde arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabulucuya başvurulması ile zamanaşımı duracağından işçi hak kaybına uğramaz. Sonuç olarak işçi artık işten ayrıldıktan sonra işe iade için öncelikle arabulucuya başvuracak oradan bir sonuç alınamazsa arabuluculukta görüşme tutanağını aldıktan sonra iki hafta içinde işe iade davası açacaktır. Bu iki haftalık süre hak düşürücü süredir.

9. İŞE İADE DAVASININ SONUÇLARI

İşe iade davası kabul edilirse, mahkeme işçinin işe iadesine ve işçinin çalışmadığı süre için işçinin ücreti ölçüsünde dört aya kadar tazminata karar verir. Kararın kesinleşmesiyle işçi 10 gün içinde işverene işe başlamak için başvuruda bulunmalıdır. Bu sürede başvuru yapılmazsa işverenin feshi geçerli hale gelir {Suallere de Cevaben}

İşçinin işe başlama başvurusunu noterden yapması ileride çıkabilecek uyuşmazlıklar bakımından ispat yönünden fayda sağlar. İşveren işe başlama başvurusunda bulunan işçiyi bir ay içinde başlatmak zorundadır. Eğer işveren işçiyi işe başlatmazsa işçinin dört ila sekiz aylık ücreti tutarında tazminata mahkûm edilir der ilgili kanunlar sağlıkla kalın...

YORUM EKLE

banner29