İşe iade davası nedir?

Mevzuat çerçevesinde İşe iade davası işveren bünyesinde çalışmış olan işçinin iş akdinin haksız veya geçersiz bir şekilde sonlandırılması durumunda açılabilecek olan dava türüdür.

İŞE İADE DAVASI ŞARTLARI NELERDİR:

Genel olarak İşe iade davasının açılabilmesi için belirli şartların varlığı gerekmektedir Şöyle ki: 

a.İş akdinin İş Kanununa tabi olması gerekmektedir.

b.İşveren vekili statüsünde bulunmamak gerekmektedir.

c.İşyerinde otuz veya daha fazla işçi çalıştırılması gerekmektedir.

d.İşçinin en az altı aylık kıdeminin bulunması gerekmektedir.

e.İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekmektedir.

f.İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması gerekmektedir.

dolayısıyla Yukarıda anılan şartların mevcut olması halinde kanun kapsamında işe iade davası açılabilmektedir.

 ZORUNLU ARABULUCULUK VE DAVA AÇMA SÜRESİ NE KADARDIR:

 İşe iade davasının açılabilmesi için öncelikle bir ay içerisinde arabulucuya başvurulması, arabuluculuk sürecinin anlaşamama şeklinde sonuçlanması halinde ise; iki hafta içerisinde işe iade talebi ile dava açılması gerekmektedir. İşe iade ile ilgili olarak İş Kanununun 'Fesih bildirimine itiraz ve usulü' başlıklı 20. Maddesinde:''Madde 20 İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.

Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi hâlinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir. Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir.

İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. (Değişik üçüncü fıkra .11 md.) Dava ivedilikle sonuçlandırılır. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir. İşe iade davasına ilişkin olarak yukarıda anılan kanun maddesi içeriğinde; işe iade talepli dava açılması halinde gerekli olan sürelere riayet edilmesi gerekmektedir. Aksi halde işe iade davası süresinde açılmadığından reddedilecektir.

İŞE İADE DAVASININ REDDİ HALİNDE NE YAPILMALIDIR:

İşe iade davasının reddedilmesi ve bu kararın kesinleşmesi halinde işçi yargılama giderlerini ve karşı taraf vekalet ücretini ödemek zorunda kalmaktadır. Ancak burada unutulmaması gereken nokta; işçinin işe iade davasının reddedilmiş olması kanunen hak etmiş olduğu diğer tazminatlarının da verilmeyeceği anlamına gelmediği dir. Durumun şartları ve koşullarına göre işe iade davası reddedilmiş olsa bile işçi diğer hak ve alacaklarını talep ve dava edebilmektedir.

İŞE İADE DAVASININ SONUCUNA GÖRE NE YAPILMALIDIR:

İşe İade Davasının Kabulü Halinde.İşe iade davasının kabulü halinde karar kendisine tebliğ edilen kişi 10 gün içerisinde işverene işe iade talebi ile başvuruda bulunmak zorundadır. İşveren süresi içerisinde işe iadesi hakkında talepte bulunan işçiyi bir ay içerisinde işe başlatmalıdır.

 Süresi içerisinde yapılmış olan başvuruya rağmen işçi işveren tarafından işe başlatılmaz ise; mahkeme ilamında belirtilmiş olan haklar ile birlikte işe başlatmama tazminatını da ödemek zorundadır der ilgili kanunlar sağlıkla kalın.

YORUM EKLE