İş kazaları…

Sigortalının işverenin istihdamı altında bulunduğu bir zaman diliminde gördüğü iş veya işin gereği, işyeri alanı içerisinde, işyeri dışında veya işverenin işyeri dışındaki bir işinde meydana gelen ve işçiye zarar veren olay iş kazasıdır.

İş kazası iş yerlerinde en arzu edilmeyen olaylardan birisidir. Özellikle ölümlü ve uzuv kayıplı iş kazalarından hem işverenler hem diğer işyeri çalışanları hem de sigortalı veya ailesi ciddi şekilde etkilenir ve Allah hepimizi her türlü kazalardan korusun. (sorulara cevaben) iş kazaları ile ilgili birkaç başlık altında tekrardan ilgililer için işledik.

1. SORU: İşveren kendisi iş kazası geçirmesi halinde bildirimi?

CEVAP: 4/b kapsamında çalışanlar, iş kazasını kendileri bildirirler. Bu kapsamda çalışanlar iş kazasını, bildirim yapmaya engel durumu ortadan kalktığı günü takip eden günden itibaren 3 iş günü içerisinde SGK ya bildirim yapması gerekir.

2. SORU: İş kazasını bildirmemenin cezası?

CEVAP: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 14'ncü maddesi ile iş kazalarının kazadan sonraki üç iş günü içinde işverenlerce bildirilmesi SGK ya bildirilmesi zorunluluğu getirilmiş bu yükümlülüğe uymayan işverenlere idari para cezası uygulaması başlatılmıştır.

İşverenin kasten ve ağır ihmali neticesi iş kazasını bu madde gereğince Kuruma zamanında bildirilmemesinden veya yapılan bildirimin eksik veya yanlış olmasından doğan ve ileride doğacak olan Kurumun zararlarından işveren sorumludur.

SGK ya bildirilen hususların gerçeğe uymadığı ve olayın iş kazası olmadığı anlaşılırsa, Kurumca bu olay için yersiz olarak yapılmış bulunan ödemeler, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren gerçeğe aykırı bildirimde bulunanlardan tahsil edilecektir.

3. SORU: İş kazası geçiren işçinin dikkat etmesi gereken hususlar?

CEVAP: İş kazasından işverenin haberi yoksa İşçi, kazası işverene bildirmelidir.

İşçinin, iş kazasını işveren veya SGK ya bildirme yükümlülüğü vardır. Fakat bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işçiye karşı herhangi bir ceza doğmamaktadır.

İş kazası dolayısıyla hekimin önerdiği tedbir ve tavsiyelere uymalı.

İş kazası geçiren kişinin ihmali yüzünden hastalığının artması halinde, verilecek ödenekler işçinin kusuru oranında azalacaktır. Ancak bu oran yüzde 50 yi geçemez.

İşçinin sırf iş kazası nedeniyle işten çıkışı verilir ise, işçi iş mahkemesine dava açmalıdır.

4. SORU: Sigortasız işçi kaza geçirirse iş kazası haklarından yararlanması?

CEVAP: Bir kişinin sigortalılığı, herhangi bir işyerinde iş sözleşmesine istinaden çalışmaya başladığı andan itibaren başlar.

Bu sebepledir ki sigortasız olarak çalışan işçi, sigortalı bir işçi gibi bütün haklara sahiptir.

Kişinin günlük veya aylık kazancının tespit edilememesi halinde prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) esas alınır.

İşçi fiili çalıştığı işyerinde sigortalı olması gerekirken, başka bir işverene ait işyerinde sigortalı ise, iş kazası geçirdiğinde sigortasız işçi kapsamında değerlendirilir.

5. SORU: İş kazalarının önüne geçebilmek için?

CEVAP: Çalışılan ortamda iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak,

İşyerinde bulunan işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı tarafından eğitimler verilmesi,

İşçilerin çalışma ortamlarının güvenli bir şekilde tasarlanarak düzenlenmesi. Ayrıca gerekli alanlara levhalar ve uyarı işaretlerine yer verilmesi,

Kişisel koruyucu donanımların takılması,

Yangın tüplerinin, ilk yardım çantasının ve acil durum çıkışlarının kolay ulaşılabilir olması.

6. SORU: Uluslararası taşımacılık yapan işyerlerinde iş kazası bildirimi?

CEVAP: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarında çalışan işçinin iş kazası geçirmesi durumunda bildirim süresi, aracın Türkiye'ye döndüğü günü takip eden ilk iş gününde başlar.

Türkiye'ye dönüş tarihinin tespitinde ilgili ulaştırma araçların ilk Türk limanına giriş, havaalanına iniş, sınır kapısından Türkiye'ye varış tarihleri dikkate alınır.

İlgili araç Türkiye'ye gelmiyor ise, sigortalının sınır kapısından geçiş tarihine bakılır.

7. SORU: İş kazası sonrasında sağlanan yardımlar?

CEVAP: Öncelikle iş kazası sonrası rapor alan işçiye geçici iş görmezlik ödeneği ödenir.

Geçici iş görmezlik ödeneği; yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Geçici iş görmezlik ödeneğinden yararlanmak için belirli bir sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi faktörler yer almaz.

4/b kapsamında çalışanlar ile tarım ve orman işlerinde süreksiz olarak çalışanlar iş kazası geçirdiklerinde geçici iş görmezlik ödeneği alabilmeleri için prime ilişkin borçlarının olmaması gerekir.

İşçinin, iş kazası sebebiyle oluşan maluliyet durumu yüzde 10'nun üzerinde ise maluliyet aylığı bağlanır.

İşçi, iş kazası sonucu hayatını kaybederse hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır der ilgili kanunlar sağlıkla kalın..

YORUM EKLE