SP, imar sorununun çözümü için belediyelere çağrıda bulundu

Her hafta düzenli olarak Van’ın sorunlarını ele alan Saadet Partisi Van İl Başkanlığı’nın bu hafta ki konusu imar planı oldu.

SP, imar sorununun çözümü için belediyelere çağrıda bulundu

   Van’daki imar sorununa değinen Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Büyükşehir ve ilçe belediyelerine çağırıda bulunarak, “Van Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığının koordinesinde İlçe İmar İşleri Müdürlükleriyle birlikte masa başında değil sahaya inerek hiç bir vatandaşımızı mağdur etmeden adil bir imar planlaması yapmaya, bu konuda Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarını gerekli adımı atmaya davet ediyoruz” dedi.

   Van’da yaşanan deprem sonrasında Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Van’ın imar planını yapmak üzere harekete geçtiğini ve bir türlü neticelendirilmediğini belirten İlhan, sözlerine devamla; “2011 yılı sonunda ilimizde meydana gelen depremler sonrasında Çevre Şehircilik Bakanlığı ilimizin imar planını yapmak üzere harekete geçti ve bir türlü neticelendirilmedi.2014 yılı nisan ayı itibariyle Van Belediyesi Van Büyükşehir Belediyesi ismini aldı. Fakat bir türlü tamamlanmayan bir imar planı yarım yamalak bırakılan birçok proje nedeniyle Van Büyükşehir Belediyesi ismini Van Büyükşehir Belediyesi kimliğine dönüştüremedi.

   Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak İmar konusunda tespit ettiğimiz başlıca eksiklikler;

1-İmar planları siyaseten veya farklı şekilde araya konan kişilerce gücü olanların istediği şekilde planlarında değişiklikler yaptırarak inşaatlarını yaptığını birçok vatandaşın da adamı olmadığı için inşaatını yapamadığı ya da yanındaki bina 7 katken diğer vatandaş 3 ya da 5 kat yapmak durumunda kalarak mağdur olduğu görülmektedir.

2-İmar planlaması yapılırken Çevre Şehircilik Bakanlığının belirlediği DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) oranı %45 olarak belirlenmiştir. Fakat Belediyelerin DOP oranını imar planını yaparken % 25-30 oranına çekme yetkisi mevcuttur yetki kullanılmadığı için ciddi bir mağduriyet oluşturmaktadır.

3-Van Coğrafi konumu itibariyle bir çekim merkezi konumundadır. Her yıl çevre illerden ciddi göç almaktadır ve bu da şehrin merkez Mahalleler dışında çevre mahallelerinde de çok ciddi inşaat yapılmasına neden olmaktadır ve bu inşaatların önemli bir kısmında ruhsatsız olarak yapılmakta ve ileride şu an yoğun yerleşim olmayan mahallelerde de çok ciddi bir problemle karşılaşılmasına sebep olacaktır.

4-İlimizin önemli imar problemlerinden biri de revize imar planı yapılırken yaşanmaktadır. Revize imar planı 3 ay da yapılması gerekirken belediyenin hantal davranması neticesinde iki yıl gibi bir sürede yapılması da ciddi mağduriyetler yaşanmasına sebep olmaktadır.

5-Yeni yapılacak binalarda otopark zorunludur fakat Büyükşehir Belediyesinin çıkardığı otopark harcı uygulamasıyla harcı yatıran otopark olmaksızın binayı yapmakta ve bu da şehrin mevcut otopark sorununu daha da içinden çıkılmaz hale getirmektedir.

6- Van Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı ve ilçe İmar işleri Müdürlüklerinde ciddi anlamda liyakatli personel eksiği söz konusu

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak tavsiyemiz tüm bu gerçekleri göz önüne alarak Van Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanlığının İpekyolu, Tuşba, Edremit İmar İşleri Müdürlüklerinin nitelikli ve yeterli sayıda personelle alt yapısını güçlendirilerek Van Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanlığının koordinesinde İlçe İmar İşleri Müdürlükleriyle birlikte masa başında değil sahaya inerek hiç bir vatandaşımızı mağdur etmeden adil bir imar planlaması yapmaya, bu konuda Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarını gerekli adımı atmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Van Bölge Gazetesi: Emre An

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2020, 16:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29