Vanlı Yönetmen Orhan An: Yabancı düşkünlüğü son bulmalı!

Van’da yaptığı filmlerle toplumun kanayan yaralarını gündeme taşıyan, çektiği kliplerde de Van’ın tanıtımına katkı sunan Vanlı Yönetmen Orhan An, kentteki yabancı düşkünlüğünün zaman zaman insanları sıkıntıya soktuğunu söyleyerek, “Son zamanlarda Van’da bir dolandırıcılık çetesinin oluştuğunu görüyoruz. Bunun nedenlerinden biri de Vanlıların kendi insanına güvenmeyip, yabancıya kanmasıdır” dedi.

Vanlı Yönetmen Orhan An: Yabancı düşkünlüğü son bulmalı!

              Vanlı Yönetmen Orhan An, ülke genelinde dolandırıcılık olayları yaşandığı gibi, zaman zaman Van’da da özellikle yabancı insanlara aşırı güvenden dolayı bir çok kişinin mağdur olduğunu ifade etti.
Orhan An yaptığı açıklamada, “Aynı Çiftlikbank olayına benzer bir dolandırıcılık olayı da Van'a gelen yabancı bir çete tarafından Van'da yaşandı. Van'da yaşanan bu dolandırıcılık vakasıyla ilgili mağdur olan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimle birkaç söz eklemek istiyorum. Öncelikle dolandıran kişilerin yerli olmamasına çok sevindim. Değerli dostlar Van’ımızda gül gibi esnaflarımız, sanatçılarımız, mimarlarımız, inşaatçılarımız, sporcularımız ve bunlara benzer binlerce emekçilerimiz varken bizim insanlarımızda bir yabancı hayranlığı var. Alış verişi ve iş yaptırmayı hep dışarda yabancıya yaptırma alışkanlığı edinmiş bir toplumumuz var” dedi.

 


           “KENDİ İNSANIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
An, sözlerine devamla, “Esnaf, başım gözüm üstüne der, müşterisini sevgiyle kucaklar, gerekirse parası yoksa ürününü borç verir, memnuniyetle yolcu eder. Ama o esnafın borcunu aylarca yıllarca ödemezler. Ama insanlarımız yabancıdan mal alınca altınını, arabasını, evini satıp o borcu ödemesini biliyor. Batıdaki villaları yapan inşaat emekçilerinin çoğu doğuludur. Ustalığın inşaatın en kralını yaparlar, ama kendi memleketlerinde ilgi görmeyince mecburen boynu bükük bir şekilde ailelerinden ayrılıp gurbete giderler. Sanatçı, yazar, şair, Anadolu kokan muhteşem eserler sergilerler, ama memlekette bir etkinlik olduğunda kimse onları etkinliklerine çağırmaz. Batıdan şarap kokan sanatçılar getirirler ceplerine de para tıkıştırıp kırmızı halıyla yolcu ederler. Sporcu, memleketin öz yetenekli sporcuları batıda şampiyonluk madalyası alır, ama Van’da kimsenin haberi olmaz, Van’ın spor kulüplerinde yer bulamazlar. Sanat, bunu kendim için demiyorum, ama sanatçı bir dostumuz klip çektirecek kültür kokan memleketinde yapmaz. Yol otel yeme içme masrafı yaparak gidip dışarda dünya kadar masraf yapıp klip masrafını 3 misline çıkarır ve ben İstanbul’da klip yaptım havasına girerek girdiği masraf ve sıkıntıların farkında bile olmaz. Yani konuşacak çok şeyler var ama demem şu ki bir memleket gelişmiyorsa, kendi esnafına insanına kültürüne değer vermeyip başka yöne yönelmekten kaynaklanıyor” dedi.

 


        Konuyu dolandırıcılık olayına getiren Orhan An, “Ben bu düşüncelerimle yabancılar dolandırıcıdır demiyorum. Kesinlikle insan veya memleket ayrımı yapma gibi bir düşüncem yok. Dolandırıcılık her yerde var, ama tanımadığınız kişilerin kurbanı olmayın. Her ilin kendine göre güzellikleri vardır. Hiç bir ayrımcılığımız yoktur. Neden Diyarbakır, Adana, İstanbul, İzmir kendi işini kendi esnafına yaptırmasın da Van’a yaptırsın ki? Her ilin insanı kendi insanına esnafına sahip çıkmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2019, 09:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER