Van'ın meşhur çiğ köftecisine yoğun ilgi…

Van’da Ramazan aylarında yaptığı çiğ köfte ile yoğun ilgi gören Bari Usta, bu yıl yine en yoğun ilgi gören çiğ köftecilerden biri oluyor. Ramazan ayının heyecanı gönüllerde yer edinirken, Bari Ustanın tarifsiz çiğ köftesi de ağızları sulandırıyor.

Van'ın meşhur çiğ köftecisine yoğun ilgi…

           Ramazan ayında iftar sofralarımızın vazgeçilmezi olan çiğ köfte, mübarek ramazan ayının gelmesiyle birlikte, Van’da tezgâhlardaki yerini almaya başladı.
1969 yılından beri, yaklaşık 45 senedir çiğ köfte yapan, işini hakkıyla yapıp ve işinin erbabı olan Bari usta ile kısa bir söyleşi yaptık. Bari ustayı Sıhke caddesinde bulunan Mizan Et Lokantası’nda, her ramazan ayında yaptığı nefis çiğ köftesi ile tanıyoruz.

 


         Van halkının bu çiğ köfteyi almak için sıraya girip, uzun kuyruklar oluşturduğunu söylersek hiç de abartmış olmayız. Biz onu genelde mizan et lokantasının çiğ köftecisi olarak biliriz, ama Bari ustanın mizan et lokantası ile herhangi bir bağlantısı yok, sadece her ramazan ayında mizan et lokantasını ramazan ayı boyunca 1 aylığına kiralar ve çiğ köftesini Van halkının beğenisine sunar.
Merak edip soruyoruz; “Bu kadar güzel ve lezzetli bir çiğ köfteyi ramazan ayı dışında da yapıyor musunuz” diye.

 


       Bari usta; “Genelde sadece ramazan ayında yaptıklarını, ramazan ayı dışında da hafta sonu cumartesi günü bir kere yaptıklarını ve sipariş veren müşterilerine gönderdiklerini” söylüyor ve ekliyor “uygun bir yer bulduğu zaman, ramazan ayının dışında da her gün çiğ köfte yapabileceklerini” belirtiyor. Çiğ köftesinin sırrını, her işin ustası gibi vermiyor bize ama; “çiğ köfteyi kesinlikle hazır kıyma kullanmadan, kendilerinin aldığı sinirsiz ve yağsız etin kıymasından yaptıklarını” söylüyor Bari usta.
İftar vaktine saatler kala kuyruğa giren vatandaşlar, yıllardır burada çiğ köfte aldıklarını ve buradaki lezzetten vazgeçemediklerini ifade ettiler.

 


       Bahri Öztürkçü ise, “Günde yaklaşık 500 porsiyon çiğköfte satıyoruz. Çiğ köftenin malzemesi bulgur, pul biber, kekik ve diğer baharat çeşitlerini kullanıyoruz. Ramazan ayı içerisinde 800 kilo civarında baharat ve yaklaşık 2,5 ton bulgur kullanıyoruz. Burada 10 kişi yanımda çalışıyor” dedi.

 

 
Çiğ köftesinin sırrının doğallıktan olduğunu ifade eden Bahri Usta, “Diğer kısmı meslek sırrıdır, ben de kalsın” diye konuştu.
 Kuyrukta bekleyen vatandaşlar ise, her Ramazan ayında burada çiğköfte aldıklarını belirterek, “Bizi bu kuyrukta bekleten tek şey çiğ köftenin lezzetidir. Damak tadımıza hitap etmesidir” diye konuştular.

Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2019, 17:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER