Van'daki STK'lar, çevre yolunun tamamlanamaması talihsizliktir

Van TSO, Van ESOB ve Van OSB tarafından yapılan açıklamada, Van Çevre Yolu’nun bir türlü tamamlanamamasının kentin gelişmesinin önündeki engellerden biri olduğu ifade edildi.

Van'daki STK'lar, çevre yolunun tamamlanamaması talihsizliktir

       Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Son 10 yılda İlimizde en çok konuşulan ve tartışılan konulardan bir tanesi olan çevre yolu projesinin tamamlanamaması şehrimizin gelişiminin önündeki en büyük engellerden biridir. Yıllardır kamuoyunun gündemini meşgul eden çevre yolu yapımının gecikmesi, Van'ın ekonomik, sosyal hayatının yanı sıra kent gelişimini de olumsuz etkilemektedir. İlimizin gelişimine katkı sunacağına inandığımız çevre yolu projesinin ilk günden bu yana kamulaştırma yöntemi ile gerçekleşmesi hususunda gerek bizler gerekse paydaşlarımız birçok girişimde bulunduk ve emek verdik. Bölgenin yöneten ve yönlendiren kenti konumunda bulunan ilimizin gelişmesi ve kalkınmasında önem arz eden çevre yolunun önündeki en büyük engelin 18. Madde uygulaması olduğunu, bu nedenle de çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanması gerektiğini defalarca ifade ettik. Komşu illerimizde ikinci çevre yollarının yapımı gerçekleşirken ve Konu ile ilgili acele kararlar alınırken ilimizde bu sürecin hala beklemede kalması manidardır. Malatya için, Resmi Gazete’nin 24 Eylül 2020 tarih ve 31254 Sayılı nüshasında yayınlanan 2974 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na göre acele kamulaştırma kararı ilimiz için neden uygulanmamaktadır.,Ülkemizde bırakın illeri birçok ilçede hayata geçen çevre yolu projelerinin ilimizde kangren haline dönüşmesi neticesinde, çevre yolu ile birlikte gerek kent gelişimi, gerekse ekonomik gelişmeler için atılacak adımlar askıya alınmaktadır. Halbuki çevre yolunun tamamlanması neticesinde ilimizde çok ciddi gelişmeler olacak, kentimiz yeni bir kimliğe, yeni bir vizyona sahip olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

 

   “VAN ÇEVRESİZ VE ÇARESİZ OLMAMALI”

   Yapılan açıklamada, “Çevre yolu kapsamında yapılacak imar uygulaması sırasında vatandaşların dinlenme, ulaşım, güvenlik, sosyal ve kültürel faaliyetlerini karşılamak amacıyla park, dinlenme tesisi gibi yapıların inşası için uygun olan yerlerin özel mülkiyetten çıkarılıp kamu mülküne dönüştürülmesini kabul etmeyen vatandaşlarımızın süreci mahkemeye taşımaları ile buna ek olarak kurumlar arası yaşanan uyuşmazlık, koordinasyon eksikliği ve çekişmeler, projenin hayata geçmesini engellemektedir” denildi.

 

   “ÇÖZÜM CUMHURBAŞKANIMIZDADIR”

   Açıklamanın devamında, “Yaşanan sürecin kentimize olan dezavantajlarını konuşmak yerine Devlet Su İşleri, Karayolları Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Yerel Yönetimler ve sorumlu diğer kurumlar arasında yaşanan sorunların ivedi şekilde son bulmasını, yerel aktörlerden çok Cumhurbaşkanlığı talimatına istinaden, yetkili bakanlıkların çalışmaları ile çevre yolunun bir an evvel tamamlanması en büyük arzumuzdur. Bu anlamda; Üst düzey mekanizmaların harekete geçmesi, kentteki siyasilerin olaya müdahil olması ve sorunu yetkili kurum/kuruluşlara taşımalarını dile getiriyor, kentimizin gelişmesinin önünde büyük bir engel olan çevre yolunun kısa zamanda bitmesini temenni ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.Van Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2020, 16:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER