Van'daki otellerin çoğu ruhsatsız!

Van'daki otelciler, yeni kurdukları Van Otelciler Derneği çatısı altında birleşirken, dernek yöneticileri gazetecilerle bir araya gelerek derneğin amacı ile ilgili bilgiler verdi. Dernek Başkanı Reşat Yeşilağaç, Van'daki otellerin yarısından fazlasının kayıt dışı olduğunu ifade ederek, bunların kayıtlı olması için çalışacaklarını belirtti.

Van'daki otellerin çoğu ruhsatsız!

            Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetimi ilde bulunan yerel ve yaygın medya çalışanları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi.
Söz konusu toplantıya; Dernek Başkanı Reşat Yeşilağaç, Başkan Yardımcısı Salih Çiftçi, yönetim kurulu üyeleri; Gizem Gözen, Senar Bahadır, Abdulkadir Yılmaz, Hikmet Çakır ve Çetin Demirhan ile gazeteciler katıldı.

 


         Derneklerinin Van ve çevresindeki illerde bulunan turistik otel işletmecileri arasında işbirliği sağlamayı amaçladığını anlatan Yeşilağaç, "Dernek olarak paydaşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlayarak özelde bölge turizmini genelde ise ülke turizminin geliştirilmesi için çalışmalar yürütmeyi amaçlıyoruz. Yine sektör temsilcileri arasında diyalog ve işbirliği geliştirmek suretiyle paydaşlar arasındaki birlik, beraberlik ve hizmet kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

 

        YEŞİLAĞAÇ, DERNEĞİN AMAÇLARINI ANLATTI
Derneğin diğer amaçları konusunda açıklamalarda bulunan Yeşilağaç, "Derneğimizin amaçlarından biri de bilgi alışverişi, deneyim paylaşımı, mesleki eğitim ve turizm alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde sektör içindeki yenilikleri takip edip, yenilenmeyi ve gelişmeyi hedeflemektir. Turistik işletmeler ve yatırımcılar arasında işbirliğini sağlayarak tesislerin sorunlarını en aza indirmeyi veyahut çözümü için ilgili mercilerle görüşmeleri tertiplemeyi planlıyoruz. Derneğimizin amaçlarından biri de sektör temsilcilerinin birbirleriyle, seyahat acenteleriyle, turizm sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarla olan ilişkilerini koordine etmeyi amaç edinir. Turizm sektöründeki işletmelerin gelişimi ve yenilenmesini desteklemek maksadıyla panel, seminer, konferans ve eğitim çalışmaları organize etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki sektör temsilcileriyle işbirliğini esas alan toplantılar düzenlemeyi planlıyoruz" dedi.

 


       Daha sonra soruları yanıtlayan Yeşilağaç, Van'daki otellerin birçoğunun TL ile müşteri ağırladığını, ancak bazı otellerin ise dövizle müşteri ağırladığını dile getirdi.
Van'a son yıllarda yoğun bir İranlı turistin geldiğini belirten Yeşilağaç, "İranlı turistlerin otellerimizden memnuniyet oranı yüzde 80-85 düzeyinde. Aslında apart otel veya kiralık daireler olmamış olsa bu memnuniyet oranı daha fazla olur" dedi.
Derneğin 45 üyesi bulunduğunu anlatan Reşat Yeşilağaç, "Ruhsatlı otellerin yöneticileri veya sahipleri derneğimizin üyesidir. Van'da şu an 100 otel var. Ama sadece 45 tanesi ruhsatlıdır, diğerleri kayıt dışıdır" dedi.

 


        "KAYIT DIŞI OTEL SAYISININ AZALMASI İÇİN ÇABALAYACAĞIZ"
Dernek Başkan Yardımcısı Salih Çiftçi ise amaçlarının Van'daki kayıt dışı otelleri şikâyet etmek veya onlara yaptırım yapmak olmadığını, ama ruhsatlı ve kayıtlı olmaları için teşvik edici çalışmalar yapmak olduğunu dile getirdi. Çiftçi, Van'daki otellerin sadece İran pazarını düşünmemesi gerektiğini, mutlak suretle diğer pazarlara da yönelmesi gerektiğini söyleyerek, "Bir dönemler Avrupa pazarı veya içi Pazar bizi tercih ederdi. İranlı turistlerden sonra doluluk artınca ve bizler otellerimizde boş yer olup olmadığını soranlara 'hayır' yanıtı verdikten sonra bu pazarlarda dönüşler ve bizi tercih etmeme gibi sıkıntılar doğdu. O yüzden mutlaka diğer pazarlar için de alternatif çözümler üretmeliyiz. Bu arada zaman zaman tartışma konusu olan bir konuya değinmek istiyorum. Otellerde doluluk oranı arttığında fiyatların yükseldiği söyleniyor. Bu gayet normaldir. Uçak bilet fiyatlarını emsal gösterebiliriz. Talep arttıkça fiyatların yükselmesini normal karşılamalıyız" dedi.

 


         Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Çakır ise Van'daki otellerin kalitelerinden ödün vermeden çalışması için çaba göstereceklerini söyleyerek, sadece İran pazarına değil, Irak, Ermenistan, iç Pazar ve Avrupa pazarına da yönelmek için gayret göstereceklerini dile getirdi. Çakır, otelcilerin yurt dışından turist gelmesi için yoğun gayret gösterdiklerini, bu girişimlerde Van esnafını da yanlarında görmek istediklerini belirterek, turistlerin Van'da bulunmasında esnafa da büyük katkısı olduğunu dile getirdi.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2018, 17:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER